Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Ενημερωτικό από το Σύλλογο Π.Ε. ''Δ.Θεοτοκόπουλο''.Θέματα:Γενική Συνέλευση και Ψηφίσματα!


Θέμα 1ο : Υπενθύμιση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης
 Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
 Σας υπενθυμίζουμε  και σας καλούμε να συμμετέχετε στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013 στο    αμφιθέατρο της Παλιάς Ακαδημίας στις 18:00.
Η παρουσία όλων μας κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε  την αγωνιστική και διεκδικητική πορεία του κλάδου μας.

Θέμα 2ο :   Ψηφίσματα

Εγκύκλιος για τις άδειές των αναπληρωτών.

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΚΑΤΑΦΩΡΗ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ
ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΙΣΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΥΣ
  Με την εγκύκλιο 155734/Δ1 10-12-2012 το Υπουργείο Παιδείας καθόρισε, με απαράδεκτο και προκλητικό τρόπο, το πλαίσιο αναρρωτικών αδειών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και των αδειών λόγω επιπλοκών κύησης (επαπειλούμενη κύηση). Επίσης, καθορίστηκε αν και πότε αυτές, θα αναγνωρίζονται ως χρόνος πραγματικής διδακτικής υπηρεσίας από το σχολικό έτος 2012-13 και εφεξής.
Συγκεκριμένα:
·        Η άδεια με αποδοχές άνω των 15 ημερών ετησίως (ασθένεια, επιπλοκές στην εγκυμοσύνη πλην άδειες κύησης ή λοχείας) οδηγούν στην απόλυση τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς!!!
·        Οι άνω των 15 ημερών άδειες δεν υπολογίζονται ως χρόνος διδακτικής προϋπηρεσίας!!!
     Η διάταξη αυτή αποτελεί μέρος και της «ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ», που υπογράφουν οι αναπληρωτές.
Συγκεκριμένα, στη σύμβαση αναφέρεται:
«Δεν αναγνωρίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας το υπερβάλλον των 15 ημερών διάστημα αναρρωτικής άδειας, σε εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 657 και 658 του Αστικού Κώδικα, περί χρονικού διαστήματος αξίωσης καταβολής μισθού σε περίπτωση αναρρωτικής άδειας, και του αριθμ. 1470/22/08/2008 γνωμοδοτικού εγγράφου του Γραφείου του Νομικού Συμβούλου του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., περί αδειών εκπ/κών ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου».
   Επίσης, στην εγκύκλιο αναφέρει ότι «οι ίδιοι εκπαιδευτικοί (οι αναπληρωτές) μετά τη συμπλήρωση ... μισού μήνα, με αποδοχές, απολύονται εφόσον ήθελε κριθεί ότι η περαιτέρω απουσία τους συνιστά σπουδαίο λόγο, που, κατά τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, δικαιολογεί καταγγελία σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου...»!
    Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι αναπληρωτές, όταν αρρωσταίνουν πάνω από 15 μέρες, θα τιμωρούνται, όχι μόνο με μη αναγνώριση της εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας τους και παρακράτηση μισθού, αλλά και με απόλυση!
  Καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου, το υπουργείο νομοθετεί μέσω εγκυκλίων παραβιάζοντας ακόμα και την ισχύουσα νομοθεσία. Γιατί το εργατικό δίκαιο (ν. 1483/1984) προστατεύει την εγκυμοσύνη και απαγορεύει την απόλυση των εγκύων ενώ ταυτόχρονα ρητά αναγνωρίζει την απουσία από την εργασία λόγω επιπλοκών της εγκυμοσύνης τους, ως κώλυμα χωρίς δικής τους υπαιτιότητα και ως εκ τούτου δικαιούνται να λάβουν τις αποδοχές τους από τον εργοδότη τους.
   Είναι φανερό ότι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ διολισθαίνει σταθερά στον αυταρχισμό και στην προώθηση εργασιακών ρυθμίσεων που παραπέμπουν στον καπιταλισμό των αρχών του 19ου αιώνα.
    Η εγκύκλιος αυτή έρχεται να προστεθεί στην ενεργοποίηση του, επίσης, κανιβαλικού πλαισίου που αφορά τους εκπαιδευτικούς με πνευματική και σωματική ανικανότητα. Κι εκεί ο εργαζόμενος δε χρήζει περίθαλψης, φροντίδας και προστασίας αλλά απόλυσης!!!
   Η συγκεκριμένη εγκύκλιος, μαζί με τα πειθαρχικά, τις διαθεσιμότητες και την προώθηση της αξιολόγησης μετατρέπουν το χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης σε ένα ατελείωτο εργασιακό γκέτο.
    Κανείς εκπαιδευτικός δεν πρέπει να είναι αφελής. Η εγκύκλιος δεν εκδόθηκε για  δυο τρεις δεκάδες περιστατικά ανάλογων αδειών στους αναπληρωτές συναδέλφους αλλά στοχεύει να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για όλους.

Απαιτούμε:
·        Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ η κατάπτυστη εγκύκλιος
·        Προστασία και ίσα δικαιώματα στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς
·        Αναγνώριση των χρόνων ανεργίας ως συντάξιμα
·        Πλήρη ιατροφαρμακευτική, υψηλής ποιότητας, περίθαλψη για την περίοδο της ανεργίας
Δηλώνουμε ως σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» ότι:
·           Θα συντονίσουμε τη δράση μας  με άλλους συλλόγους για την απόσυρσή της εγκυκλίου
·           Θα στηρίξουμε με κάθε μέσω κάθε συνάδελφο που θα διωχθεί για το λόγο αυτό
·           Θα παρέχουμε νομική υποστήριξη
     Προειδοποιούμε κάθε μέλος της διοίκησης που θα αποφασίσει να απολύσει αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με τέτοιες δικαιολογίες ότι θα αντιμετωπίσει τις μαζικές κινητοποιήσεις μας και τις νομικές μας ενέργειες.
    Σε καλούμε να σκεφτείς να αναρωτηθείς: Που θα πάει πια αυτή η κατάσταση; Από τη μια σε καλούν να ζεις στο μεσαίωνα με το επιχείρημα ότι «δεν υπάρχουν λεφτά» και από την άλλη τα δισεκατομμύρια «κάνουν πάρτυ» .
    Μην τους πιστεύεις. Μην αναγνωρίζεις το χρέος. Μη δέχεσαι θυσίες στο όνομα της αποπληρωμής του. Πάλεψε για τα δικαιώματά σου εδώ και τώρα!
   Τα βάρβαρα αυτά μέτρα, η τραγική κατάσταση στην Υγεία και στην Πρόνοια, μας αφορούν όλους, όχι μόνο τους αναπληρωτές! Κανείς μόνος του!
   Να δοθεί σε όλους τους εκπαιδευτικούς, ανεξάρτητα από την σχέση εργασίας, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αναγνώριση της εκπαιδευτικής τους προϋπηρεσίας. Να παρθούν μέτρα στήριξης των αναπληρωτών και νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, όπως δωρεάν μετακίνηση, επίδομα θέρμανσης και ενοικίου (στο 100% της αξίας του).
Οργανώσου  στους Συλλόγους Εκπαιδευτικών, στις Επιτροπές Αγώνα-Ωρομισθίων-Αναπληρωτών.
Καλούμε τα εκπαιδευτικά συνδικάτα ΔΟΕ-ΟΛΜΕ να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις.

 Ψήφισμα για την Χρυσή Αυγή.


Έξω οι φασίστες από τα σωματεία και τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών

      Η Χρυσή Αυγή αποτελεί ναζιστικό, φασιστικό μόρφωμα, που έχει αποστολή το χτύπημα του εργατικού-λαϊκού κινήματος.
      Στηρίζεται για το σκοπό αυτό, ποικιλόμορφα από το σύστημα, από το αστικό κράτος, από τη μεγαλοεργοδοσία.
     Η ιδεολογία και η δράση της Χρυσής Αυγής είναι ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων, αντίθετα στηρίζει τα συμφέροντα των καπιταλιστών.
Για το λόγο αυτό, η Χρυσή Αυγή:
  • Απαιτεί να προχωρήσουν οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και να απασχοληθούν στο δημόσιο οι άνεργοι, με μοναδική αμοιβή το πενιχρό επίδομα ανεργίας, δηλαδή με μεροκάματο 14 ευρώ την ημέρα!
  • Λένε ακριβώς ότι έλεγε η Διαμαντοπούλου και ο τωρινός Υπουργός Παιδείας για τους εκπαιδευτικούς: ότι «κάποιοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους…» και ότι «όσον αφορά το εκπαιδευτικό προσωπικό, όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι το πρόβλημα αυτό είναι τόσο μεγάλο λόγω της κακής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού» (τοποθέτηση του βουλευτή Σερρών της Χρυσής Αυγής στη βουλή).
  • Στήνει γραφεία ευρέσεως εργασίας και καλεί τους εργοδότες να προσλάβουν άνεργους, με μεροκάματα πείνας των 18 ευρώ την ημέρα, ανασφάλιστους. Την ίδια στιγμή, καλεί τους εργοδότες να απολύσουν ξένους εργάτες, χύνοντας το δηλητήριο του εθνικισμού και της διαίρεσης των εργατών, με κριτήριο το χρώμα, την φυλή, τη θρησκεία.
  • Διεκδικεί νέες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, όπως το εφοπλιστικό και χαιρετίζει «την εθνική προσφορά των εφοπλιστών στην Ελλάδα και στην εθνική οικονομία»! Να σημειωθεί ότι οι έλληνες εφοπλιστές, που κατέχουν την πρώτη θέση παγκόσμια, πληρώνουν ετήσια φορολογία μικρότερη από όσα πληρώνουν οι φουκαράδες μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα για ανανέωση των αδειών παραμονής τους! Είναι δε τόσο «πατριώτες» που σηκώνουν σημαίες ξένων χωρών, όπου απολαμβάνουν μηδενικής φορολογίας.
  • Πρακτικές εκφοβισμού που εφαρμόζουν σε αλλοδαπούς μαθητές στα σχολεία προσβάλουν το συνταγματικό δικαίωμα της μόρφωσης σε όλους τους μαθητές, ανεξάρτητα  από το χρώμα, τη φυλή, τη θρησκεία τους

     Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η ιδεολογία, οι θέσεις και η πρακτική της Χρυσής Αυγής στηρίζουν το σύστημα. Για το λόγο αυτό, δεν έχουν θέση στα σωματεία οι χρυσαυγίτες εκπαιδευτικοί.
    Να αποκαλύψουμε τον αντιδραστικό ρόλο των αστικών κομμάτων, που ενισχύουν με κάθε τρόπο τον φασισμό.
     Το τσάκισμα του φασισμού είναι υπόθεση του εργατικού-λαϊκού κινήματος. Όσο δυναμώνει το εργατικό-λαϊκό κίνημα, ο ταξικός του προσανατολισμός, θα απομονώνεται η επιρροή της Χρυσής Αυγής, θα αποκαλύπτεται στις συνειδήσεις των εργαζομένων.


    Σε καλούμε να σκεφτείς να αναρωτηθείς: Που θα πάει πια αυτή η κατάσταση; Από τη μια σε καλούν να ζεις στο μεσαίωνα με το επιχείρημα ότι «δεν υπάρχουν λεφτά» και από την άλλη τα δισεκατομμύρια «κάνουν πάρτυ» .
    Μην τους πιστεύεις. Μην αναγνωρίζεις το χρέος. Μη δέχεσαι θυσίες στο όνομα της αποπληρωμής του. Πάλεψε για τα δικαιώματά σου εδώ και τώρα!
   Τα βάρβαρα αυτά μέτρα, η τραγική κατάσταση στην Υγεία και στην Πρόνοια, μας αφορούν όλους, όχι μόνο τους αναπληρωτές! Κανείς μόνος του!
   Να δοθεί σε όλους τους εκπαιδευτικούς, ανεξάρτητα από την σχέση εργασίας, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αναγνώριση της εκπαιδευτικής τους προϋπηρεσίας. Να παρθούν μέτρα στήριξης των αναπληρωτών και νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, όπως δωρεάν μετακίνηση, επίδομα θέρμανσης και ενοικίου (στο 100% της αξίας του).
Οργανώσου  στους Συλλόγους Εκπαιδευτικών, στις Επιτροπές Αγώνα-Ωρομισθίων-Αναπληρωτών.
Καλούμε τα εκπαιδευτικά συνδικάτα ΔΟΕ-ΟΛΜΕ να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις.

 Ψήφισμα για τον υποσιτισμό μαθητών.

Ο υποσιτισμός των παιδιών είναι βαρβαρότητα
        Ο υποσιτισμός των παιδιών είναι η σύγχρονη βαρβαρότητα που αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο ενός απάνθρωπου συστήματος. Και δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, εφόσον η αιτία που γεννά τον υποσιτισμό αλλά και την ανεργία και τη φτώχεια των γονιών τους είναι η άνευ προηγουμένου εντεινόμενη, βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου, της Ε.Ε. και των κυβερνήσεών τους στην εργατική τάξη και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα.
        Ενώ, όμως, τόσο η τωρινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση - που τείνουν να μείνουν στην ιστορία ως οι κυβερνήσεις που έφεραν την πείνα στο σχολείο - αναλαμβάνουν ακέραια την ευθύνη μόνο απέναντι στους κεφαλαιοκράτες για την εξασφάλιση των κερδών και της ανταγωνιστικότητάς τους, δε δείχνουν ανάλογη ευαισθησία για τα υποσιτιζόμενα παιδιά.
      Το παράδειγμα της βοήθειας που προσφέρει η εκκλησία και οι μέχρι τώρα χορηγίες είναι απόδειξη ότι λύση στο πρόβλημα δεν έρχεται με τέτοιες κινήσεις αφού αφορούν συγκεκριμένο αριθμό μαθητών και όχι όλους όσοι έχουν ανάγκη.
   Ορισμένα σχολεία του Ηρακλείου πήραν πρωτοβουλία να σταθούν αλληλέγγυα και να προσφέρουν τις γιορτινές μέρες, με όποιο τρόπο μπορούσαν, βοήθεια στους μαθητές και τις οικογένειές τους που στερούνται ακόμα και τα βασικά αγαθά για μια αξιοπρεπή διαβίωση.
     Κρίνεται θετική αυτή η προσφορά γιατί κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος του αλλά να γνωρίζει ότι μπορεί να βασιστεί στο διπλανό του. Χρειάζεται, όμως, και να νιώσει εμπιστοσύνη στη δύναμη του συλλογικού αγώνα, να σταθεί όρθιος, ώστε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους ζωής. Απαιτείται, λοιπόν, αυτές οι πρωτοβουλίες να λάβουν χαρακτήρα ταξικής-λαϊκής αλληλεγγύης να αποκτήσουν διεκδικητικά – αγωνιστικά χαρακτηριστικά και να ενταχθούν σε ένα συνολικό αγώνα αντίστασης και ανατροπής των αντιλαϊκών πολιτικών και των εκφραστών τους.
      Απάντηση και διέξοδο από τη σημερινή βαρβαρότητα θα δώσει μόνο η οργανωμένη πάλη και διεκδίκηση των συλλόγων εκπαιδευτικών και γονέων, των εργατικών σωματείων και των μαζικών φορέων του Ηρακλείου. Απαιτούμε να εξασφαλιστεί τώρα με έκτακτο κρατικό κονδύλι ένα γεύμα καθημερινά για κάθε μαθητή.
Εννοείται πως οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες καμιά σχέση δεν μπορούν και δεν πρέπει να έχουν με τις δήθεν «φιλανθρωπικές» δραστηριότητες επιχειρηματικών ομίλων και «ΜΚΟ» για την προβολή του «κοινωνικού προσώπου» και της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» εκείνων που ακόμη και σε περίοδο κρίσης βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται τη στιγμή που απολύουν εργαζομένους και πετσοκόβουν μισθούς.
        Πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο προβληματισμού και συντονισμού των συλλόγων εκπαιδευτικών και γονέων του κάθε σχολείου. Για αυτό το λόγο καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων και γονέων σε κοινή ή χωριστή συνεδρίαση με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών για την προώθηση των συγκεκριμένων στόχων.
      Άμεσα πρέπει να διεκδικήσουμε την διεύρυνση έκτακτου κονδυλίου από τους Δήμους για να παρέχεται ένα γεύμα, καταρχάς σε αυτά τα παιδιά, αξιοποιώντας τις υποδομές και το προσωπικό τους. Παράλληλα, πρέπει να παλέψουμε, ώστε να διευρυνθεί η διάθεση γεύματος σε όλους τους μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων με την προοπτική της σίτισης από δομές σε κάθε σχολείο.
         Με βάση το παραπάνω πλαίσιο αιτημάτων το ΔΣ του Συλλόγου Π.Ε. «Δ.Θεοτοκόπουλος» καλεί σε αγωνιστική κινητοποίηση με παράσταση στο Δημαρχείο την πρώτη ημέρα της απεργιακής κινητοποίησης που θα προκηρυχτεί το επόμενο διάστημα. Καλούμε την Ένωση και την Ομοσπονδία γονέων Ηρακλείου, όλα τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς του λαού του Ηρακλείου να συνεδριάσουν για αυτό το θέμα και τους καλούμε  σε κοινή αγωνιστική δράση.
      Αν τώρα δεν πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας, αν τώρα δεν κάνουμε υπόθεση δική μας το μέλλον και τη μόρφωση των παιδιών μας, αν δεν οργανώσουμε τώρα την πάλη και τη συμμαχία μας, αύριο τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα.
ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ-Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ-ΛΑΪΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ


     Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η ιδεολογία, οι θέσεις και η πρακτική της Χρυσής Αυγής στηρίζουν το σύστημα. Για το λόγο αυτό, δεν έχουν θέση στα σωματεία οι χρυσαυγίτες εκπαιδευτικοί.
    Να αποκαλύψουμε τον αντιδραστικό ρόλο των αστικών κομμάτων, που ενισχύουν με κάθε τρόπο τον φασισμό.
     Το τσάκισμα του φασισμού είναι υπόθεση του εργατικού-λαϊκού κινήματος. Όσο δυναμώνει το εργατικό-λαϊκό κίνημα, ο ταξικός του προσανατολισμός, θα απομονώνεται η επιρροή της Χρυσής Αυγής, θα αποκαλύπτεται στις συνειδήσεις των εργαζομένων.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου