Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Ενημερωτικό από το Σύλλογο Π.Ε. ''Δ. Θεοτοκόπουλος''!


           ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΜΑΡΤΙΟΥ

Θέμα 1ο: “Εκδήλωση Ομάδας Βιβλίου”
Το  ΔΣ του Συλλόγου μας σας προσκαλεί  τη Σάββατο 6  Απριλίου 2013 και ώρα  19:00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στην  μουσική εκδήλωση που διοργανώνει η Ομάδα Βιβλίου του Συλλόγου μας με θέμα:
«Ποίηση και  παιδί».
Είσοδος ελεύθερη

Θέμα 2ο: «Παρουσίαση βιβλίου»

Οι Σύλλογοι εκπαιδευτικών Α/θμιας εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου, “Δ. Θεοτοκόπουλος”, “Ν. Καζαντζάκης”,  “Φαιστός” καθώς και  ο Σύλλογος Βιαννιτών Ηρακλείου «Πατούχας»,   σας προσκαλούν στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου  του δασκάλου Μακράκη Μανόλη

«Κρητών Παιδεία. Η παιδεία στην τουρκοκρατούμενη & αυτόνομη Κρήτη. Η περιοχή Αρκαλοχωρίου, Καστελίου & Βιάννου»

 Την Τρίτη 2 Απριλίου 2013 και ώρα 20.00 στην αίθουσα Ανδρόγεω του Δήμου Ηρακλείου.

Θέμα 3ο: «Υποσιτισμός μαθητών».
          Το ΔΣ του Συλλόγου Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» καλεί να συνεδριάσουν τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων, σε επίπεδο νομού Ηρακλείου, για το ζήτημα του υποσιτισμού των μαθητών.
        Ως εκπαιδευτικοί ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά με  το φαινόμενο αυτό. Το φάσμα του υποσιτισμού μεγαλώνει μέρα με τη μέρα όσο διαρκεί η υπάρχουσα κατάσταση.
        Ο υποσιτισμός των παιδιών είναι η σύγχρονη βαρβαρότητα που αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο ενός απάνθρωπου συστήματος. Και δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, εφόσον η αιτία που γεννά τον υποσιτισμό αλλά και την ανεργία και τη φτώχεια των γονιών τους είναι η άνευ προηγουμένου εντεινόμενη βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου, της Ε.Ε. και των κυβερνήσεών τους στην εργατική τάξη και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα. 
       Υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί και άλλα που το ρεύμα στο σπίτι τους είναι «κομμένο». Αυτά τα φαινόμενα απαιτούν άμεση λύση και αποτελεσματική παρέμβαση.

       Απάντηση και διέξοδο από τη σημερινή βαρβαρότητα θα δώσει μόνο η οργανωμένη πάλη και διεκδίκηση των Συλλόγων Εκπαιδευτικών και Γονέων, των Εργατικών Σωματείων και των μαζικών φορέων του Ηρακλείου.

Ø  Απαιτούμε να εξασφαλιστεί τώρα με έκτακτο κρατικό κονδύλι ένα γεύμα, καθημερινά για κάθε μαθητή, μέσω του δήμου αξιοποιώντας τις υποδομές και το προσωπικό τους. Παλεύουμε να διευρυνθεί η διάθεση γεύματος σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου με την προοπτική σίτισης από δομές σε κάθε σχολείο.
Ø  Επίσης ζητούμε μέριμνα για Δωρεάν  ιατρικές εξετάσεις και για εμβολιασμό κάθε μαθητή.

       Εννοείται πως οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες καμιά σχέση δεν μπορούν και δεν πρέπει να έχουν με τις δήθεν «φιλανθρωπικές» δραστηριότητες επιχειρηματικών ομίλων και «ΜΚΟ» για την προβολή του «κοινωνικού προσώπου» και της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» εκείνων που ακόμη και σε περίοδο κρίσης βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται, τη στιγμή που απολύουν εργαζομένους και μειώνουν  μισθούς.
          Αν τώρα δεν πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας, αν τώρα δεν κάνουμε υπόθεση δική μας το μέλλον και τη μόρφωση των παιδιών μας, αν δεν οργανώσουμε τώρα την πάλη και τη συμμαχία μας, αύριο τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα. Ζητούμε από τα Δημοτικά Συμβούλια να πάρουν θέση και θετική απόφαση για αυτό το κρίσιμο ζήτημα. 

Θέμα 4ο:Ψήφισμα για το πρόγραμμα «Ευ Ζην».

Το ΔΣ του  Συλλόγου μας  σχετικά με  το πρόγραμμα  «ΕΥ ΖΗΝ»  διερωτάται:
Ποιος είναι ο σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας και πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα στοιχεία; Ποιος μας διασφαλίζει σήμερα ότι η βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί και θα αφορά ολόκληρο το μαθητικό πληθυσμό της χώρας δεν θα διαρρεύσει (πάλι) σε ιδιωτικές εταιρείες; Πού μπορεί να χρησιμεύσει αυτή η «απογραφή» του μαθητικού πληθυσμού; Αν χρειάζονται αυτά τα στοιχεία στο υπουργείο παιδείας, γιατί δεν συμπεριλαμβάνει όλη αυτή την επιχείρηση στο πρόγραμμα του σχολείου ή στη συλλογή στατιστικών που γίνεται κάθε χρόνο, παρά αναθέτει σε «πρόγραμμα» το φακέλωμα όλων των μαθητών της χώρας ; Και τι θα κάνει αν προκύψουν συμπεράσματα ως προς τη «διάπλαση» ή τη «διατροφή» των μαθητών ; Σκοπεύει το Υπουργείο να παρέμβει με κάποιο τρόπο; Ή ακόμα μια φορά θα μείνουν στις διαπιστώσεις, αφού πρώτα δαπανηθεί  ένα ακόμα σημαντικό κονδύλι;

Πέρσι ακόμα το Πανεπιστήμιο αυτό είχε κάνει παρόμοια έρευνα και είχε παρουσιάσει τα αποτελέσματά της, σε εκδήλωση όπου τον «πρώτο λόγο» είχε η Νestle (που ήταν και χρηματοδότης του προγράμματος). Μάλιστα το πρόγραμμα αυτό φιγουράρει πρώτο  στο site αυτής της εταιρείας. Πρόκειται δηλαδή για μια ακόμα διαφημιστική καμπάνια της εταιρείας αυτής; Ή φέτος προωθούν άλλη εταιρεία; Πώς διασφαλίζεται η ανωνυμία των μαθητών και των μαθητριών από τη στιγμή που θα συμπληρωθεί ο αριθμός μητρώου τους; Πώς είναι δυνατόν να ζητείται από τα σχολεία της χώρας να καλύψουν από μόνα τους το κόστος προμήθειας των υλικών για τις μετρήσεις των μαθητών, ενώ πολλά σχολεία δεν έχουν τα βασικά υλικά για να λειτουργήσουν (πετρέλαιο, χαρτιά, συντήρηση φωτοτυπικών, χαρτόνια, είδη καθαριότητας, κ.α.),  ή αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς γιατί τα χρήματα από τις σχολικές επιτροπές δε φτάνουν; Οι εκτιμήσεις για 4 διδακτικές ώρες (σε κάθε τμήμα) που προβλέπουν οι σχεδιαστές του προγράμματος για την υλοποίηση του μάλλον είναι εκτός πραγματικότητας. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση, η υλοποίηση του προγράμματος σε πανεθνικό επίπεδο σημαίνει ότι το μάθημα της φυσικής αγωγής θα διακοπεί λόγω της έρευνας για δυο τουλάχιστον εβδομάδες για όλους τους μαθητές και μαθήτριες της χώρας! Τελικά όποιος θέλει να κάνει μια οποιαδήποτε έρευνα θα χρησιμοποιεί το δημόσιο σχολείο και τους μαθητές; Μήπως όμως έτσι υπονομεύεται η βασική λειτουργία του δημόσιου σχολείου και διογκώνεται υπερβολικά η γραφειοκρατική διαδικασία μέτρησης, καταγραφής, συμπλήρωσης ερωτηματολογίων, καταλόγων στοιχείων κλπ; Υπάρχει τελικά όριο στο φόρτο γραφειοκρατικής εργασίας που μετακυλύετε  στις διευθύνσεις και τους συλλόγους διδασκόντων ;

      Η πάγια θέση του Συλλόγου μας είναι ενάντια στα προγράμματα και στην δράση ιδιωτικών εταιρειών στα σχολεία.
Καλούμε τους συναδέλφους  Διευθυντές – Προϊσταμένους Δημοτικών και Νηπιαγωγείων να μη συμπληρώσουν τα σχετικά έντυπα που αφορούν την παραπάνω δράση.         
Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων να αντιδράσουν και να μη δεχτούν να κάνουν τα παιδιά τους στατιστικά στοιχεία στα συρτάρια μιας εταιρείας.

Θέμα 5ο  : “Έξω η Χρυσή Αυγή από τα σχολεία”
        Το Δ.Σ. του συλλόγου μας,
  • Καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στην εκπαιδευτική κοινότητα τις απαράδεκτες και φασιστικές παρεμβάσεις της Χρυσής Αυγής στο παιδαγωγικό και διδακτικό έργο των εκπαιδευτικών.  Στηριγμένη στα απαράδεκτα περιθώρια που δημιουργεί το πειθαρχικό δίκαιο για εκβιασμούς και απειλές, επιδιώκει να επιβάλλει τη σιωπή μέσω του φόβου.
  • Δηλώνει απερίφραστα ότι η εκπαιδευτική κοινότητα δεν φοβάται ούτε υποτάσσεται. Οι προσπάθειες της Χρυσής Αυγής να επιβάλλει ιδεολογική τρομοκρατία και να εμποτίσει το δημόσιο σχολείο με το δηλητήριο της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας θα πέσουν στο κενό.
  • Υπερασπίζεται το δικαίωμα του εκπαιδευτικού μέσα από το παιδαγωγικό του έργο να προωθεί τις αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης. Οι εκπαιδευτικοί σε κάθε σχολείο της χώρας είναι αποφασισμένοι να υπερασπίσουν την παιδαγωγική τους ελευθερία αλλά και τα ιδεώδη για τα οποία πολέμησε ο λαός μας κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό.
  • Δηλώνει κατηγορηματικά ότι καμιά νομιμοποίηση δεν έχει η Χρυσή Αυγή και κάθε άλλος επίδοξος λογοκριτής να καθορίζει το περιεχόμενο των δράσεων μας στα σχολεία. Η μάχη για παιδαγωγική ελευθερία, δημοκρατία και ισότητα στα σχολεία είναι διαρκής.
  •  Η σχέση του ναζισμού με τα παιδιά και τη νεολαία είναι ιστορικά καταγεγραμμένη στις λίστες των εκατομμυρίων νεκρών παιδιών και νεολαίων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπως και στον τόπο μας, στη Βιάννο, στα Ανώγεια, στην Κάντανο, στη Μαλάθυρο και αλλού. Σήμερα η δράση της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής καταγράφεται στα σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία που στήνει, για να εξασφαλίζουν φτηνούς εξαθλιωμένους εργαζομένους τα αφεντικά τους
  • Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς, τα εργατικά σωματεία, τους φορείς του μαζικού κινήματος και της νεολαίας, να αναλάβουν δράση για την απομόνωσή της Χρυσής Αυγής  ώστε να διαφυλαχθούν τα δημοκρατικά  κεκτημένα των πολιτών όπως και  ο παιδαγωγικός χαρακτήρας της Δημόσιας εκπαίδευσης.
Θέμα:6ο  «Ομάδα κατά του ρατσισμού και του φασισμού»
              Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

            Με αφορμή την κοινή ανησυχία όλων μας για τη διαρκώς αυξανόμενη ρατσιστική-φασιστική  φρασεολογία και συμπεριφορά που παρατηρείται στην κοινωνία μας αλλά και στο χώρο της Εκπαίδευσης, σας  καλούμε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας για τη δημιουργία ομάδας εργασίας του Συλλόγου μας  ενάντια στην ξενοφοβία, το ρατσισμό και το φασισμό.
            Στόχος να συνδιαμορφώσουμε  τράπεζα υλικού και δράσεων για  να εμπλουτίσουμε την εκπαιδευτική μας δράση με αξίες  αλλά και να αναδείξουμε  το σεβασμό στην ετερότητα και διαφορετικότητα.
            Όσοι από εσάς ενδιαφέρεστε, μπορείτε  να δηλώσετε συμμετοχή στον υπεύθυνο της ομάδας Ζαμπουλάκη Νίκο, τηλ 6946288552  όπως και στις συναδέλφισσες  Χαλβατζή Ιωάννα τηλ. 6932293637  και Φρουδαράκη Ελένη τηλ. 6978555341


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου