Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012

Κλέινουν τα σχολεία της ομογένειας:Επιστολή 'Ελληνα μαθητή από τη Γερμανία!


Έλληνας μαθητής που ζει στη Γερμανία έστειλε επιστολή στο defencenet.gr  στην οποία επισημαίνει πως έχουν κλείσει δεκάδες ελληνικά σχολεία και φοβάται μήπως κλείσει και το δικό του λόγω της οικονομικών προβλημάτων και της έλλειψης καθηγητών.

Διαβάστε την επιστολή:
Γειά σας,


Ονομάζομαι Ιωάννης, είμαι 18 ετών και ο λόγος για τον οποίο σας γράφω αυτή την επιστολή είναι ο εξής: Είμαι μαθητής του Γενικού Λυκείου Μονάχου, ενός σχολείου του οποίου εδώ και περίπου 2 χρόνια αντιμετωπίζει, όπως όλα τα ελληνικά σχολεία της ομογένειας, σοβαρά οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της δύσκολης περιόδου που διανύει η πατρίδα μας.

Το σχολείο μας αποτελεί για την ελληνική κοινότητα της Γερμανίας μία από τις λίγες δυνατότητες να διατηρηθεί η ελληνική ψυχή και εκτός των ελληνικών εθνικών συνόρων. ¨Ομως, εδώ και ένα χρόνο περίπου επικρατεί η φήμη ότι πρόκειται να κλείσει το σχολείο μας εξαιτίας της ανικανότητας του ελληνικού κράτους να στείλει καινούργιους καθηγητές, κινδυνεύοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό την δυνατότητα των Ελληνόπουλων της Βαυαρίας να αποκτήσουυν την επιθυμητή ελληνική παιδεία και να οδηγηθούν αναγκαστικά σε γερμανικά σχολεία διακυβεύοντας έτσι την διατήρηση της ζωντανής ελληνικής ταυτότητας στη Βαυαρία. Οφείλω να σας αναφέρω ότι Λύκειο στο ¨Αουγκσμπουρκ έχει ήδη κλείσει. Ακολούθησαν και δεκάδες άλλα σχολεία της Γερμανίας.

Ισως οι επόμενοι στη σειρά θα είμαστε εμείς! ¨Ενα σχολείο το οποίο ύπάρχει πάνω από 45 χρόνια. ¨Ενα σχολείο το οποίο προσπαθεί με κάθε μέσο να σώσει ότι έχει και θέλει ακόμα να σώσει, την ελληνική ψυχή στην ελληνική ομογένεια της Γερμανίας. Το Λύκειο Μονάχου όμως τείνει να φτάσει σε λίγο καιρό στα όρια του. Το εκπαιδευτικό σύστημα και το μέλλον μας φαίνεται ότι δεν έχει άλλο κανένα μέλλον. Η επιθυμία για ένα ελληνικό δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα όπου θα μάθουμε την ιερή γλώσσα των προγόνων μας και όπου θα την μεταδόσουμε στα παιδιά μας αργότερα, φαίνεται ότι θα σταματήσει να υπάρξει για τις επόμενες γενιές που θα ακολουθήσουν.

Και τι έχει να πεί το ελληνικό κράτος γι αυτό το θέμα; Φρούδες ελπίδες! Οι αρμόδιοι υπουργοί μας έδωσαν δεκάδες υποσχέσεις, ότι δήθεν θα στείλουν νέους καθηγητές από την Ελλάδα, δίνοντας έτσι τέλος στο δυσεπίλυτο πρόβλημα. ¨Εχουν όμως περάσει 3 μήνες από τότε που πραγματοποιήθηκε η έναρξη του νέου σχολικού έτους, το οποίο, έτσι οπως φαίνεται, θα είναι και το τελευταίο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Γ´ τάξη λυκείου πρός το παρών.

Εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν καλύπτουμε όλα τα μαθήματα, λόγω της έλλειψης καθηγητών, όχι απλά αυξάνεται το κένο που επικρατεί στην ύλη των μαθημάτων της Γενικής Παιδείας αλλά και κινδυνεύουμε, εάν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, να μην μπορούμε να αποκτήσουμε απολυτήριο λυκείου, το οποίο ισοδυναμεί με την στέρηση του δικαιώματος μας να δώσουμε πανελλαδικές εξετάσεις και έτσι να μπούμε σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας ή του εξωτερικού.

Η Α´και Β´τάξη λυκείου σχολάει σχεδόν καθημερινά με τρίωρα και τετράωρα! Αυτά τα παιδιά, για να εξασφαλίσουν συγκεκριμένες βάσεις των μαθημάτων για την επόμενη χρονιά αναγκάζονται να πάνε σε ελληνικά φροντιστήρια της πόλης επενδύοντας εκατοντάδες και χιλιάδες ευρώ το μήνα ή το χρόνο και επιβαρύνοντας έτσι το εισόδημα των γονέων τους με επιπλέον νέα έξοδα. Κάποιοι έχουν την τύχη να προέρχονται από οικογένεια που έχουν οικονομική άνεση. Δυστηχώς όμως, δεν είναι όλοι έτσι. Και εκείνα που πρέπει να μάθουν μόνοι τους την ύλη του σχολείου, έχοντας το πολύ ένα βοηθητικό βιβλίο, είναι ήδη καταδικασμένα να αντιμετωπίσουν την ίδια και την επόμενη χρονιά σοβαρά προβλήματα τόσο στην κατεύθυνση, όσο και σε μαθήματα γενικής παιδείας.

Ο κυριότερος μας φόβος είναι το κλείσιμο του ελληνικού σχολείου και η αναγκαστική εγγραφή των Ελλήνων μαθητών σε γερμανικά σχολεία ή η ίδρυση ενός δίγλωσσου σχολείου όπου δεν θα προωθηθεί η βελτίωση της διαχείρησης της ελληνικής γλώσσας, αλλά οι νέες γενιές Ελλήνων θα χρησιμοποιούν ένα φτωχό ελληνικό λεξιλόγιο και θα δυσκολευτούν να μιλήσουν τα ελληνικά με άνεση. Δεν επιθυμούμε αργότερα να βλέπουμε τα παιδιά μας να μιλούν μόνο Γερμανικά δίχως να γνωρίζουν καλά την γλώσσα των προγόνων τους. Αισθανόμαστε την υποχρέωση να συνεχίσουμε αυτή την παράδοση αλλά δίχως την βοήθεια της Μητέρας Ελλάδας ο δρόμος για τον αγώνα εκείνον είναι απραγματοποίητο.

Η ελληνική ομογένεια του Μονάχου αριθμεί περίπου 35.000 - 40.000 συμπατριώτες μας όπου οι 350 περίπου είναι μαθητές του Γενικού Λυκείου. Ακόμα και σε περίπτωση που η ορθόδοξη ενορία οργανώσει μαθήματα διδασκαλίας ελληνικής γλώσσας, η οποία οφείλω να τονίσω ότι μας υποστηρίζει στον καθημερινό μας αγώνα, σίγουρα δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τόσο τον αριθμό καθηγητών όσο και την παροχή εκπαίδευσης σε όλους τους μαθητές. Και η επιθυμία μας δεν είναι απλως να εξασκηθούμε στη Γραμματική και στο Συντακτικό της Νεοελληνικής Γλώσσας, αλλά να καλύψουμε όλες τις προυποθέσεις για να περάσουμε σε ΑΕΙ της Ελλάδας και να σπουδάσουμε εκεί, που αποτελεί το όνειρο πολλών συμπατριωτών μας.

¨Εχουμε φτάσει πια στα όρια μας! Δεν μπορούμε άλλο! Σήμερα πραγματοποιήσαμε κατάληψη στο ίδιο μας το σχολείο, μία πράξη η οποία δεν έχει ποτέ συμβεί σε ολόκληρη την ιστορία της. Το κάναμε για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα που έχουμε ως ¨Ελληνες.¨Εγραψα λοιπόν αυτή την επιστολή για να ενημερωθείτε οι ίδιοι σας για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και να ενημερώσετε τον κόσμο γι αυτά τα γεγονότα. Θα σας παρακαλούσα να γράψετε ένα άρθρο που αφορά τα προβλήματα των ελληνικών σχολείων στην ομογένεια. Θα σας χρωστούσαμε μεγάλη ευγνωμοσύνη εάν μας υποστηρίξετε με τα άρθρα σας και να δείξετε τις δύσκολες στιγμές που διανύουν οι ¨Ελληνες του εξωτερικού καθημερινά.

Σας ευχαριστώ θερμά,
Ιωάννης Α.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου