Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Eπιστολή του Συλλόγου Π.Ε. Ρεθύμνου«Στο ίδιο έργο θεατές... Τα προβλήματα στην εκπαίδευση συνεχίζονται και η διοίκηση κωφεύει»!

Προς:

 -Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης

«Στο ίδιο έργο θεατές...


Τα προβλήματα στην εκπαίδευση συνεχίζονται και η διοίκηση κωφεύει»

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και τα προβλήματα στην εκπαίδευση συνεχίζονται δίχως να έχουν δοθεί ουσιαστικές λύσεις.

Α) Η υποχρηματοδότηση των σχολείων καταργεί στην πράξη την δωρεάν εκπαίδευση. Το κόστος λειτουργίας των σχολείων επιβαρύνει όλο και περισσότερο γονείς και εκπαιδευτικούς. Η φειδωλή χρηματοδότηση αρχίζει να γίνεται αισθητή, δυστυχώς, και στους μαθητές μας μέσω της έλλειψης πετρελαίου-θέρμανσης σε πολλά σχολεία του νομού και της περιφέρειάς μας.

Β) Η έλλειψη σε εκπαιδευτικό προσωπικό δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις σχολικές μονάδες. Ακόμα και σήμερα δεν έχουν λειτουργήσει ολοήμερα τμήματα σε σχολεία της υπαίθρου. Δεν υπάρχει εκπαιδευτικό προσωπικό (ειδικότητες) για να στελεχώσει τα υπόλοιπα ολοήμερα που (υπο)λειτουργούν, ενώ άλλα αναγκάζονται να κλείσουν όταν προκύπτει πρόβλημα στο πρωινό πρόγραμμα. Λόγω της έλλειψης ειδικοτήτων δεν γίνονται όλα τα μαθήματα του πρωινού προγράμματος (π.χ. 2η ξένη γλώσσα)

Γ) Το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών δεν έχει λυθεί και όπως φαίνεται μετατίθεται η όποια συζήτηση (για την αρμοδιότητα και τη χρηματοδότηση) στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

Δ) Θεσμικά ζητήματα που αφορούν τους εκπαιδευτικούς και τη λειτουργία των σχολείων ανοίγουν (π.χ. αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου, ωράριο διδασκαλίας, ελαστικές μορφές σχέσεις εργασίας, προσλήψεις αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ κ.α.) δίχως να ζητείται και να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των εκπαιδευτικών

Μέσα σε αυτό το ζοφερό τοπίο για την εκπαίδευση, η διοίκηση προτιμάει να κλείνει τα αυτιά σε όσους προειδοποιούσαν πως οι πολιτικές του Μνημονίου θα φέρουν τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Πληροφορηθήκαμε από τον τοπικό τύπο ότι ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης κ. Απόστολος Κλινάκης πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα, συνάντηση με τους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους σχολικούς συμβούλους δίχως να προσκληθεί ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου.

Θεωρούμε ότι το γεγονός ξεπερνάει πλέον τα πλαίσια της ατυχής συγκυρίας. Ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης απαξιώνει το θεσμικό όργανο των εκπαιδευτικών δείχνοντας εμπράκτως ότι η διοίκηση της περιφερειακής εκπαίδευσης Κρήτης δεν υπολογίζει την άποψη των εκπαιδευτικών του νομού μας. Αλλά η αλήθεια για τις συνέπειες των πολιτικών τους παραμένει, όσο και αν μας αγνοούν. Οφείλει λοιπόν η εκάστοτε διοίκηση, αντί να κωφεύει, να συζητά με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών για όλα τα θέματα που αφορούν την εκπαιδευτική κοινότητα του νομού μας και να μη λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην μας. Αν είχαν ακούσει εγκαίρως τις προειδοποιήσεις μας και τις προτάσεις μας, σήμερα η εκπαίδευση θα βρισκόταν σε καλύτερη θέση.

Ζητάμε από τον περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Απόστολο Κλινάκη να πράξει το αυτονόητο, να μας ενημερώσει άμεσα για όλα τα θέματα που συζητήθηκαν ώστε να καταθέσουμε τις απόψεις- προτάσεις μας. Καλούμε επίσης την επόμενη διοίκηση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης να σέβεται τα θεσμικά όργανα των εκπαιδευτικών και την ουσιαστική συμβολή τους στην διεκδίκηση και προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η δημόσια εκπαίδευση, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα.

Ως σύλλογος ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε παρόντες σε όλα τα προβλήματα που αφορούν τη δημόσια εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς με δυναμικές παρεμβάσεις, λόγο και άποψη όπου και όποτε χρειαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου