Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Εκπαιδευτικές δράσεις για τα 100 χρόνια Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα



Στην Ιερά Μονή Αγκαράθου πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013, σύσκεψη της πολυμελούς Επιτροπής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης για την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων για τα 100 χρόνια της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.
Θέμα της εκδήλωσης ήταν η ανακοίνωση των ήδη προγραμματισμένων δράσεων των σχολείων και των επιμορφωτικών σεμιναρίων για τους εκπαιδευτικούς που συντονίζουν αυτές τις δράσεις, καθώς επίσης ο οργανωτικός σχεδιασμός της περαιτέρω πορείας αυτών των εκδηλώσεων.
Η συγκεκριμένη Επιτροπή συστήθηκε με σκοπό τον προγραμματισμό και το συντονισμό των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων των σχολικών μονάδων της Κρήτης, οι οποίες με τον τρόπο αυτό καλούνται να συμμετέχουν ενεργά και δημιουργικά στην εορταστική επέτειο. Μέλη της είναι στελέχη της εκπαίδευσης από ολόκληρη την Κρήτη.  
Η διοργάνωση της πρόσφατης εκδήλωσης στην Ιερά Μονή Αγκαράθου οφείλεται στην προσπάθειά της Επιτροπής να συνδεθεί το έργο της για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων για τον επετειακό εορτασμό  της Ένωσης με ιστορικούς τόπους της Κρήτης που σχετίζονται με τον Αγώνα των Κρητών για απελευθέρωση και την Ένωση με το ελεύθερο τμήμα του Ελληνισμού.

Κατά την εκδήλωση, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από την ηγούμενο της Μονής Αρχιμ. Γεράσιμο Μαρματάκη στο Καθολικό και στο Μουσείο της Μονής, ο οποίος υποδέχθηκε όλους με θερμά λόγια.
Ακολούθησαν οι κυρίως εργασίες της σύσκεψης στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μονής παραπλεύρως του Ιερού Ναού του Αγίου Ραφαήλ.
Μετά τις εναρκτήριες προσφωνήσεις και τους καθιερωμένους χαιρετισμούς, ο Σχολικός Σύμβουλος Γιώργος Κορναράκης παρουσίασε το ιστορικό της Μονής Αγκαράθου και αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη συμβολή της στον αγώνα για ανεξαρτησία και Ένωση με την Ελλάδα. Ακολούθησε η παρουσίαση των σχεδιαζόμενων δράσεων ανά περιφερειακή ενότητα από τους αντίστοιχους συντονιστές – μέλη της Επιτροπής.
Από τις δράσεις αυτές άλλες είναι τοπικής και άλλες παγκρήτιας εμβέλειας ενώ ορισμένες φιλοδοξούν να διευρύνουν τον ορίζοντα με διασχολικές συνεργασίες με σχολεία εκτός Κρήτης και της ομογένειας στο εξωτερικό. Στο πλούσιο θεματολόγιο που παρουσιάστηκε περιλαμβάνονται προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, ερευνητικές μαθητικές εργασίες, παραγωγή εκπαιδευτικού και ψηφιακού υλικού από τους μαθητές, θεατρικά και αθλητικά δρώμενα, ιστορικές και λαογραφικές εκθέσεις, εκπαιδευτικές παρουσιάσεις, αδελφοποιήσεις σχολείων και συνεργασίες, μαθητικό συνέδριο, μαθητικό φεστιβάλ, μαθητικοί διαγωνισμοί κ.ά.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι Προϊστάμενοι Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σχολικοί Σύμβουλοι από όλη την Κρήτη που είναι μέλη της  Επιτροπής για τον εορτασμό της επετείου, οι Σχολικοί Σύμβουλοι και οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Πρωτοβάθμιας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου και εκπρόσωπος του Εθνικού Ιδρύματος Eρευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με νηστίσιμη τράπεζα από την Ιερά Μονή Αγκαράθου.
ΠΗΓΗ: http://www.cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου