Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Ενημερωτικό από τον αν. αιρετό του ΑΠΥΣΠΕ Γ.Τρούλη:1)«Ξεκινάνε οι αιτήσεις αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ και σε υπηρεσίες και φορείς του υπουργείου Παιδείας» ,2)«ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ»


Θέμα 1o: «Ξεκινάνε οι αιτήσεις αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ και σε υπηρεσίες και φορείς του υπουργείου Παιδείας»

Η εγκύκλιος για τις αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ ανακοινώθηκε από το υπουργείο παιδείας στις 17 Μαΐου 2012 και αναφέρεται για τις  περιπτώσεις:
α) από ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ,
β) σε Μουσικά Γυμνάσια-Λύκεια,
γ) σε Καλλιτεχνικά Γυμνάσια-Λύκεια,
δ) σε Σ.Μ.Ε.Α. και Τμήματα Ένταξης,
ε) σε ΚΕΔΔΥ,
στ) σε Διαπολιτισμικά Σχολεία
ζ) σε Εκκλησιαστικά Σχολεία και
η ) σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας
Mε διαφορετική εγκύκλιο καλούνται οι συνάδελφοι που επιθυμούν να καταθέσουν αίτηση για απόσπαση σε υπηρεσίες ή φορείς του υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα μπορούν να κατατεθούν αιτήσεις για τις παρακάτω υπηρεσίες και φορείς:
α) στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου
β) στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης
γ) στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
δ) στις ανεξάρτητες ή αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Υπουργείου
ε) σε νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και
στ) στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.)
Οι αιτήσεις για αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ και σε υπηρεσίες και φορείς του Υπουργείου Παιδείας μπορούν να κατατεθούν από τις 23-5-2012 μέχρι και τη 1-6-2012.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΠΥΣΠΕ ΣΕ ΠΥΣΠΕ:
α) Μπορείτε να δηλώσετε μέχρι 5 ΠΥΣΠΕ προτίμησης και μέχρι 1 φορέα αρμοδιότητας του ΥΠΕΠΘ
β) Στην περίπτωση που κάποιος συνάδελφος κάνει αίτηση για απόσπαση από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ και αίτηση για υπηρεσία ή φορέα του ΥΠΕΠΘ, προηγείται η εξέταση των αιτήσεων για τους φορείς και σε περίπτωση ικανοποίησης δεν θα εξετάζεται η αίτηση απόσπασης για άλλο ΠΥΣΠΕ.

γ) Ανάκληση αίτησης μπορεί να γίνει μόνο, εάν οι λόγοι έχουν προκύψει μετά την λήξη της προθεσμίας κατάθεσης της αίτησης.

δ) Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί εκτός από τους συναδέλφους που διορίστηκαν το έτος 2011-2012 και διανύουν το 2ο έτος υπηρέτησης της οργανικής τους, ενώ εξαιρούνται οι νεοδιόριστοι που ανήκουν στην ειδική κατηγορία και όσοι είναι στελέχη της εκπαίδευσης.
ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΑΠΟ ΠΥΣΠΕ ΣΕ ΠΥΣΠΕ
Η μοριοδότηση των αιτήσεων καθορίζεται από 4 παράγοντες: την συνολική υπηρεσία, τη συνυπηρέτηση, την εντοπιότητα και τους οικογενειακούς λόγους. Δείτε παρακάτω αναλυτικά τη μοριοδότηση αυτή:
1) η συνολική υπηρεσία ως εξής:
       α) 1 μονάδα  για κάθε έτος από 1 έως και 10 έτη υπηρεσίας
       β) 1,5 μονάδες για κάθε έτος από 10 έτη έως και 20 έτη
       γ)  2 μονάδες για κάθε έτος υπηρεσίας από 20 έτη και άνω 
2) η συνυπηρέτηση δίνει 10 μονάδες
3) η εντοπιότητα δίνει 4 μονάδες, 
4) οι οικογενειακοί λόγοι  ως εξής:
α) Οι έγγαμοι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν 4 μονάδες.
Ίδιο αριθμό μονάδων λαμβάνουν και  οι διαζευγμένοι ή σε διάσταση γονείς εκπαιδευτικοί, στους οποίους έχει ανατεθεί νόμιμα η επιμέλεια άγαμων ανήλικων ή σπουδαζόντων παιδιών (φυσικών, θετών ή αναγνωρισμένων).

β) Οι εκπαιδευτικοί σε χηρεία λαμβάνουν 12μονάδες, αν έχουν παιδί που είναι ανήλικο ή σπουδάζει, αλλιώς λαμβάνουν 4 μονάδες.
γ) Οι εκπαιδευτικοί με μονογονεϊκή οικογένεια, χωρίς να έχει προηγηθεί γάμος, λαμβάνουν 6 μονάδες, εφόσον έχουν παιδί που είναι ανήλικο ή σπουδάζει.

* Οι εκπαιδευτικοί που είναι έγγαμοι, σε διάσταση, σε διάζευξη ή χηρεία ή με μονογονεϊκή οικογένεια λαμβάνουν 5 μονάδες για το πρώτο, 6 μονάδες για το δεύτερο και 8 μονάδες για το τρίτο παιδί (φυσικό, θετό ή αναγνωρισμένο) και 10 μονάδες για κάθε ένα από τα υπόλοιπα παιδιά, εφόσον αυτά είναι άγαμα ανήλικα ή σπουδάζουν.
ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΠροβλέπονται αποσπάσεις κατά προτεραιότητα σε συγκεκριμένες κατηγορίες εκπαιδευτικών και κατά σειρά σύγκρισης μεταξύ τους ως εξής:
α) Όσοι ανήκουν σε ειδική κατηγορία μετάθεσης. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενειών απλά διευκρινίζεται ότι για τις αποσπάσεις με υπαγωγή σε ειδική κατηγορία αρκεί γνωμάτευση πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής.

β) Είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων, ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος καθώς και του Ειδικού Ένστολου προσωπικού Δημοτικής Αστυνομίας
γ) Είναι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων ή εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων
δ) Είναι σύζυγοι δικαστικών λειτουργών.
ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΜΕΑ, ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑΓια τις αποσπάσεις μη ειδικού προσωπικού σε Σ.Μ.Ε.Α. και Τμήματα Ένταξης οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να έχουν τα προσόντα που αναφέρονται στο άρθρο 4 παρ. Α4 του Ν. 2817/2000.  Η αίτηση αυτή θα συνοδεύεται από αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα και επίσημα έγγραφα (επικυρωμένα αντίγραφα) για την απόδειξη των απαιτούμενων προσόντων.

Επίσης για απόσπαση σε διαπολιτισμικά σχολεία οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να διαθέτουν αυξημένα προσόντα που αποδεικνύονται με τα παρακάτω: α) Πιστοποιητικό για τη γνώση ξένης γλώσσας (κατά προτεραιότητα της μητρικής γλώσσας της πλειοψηφίας των μαθητών), β) Βεβαιώσεις παρακολούθησης σεμιναρίων σχετικών με τη διδασκαλία σε παλιννοστούντες μαθητές και γ) Βεβαιώσεις για τυχόν προϋπηρεσία τους σε Διαπολιτισμικά Σχολεία ή  σε Σχολεία του εξωτερικού.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΠΥΣΠΕ Η μοριοδότηση αποτέλεσε ένα από τα βασικά αιτήματά μας, που πλέον υλοποιείται στα πλαίσια της διαφανούς και αξιοκρατικής διαδικασίας των αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ (αν και πρέπει να ανοίξει ξανά η συζήτηση για τη μοριοδότηση καθώς και για την ένταξη περιπτώσεων στις ειδικές κατηγορίες κ.α.), ενώ δεν παρατηρείται στις αποσπάσεις σε φορείς και υπηρεσίες του υπουργείου παιδείας. Δυστυχώς ενώ περιγράφονται κριτήρια στην εγκύκλιο των αποσπάσεων σε φορείς, ωστόσο το κάθε υπηρεσιακό συμβούλιο κάνει πρόταση προς το υπουργείο παιδείας και το υπουργείο έχει τον τελικό λόγο. Όπως φαίνεται δεν υπάρχει καμία διασφάλιση αξιοκρατίας της διαδικασίας και καμία διαφάνεια κάτι που οφείλουν να επισημάνουν και αναδείξουν η ΔΟΕ και οι αιρετοί μας στο ΚΥΣΠΕ.
Οι αποσπάσεις από νομό σε νομό ικανοποιούνται βάσει των λειτουργικών κενών της κάθε χρονιάς. Δυστυχώς φέτος περικόπηκαν πολλές θέσεις εργασίας με του υποβιβασμούς σχολείων και τις συγχωνεύσεις, επίσης δεν θα υπάρχουν συνάδελφοι που θα φοιτούν στα Διδασκαλεία όλης της χώρας, μιας και καταργήθηκαν από πρόπερσι οι εισαγωγικές εξετάσεις και ο θεσμός ενώ ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί οι προαγωγές των σχολικών μονάδων σε ολόκληρη τη χώρα κάτι που προβληματίζει και δημιουργεί εμπλοκή στην πραγματοποίηση των μεταθέσεων εντός ΠΥΣΠΕ (Δεν μπορούν να κοινοποιηθούν τα πραγματικά οργανικά κενά).  Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν λειτουργικά κενά απλά θα έχουν περιοριστεί σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Το σκηνικό από πέρυσι σε κάθε νομό έχει διαφοροποιηθεί εξαιτίας των μεταθέσεων και των συνταξιοδοτήσεων που θα κατατεθούν μέχρι τις 10 Ιουλίου. Επομένως η εικόνα είναι ακόμα λίγο θολή.

Ο ακριβής αριθμός των λειτουργικών κενών εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες όπως: τις αποσπάσεις σε φορείς του υπουργείου παιδείας και τα γραφεία εκπαίδευσης, τις αποσπάσεις στα ελληνόγλωσσα σχολεία του εξωτερικού (όσες θα γίνουν), τις εκπαιδευτικές άδειες (όσες ανανεωθούν μόνο), τις συνταξιοδοτήσεις, από τις άδειες κύησης και τις άδειες άνευ αποδοχών. Τα ακριβή λειτουργικά κενά αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου. Δεν μπορούμε επίσης αυτή τη στιγμή να γνωρίζουμε το πότε θα εξεταστούν οι αιτήσεις εντός κι εκτός ΠΥΣΠΕ λόγω των επικείμενων εκλογών του Ιουνίου. Οφείλουν όμως όλοι οι φορείς (σύλλογοι εκπαιδευτικών, ΔΟΕ, αιρετοί ΚΥΣΠΕ) να συνδράμουν, ώστε να απεγκλωβιστούν τα υπηρεσιακά συμβούλια και να προχωρήσουν οι μεταθέσεις εντός ΠΥΣΠΕ και συνακόλουθα οι αποσπάσεις, διαφορετικά όλη η διαδικασία μπορεί να μην έχει ολοκληρωθεί μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι τα προβλήματα της νέας χρονιάς θα είναι τεράστια. Θα δημιουργηθούν προβλήματα στους συναδέλφους αλλά και στη λειτουργία των σχολείων κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όπως φέτος. Οι συνάδελφοι που θα μετακινηθούν σε διαφορετικό νομό από αυτό της οργανικής τους θέσης θα βρίσκονται σε μετακόμιση ακριβώς την περίοδο που θα έχουν ανοίξει τα σχολεία. Από την άλλη πλευρά η οποιαδήποτε καθυστέρηση θα δημιουργήσει πρόβλημα στα σχολεία, μιας και την 1η Σεπτεμβρίου όλοι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να βρίσκονται στην υπηρεσία τους για τις απαραίτητες προετοιμασίες της νέας σχολικής χρονιάς.
Τα σχολεία την 1η Σεπτεμβρίου πρέπει να έχουν όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό που χρειάζονται δίχως το παραμικρό λειτουργικό κενό. Όλα τα κενά μπορούν να προβλεφθούν και να καλυφθούν (εκτός των έκτακτων περιπτώσεων), αν και εφόσον υπάρχει βούληση. Ας ελπίσουμε η περυσινή εμπειρία να γίνει "μάθημα” στο υπουργείο παιδείας και ο/η νέος/α υπουργός να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος και να κινηθεί προς την κατεύθυνση της στήριξης των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών.
Θέμα 2o: Ανοίγει η αυλαία των Γενικών Συνελεύσεων των Συλλόγων της Κρήτης»
    Ξεκινάνε σε ολόκληρη την Κρήτη οι Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από τέλος Μαΐου μέχρι μέσα Ιουνίου. Αναλυτικά το πρόγραμμα ανά Νομό και Σύλλογο έχει ως εξής:
- 23 Μαΐου Ηράκλειο: Σύλλογοι Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, Νίκος Καζαντζάκης και Φαιστός
- 29 Μαΐου: Σύλλογος Ρεθύμνου
- 30 Μαΐου: Σύλλογος Χανίων
- 31 Μαΐου: Σύλλογος Ιεράπετρας
- 6 Ιουνίου:  Σύλλογος Αγίου  Νικολάου
- 7 Ιουνίου: Σύλλογος Σητείας
  Συμμετέχουμε στις δράσεις και τις αποφάσεις των συλλόγων μας με παρουσία και λόγο στις Γενικές Συνελεύσεις. Μόνο με μαζικούς αγώνες και αποφάσεις μπορούμε να καταφέρουμε αλλαγές.
Θέμα 3o: «ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ»
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι  του Νομού  Ρεθύμνου
Στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, σας καλούμε την Τετάρτη 23 Μαΐου και ώρα 7 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου (απέναντι από το Δημαρχείο), σε μια ανοιχτή συνάντηση, προκειμένου να συζητήσουμε για τα προβλήματα που μας απασχολούν και να διαμορφώσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, μέσα από την ελεύθερη συμμετοχική διαδικασία, τις θέσεις μας ενόψει της τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας.

  Ενδεικτικά τα θέματα που θα μας απασχολήσουν είναι:
- Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και του εκπαιδευτικού
- Νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο
- Πλαίσιο δράσεων και κινητοποιήσεων απέναντι στις πολιτικές που υποβαθμίζουν τη δημόσια εκπαίδευση και τον εκπαιδευτικό
- Διάφορα εκπαιδευτικά θέματα που μπορούν να τεθούν από οποιαδήποτε συναδέλφισσα ή συνάδελφο.

  Οι θέσεις που θα προκύψουν από τη συγκεκριμένη δημοκρατική διαδικασία θα αποτελέσουν τις προτάσεις μας στην ερχόμενη τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Μαΐου 2012.

Ζητάμε την ενεργή συμμετοχή σου και τις προτάσεις σου ! ! !
Από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου
Γιώργος Τρούλης
Αλέξανδρος Αλεξάκης
Γιώργος Σαϊτάκης
Νίκος Κωνσταντάκης
Μανόλης Ξενικουδάκης
«ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ»
ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ

Με Συναδελφικούς Χαιρετισμούς
Γιώργος Τρούλης
Αναπληρωτής  Αιρετός
ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου