Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

«Σχετικά με την αναμόρφωση του ωρολόγιου προγράμματος εξαιτίας της μη πρόσληψης καθηγητών ξένων γλωσσών»


Ανακοίνωση του Συλλόγου Π.Ε. Ρεθύμνου:

Στις 28/11/2012 η πρωτοβάθμια εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου εξέδωσε έγγραφο προς τους διευθυντές των σχολικών μονάδων, με θέμα "εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας". Ζητείται από τους διευθυντές των σχολείων που δεν έχουν τοποθετηθεί καθηγητές Αγγλικών και β΄ ξένης γλώσσας (Γαλλικών και Γερμανικών) να στείλουν αναμορφωμένο ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας έως ότου τοποθετηθούν εκπαιδευτικοί. Επίσης από τα ΕΑΕΠ δημοτικά σχολεία ζητείται να σταλεί και ο αριθμός των ωρών που πλεονάζουν από τους συναδέλφους και πώς αυτές διατίθενται στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα.

Γίνεται φανερή, για άλλη μια φορά, η απόλυτη προχειρότητα και έλλειψη σχεδιασμού από πλευράς διοίκησης της εκπαίδευσης για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Προφανώς το υπουργείο παιδείας δεν μπορεί να υποστηρίξει κανένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχολείου (π.χ. ΕΑΕΠ σχολεία) από τον τακτικό προϋπολογισμό και αυτό μας προβληματίζει σε ότι έχει να κάνει με τη γενικότερη λειτουργία των σχολείων αυτών και τις προσλήψεις των συναδέλφων ειδικοτήτων. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς και μέχρι σήμερα, μέσα Δεκέμβρη, δεν έχει τοποθετηθεί κανένας εκπαιδευτικός β ξένης γλώσσας στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (οι προσλήψεις των συναδέλφων γίνονται πλέον από τον τακτικό προϋπολογισμό). Τον προηγούμενο μήνα είδαμε με έκπληξη την εγκύκλιο του υπουργείου παιδείας που καταργεί στην πράξη την επιλογή των μαθητών να επιλέγουν ποια ξένη γλώσσα επιθυμούν να διδαχθούν. Με αυτή την εγκύκλιο διευκρινιζόταν ότι για φέτος δεν θα διατεθούν εκπαιδευτικοί σύμφωνα με τις δηλώσεις των μαθητών αλλά σύμφωνα με τη "διαθεσιμότητα"(;). Δηλαδή το υπουργείο παιδείας ξεκαθαρίζει ότι πλέον δεν είναι προτεραιότητα οι ανάγκες των μαθητών όπως αυτές προκύπτουν από τις επιλογές τους. Ποια είναι τελικά η προτεραιότητα που θέτει το υπουργείο παιδείας, για ποιό άραγε λόγο υφίσταται αν δεν υπηρετεί την κοινωνία και τον πολίτη; Η μέχρι σήμερα νεοφιλελεύθερη πολιτική και η πολιτική των μνημονίων για "εξορθολογισμό" στην εκπαίδευση έχει δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες στα σχολεία. Πολλές σχολικές μονάδες βρίσκονται χωρίς τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους και χωρίς το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό (δασκάλους, νηπιαγωγούς, ειδικότητες σε πρωινή και απογευματινή ζώνη).

Ως σύλλογος θεωρούμε ότι το έγγραφο υποκρύπτει προθέσεις και κινείται σε πλαίσια που δεν διευκρινίζονται. Υπάρχει η υποψία ότι η διοίκηση ενδέχεται να προσπαθήσει να καλύψει τα κενά των ξένων γλωσσών στα ΕΑΕΠ από δασκάλους, επομένως οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

Α) Σε μακροχρόνια απουσία ή σε μη τοποθέτηση ειδικότητας ξένης γλώσσας, γίνεται αναμόρφωση του προγράμματος και το τμήμα σχολάει νωρίτερα (αφαιρείτε το συγκεκριμένο μάθημα από το ωρολόγιο πρόγραμμα).

Β) Σε καμία περίπτωση συνάδελφος δάσκαλος δεν είναι υποχρεωμένος να καλύψει κενό ειδικότητας ξένης γλώσσας που δεν έχει τοποθετηθεί στο σχολείο. Ούτε νόμιμο είναι ούτε και ηθικό.

Γ) Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλυφθεί το συγκεκριμένο κενό από οποιοδήποτε δάσκαλο με το πρόσχημα της ενισχυτικής διδασκαλίας ή με υπερωριακή απασχόληση.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους δασκάλους των ΕΑΕΠ δημοτικών σχολείων να αρνηθούν να αναλάβουν τις συγκεκριμένες ώρες και καλούμε επίσης τους σχολικούς συμβούλους να πράξουν όσα αρμόζουν για το θέμα σύμφωνα με τους νόμους και τις κείμενες διατάξεις.

Κανένας συνάδελφος να μη λειτουργήσει ως ανάχωμα και να μην συμβάλει στην κατάργηση στην πράξη του μαθήματος των ξένων γλωσσών.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου