Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Και σε αυτό τον αγώνα θέλουμε να σας έχουμε δίπλα μας

Και σε αυτό τον αγώνα θέλουμε να σας έχουμε δίπλα μας
     
Αγαπητοί γονείς,

Κάθε Σεπτέμβρη ξεκινάμε μαζί, δάσκαλοι και μαθητές-και στο πλάι εσείς, ένα δρόμο προς την μάθηση και τη γνώση, βασισμένο πάνω στην εμπιστοσύνη και τη συνεργασία. Δυστυχώς, όμως, αυτός ο δρόμος γίνεται όλο και πιο δύσβατος, όλο και πιο ανηφορικός, σε μία κοινωνία που δεν σέβεται τη νέα γενιά, που δεν σέβεται τα παιδιά της.

       Καλούμαστε φέτος να ανοίξουμε τα σχολεία χωρίς να γνωρίζουμε ποιοί εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται στα σχολεία, ενώ τα κενά των εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα είναι τρομακτικά. Οι μηδενικοί διορισμοί και οι ελάχιστες προσλήψεις έχουν μειώσει υπερβολικά τον αριθμό των εκπαιδευτικών. Ολοήμερα σχολεία κλείνουν. Τμήματα συμπτύσσονται, με αποτέλεσμα να έχουν περισσότερους μαθητές, και εμείς λιγότερο χρόνο να αφιερώσουμε στο κάθε παιδί ξεχωριστά, λιγότερο χρόνο για να σκύψουμε πάνω από τις ανάγκες και τις επιθυμίες του κάθε μας μαθητή.

       Η χρηματοδότηση των σχολείων έχει μειωθεί  δραματικά. Τα σχολεία έχουν το ¼ των χρημάτων που είχαν το 2010 και πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες στο να προσφέρουν στους μαθητές αυτό που τους αξίζει. Αναγκαζόμαστε να σας ζητάμε όλο και συχνότερα χρήματα για να λειτουργήσει το σχολείο, σε μία εποχή που και εσείς έχετε όλο και λιγότερα να προσφέρετε.

       Η ύλη γίνεται όλο και περισσότερη, όλο και πιεστικότερη. Φυτρώνουν συνεχώς εξετάσεις για να ξεχωρίσουμε τάχα μου τους άριστους (Πανελλήνιες εξετάσεις σε κάθε τάξη του Λυκείου, εξετάσεις για την εισαγωγή στο Πειραματικό). Το σχολείο δεν σέβεται τους ρυθμούς μάθησης των μαθητών. Έχοντας ένα ασφυκτικό πρόγραμμα και μία αβάστακτη ύλη πετάει πολλούς μαθητές έξω, ενώ τους περισσότερους τους αφήνει χωρίς πραγματική μόρφωση. Το σχολείο είναι έτσι προορισμένο για όλο και λιγότερους.

Και δίπλα στη δημόσια εκπαίδευση που συρρικνώνεται, το μέλλον της νέας γενιάς είναι όλο και πιο αμφίβολο. Με την ανεργία των νέων στο 60%, το δικαίωμα στην εργασία έχει καταργηθεί. Και όσοι βρίσκουν δουλειά είναι ανασφάλιστοι και πληρώνονται με μισθούς πεινάς. Η δημόσια υγεία παύει να είναι δωρεάν και καθολική. Ακόμα και τα πλέον βασικά αγαθά, όπως το νερό, θέλουν να τα ιδιωτικοποιήσουν για να τα πληρώνουμε πανάκριβα. 

Σε αυτήν την δύσκολη, λοιπόν, χρονιά θα είμαστε δίπλα σας και δίπλα στους μαθητές μας. Δίνοντας την ψυχή μας για να έχουν αυτό που τους αξίζει. Όμως ο αγώνας για το μέλλον των μαθητών μας και τη δική μας αξιοπρέπεια δεν σταματάει μέσα στο σχολείο. Θα συνεχιστεί και έξω από αυτό, με την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας για δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση, για υγεία και εργασία, για μία ζωή με αξιοπρέπεια. Και σε αυτό τον αγώνα θέλουμε να σας έχουμε δίπλα μας.

Στη συνάντηση που είχαμε μαζί με την Ομοσπονδία, την Ένωση Γονέων και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων αποφασίσαμε να πορευτούμε και να αγωνιστούμε  μαζί για μια ζωή με:

Ø  Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά
Ø  Σχολεία της γνώσης, της κριτικής σκέψης, της χαράς και της εργασίας
Ø  Σταθερή, μόνιμη και αξιοπρεπή εργασία για όλους τους ανθρώπους χωρίς απολύσεις και διαθεσιμότητες
Ø  Υγεία και ασφάλεια, με ανοιχτά νοσοκομεία και  περίθαλψη για όλους.



                        ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «Δ. ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου