Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Ενημερωτικό:Θέμα 1ο : «Όταν η διοίκηση της εκπαίδευσης δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψιν της τους εκπαιδευτικούς…. »Θέμα 2ο : «Επιστολή παρέμβαση για το ζήτημα της ενδοσχολικής και εξωσχολικής βίας»


*Τρούλης Γιώργος,
Αν. Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης

Θέμα 1ο : «Όταν η διοίκηση της εκπαίδευσης δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψιν της τους εκπαιδευτικούς…. »
Στη σημερινή εποχή, όπου ο εκπαιδευτικός βιώνει τις οικονομικές δυσχέρειες και τις κοινωνικές ανακατατάξεις πολύ έντονα, δεν χωρούν από την πολιτεία και συγκεκριμένα από την διοίκηση της εκπαίδευσης φαινόμενα παραγκωνισμού του και των εκπροσώπων του. Ιδιαίτερα ο εκπαιδευτικός κόσμος του Ρεθύμνου σοκαρισμένος και συγκλονισμένος από το αποτρόπαιο συμβάν της παιδεραστίας από εκπαιδευτικό της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δεν μπορεί να δεχτεί ότι στις συσκέψεις και τις συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς απουσιάζει, επειδή κάποιοι δεν το “σκέφθηκαν” ή επειδή εσκεμμένα προχώρησαν στον παραγκωνισμό τους.
Η συγκεκριμένη ενέργεια να μην προσκληθούν στη συνάντηση που έγινε, από τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης με τον διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και με διευθυντές των σχολείων του Ρεθύμνου, ούτε ο σύλλογος εκπαιδευτικών του νομού  ούτε οι αιρετοί του ΠΥΣΠΕ, προκαλεί προβληματισμό και εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με την αντίληψη και που επικρατεί στα ανώτερα κλιμάκια της περιφερειακής διοίκησης της εκπαίδευσης Κρήτης για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στα προβλήματα που αφορούν τους ίδιους και την κοινωνία.
Επειδή ως πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου αλλά και γενικότερα ως εκπρόσωπος των συναδέλφων μου θεωρώ ότι θίγεται και απαξιώνεται ο ίδιος ο εκπαιδευτικός από την πράξη αυτή του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης, απέστειλα την παρακάτω επιστολή διαμαρτυρίας:

Γιώργος Τρούλης                                                      Προς:
Πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου               - Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Απόστολο Κλινάκη
Εκπ/κών Α/βάθμιας Εκπ/σης                       Κοινοποίηση:
Νομού Ρεθύμνου                            -Υπουργό Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου
Τηλ. 6945802754                             -Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου
Email: giorgiot@edc.uoc.gr                     κ. Ευστάθιο Κοντογιάννη
                                                             -ΔΟΕ
                                                             -MME

Θέμα: «Επιστολή-διαμαρτυρία για την παράκαμψη του συλλόγου μας από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο για το περιστατικό της παιδεραστίας»
κ. Περιφερειακέ Δ/ντή Εκπ/σης
Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήσατε συνάντηση-σύσκεψη στο Ρέθυμνο με τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων της πόλης. Σκοπός της συζήτησης, όπως μας έγινε γνωστό, ήταν οι ενέργειες και οι παρεμβάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν στις σχολικές μονάδες για το θέμα της παιδεραστίας από εκπαιδευτικό της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού μας, που ταλανίζει την τοπική κοινωνία και τον εκπαιδευτικό κόσμο.
 Σε μια δύσκολη συγκυρία για την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς, η παράλειψη (ή η σκοπιμότητα) να (μην) προσκληθούν σε αυτή τη σύσκεψη οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού μας (Διοικητικό Συμβούλιο Συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και αιρετοί του ΠΥΣΠΕ) μπορεί να θεωρηθεί τουλάχιστον ατυχής. Προσωπικά όμως θεωρώ απαξιωτική και ιδιαίτερα προσβλητική τη στάση σας απέναντι στο σύλλογό μας, απέναντι σε ένα θεσμικό όργανο που εκπροσωπεί το σύνολο της πρωτοβάθμιας εκπαιδευτικής κοινότητας του Ρεθύμνου. Οι συνάδελφοί μου έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν τις συζητήσεις που γίνονται και αφορούν τους ίδιους και γενικότερα την εκπαιδευτική κοινότητα.
 Ως Πρόεδρος του συλλόγου ζητώ το αυτονόητο, να είμαστε παρόντες σε όλες τις συζητήσεις και συσκέψεις, όχι μόνο γι’  αυτό το θέμα, αλλά και για όλα τα θέματα που αφορούν τη δημόσια εκπαίδευση στο Νομό Ρεθύμνου, καταθέτοντας τις προτάσεις, τις θέσεις μας και συμβάλλοντας στις αποφάσεις και στην υλοποίησή τους, σύμφωνα πάντα με το συμφέρον της κοινωνίας, της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών. Ευελπιστούμε σε γόνιμες και ουσιαστικές συζητήσεις, με προτάσεις και θέσεις (τις οποίες ως σύλλογος έχουμε και θα καταθέσουμε όπου και όποτε κληθούμε) κι όχι σε συσκέψεις για επικοινωνιακούς λόγους  με επιδερμική αντιμετώπιση των θεμάτων, χωρίς ουσιαστικές προτάσεις.
Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε παρόντες σε όλα τα ζητήματα (προσκλητήρια) που αφορούν την εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς και την κοινωνία μας. Σε ό,τι μας αφορά έχουμε χρέος να συμβάλλουμε στα φλέγοντα ζητήματα του τόπου μας και το πράττουμε. Περιμένουμε να πράξετε κι εσείς τα ανάλογα.

Γιώργος Τρούλης
Πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Εκπαιδευτικών
Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου

Θέμα 2ο : «Επιστολή παρέμβαση για το ζήτημα της ενδοσχολικής και εξωσχολικής βίας»

Το θλιβερό συμβάν που προέκυψε στο Ρέθυμνο (σύλληψη εκπαιδευτικού για παιδεραστία), άνοιξε τη συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συμβάλλει ο κάθε φορέας στην πρόληψη και αντιμετώπιση αντίστοιχων προβλημάτων ή και γενικότερα φαινομένων βίας εντός κι εκτός του σχολικού  χώρου.
Στα πλαίσια αυτά αποστέλλω επιστολή, στο περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Κρήτης, για ενέργειες που μπορούν να προταθούν και να υλοποιηθούν συμβάλλοντας στην αποτελεσματική και ουσιαστική πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων:

Γιώργος Τρούλης                                                      Προς:
Αναπληρωτής Αιρετός              - Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Απόστολο Κλινάκη
 ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης                                                Κοινοποίηση:
Τηλ. 6945802754                             -Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου  
Email: giorgiot@edc.uoc.gr               κ. Ευστάθιο Κοντογιάννη
                                                            -MME
                                                                    
Θέμα: «Προτάσεις ουσιαστικής και μόνιμης παρέμβασης για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινόμενου της ενδοσχολικής και εξωσχολικής βίας»
κ. Περιφερειακέ Δ/ντή Εκπ/σης
Το σοκ, η αγανάκτηση και η οργή αποτελούν τα συναισθήματα που βίωσε όλος ο εκπαιδευτικός κόσμος του Ρεθύμνου στο άκουσμα της είδησης της παιδεραστίας από εκπαιδευτικό της πρωτοβάθμιας του νομού μας. Ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου, αντέδρασε άμεσα με τη διαγραφή του εν λόγω εκπαιδευτικού από μέλος του με μια ξεκάθαρη και σκληρή ανακοίνωση εκφράζοντας παράλληλα την συμπαράστασή του στις οικογένειες που έχουν πληγεί, διαβεβαιώνοντας ότι είναι στο πλευρό τους και στηρίζει κάθε ενέργεια για την ψυχολογική και ηθική τους αποκατάσταση.
Πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι εκπαιδευτικοί δεν θα ανεχθούμε στο χώρο μας φαινόμενα που διαβρώνουν τις δομές της εκπαίδευσης, φαινόμενα που τορπιλίζουν τα θεμέλια του δημόσιου σχολείου. Είμαστε σε επαφή όλοι οι εκπαιδευτικοί μεταξύ μας και προσπαθούμε να αποτρέψουμε κάθε φαινόμενο σήψης στους κόλπους της εκπαίδευσης.
 Στα πλαίσια αυτά, πέρα από τις επίσημες ενέργειες που γίνονται από το Δήμο και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση για το συγκεκριμένο συμβάν, με τη σύσταση ομάδας υποστήριξης των οικογενειών που έχουν πληγεί αλλά και με τη σύσταση της επιτροπής παραβατικότητας, προτείνω ενέργειες, τις οποίες μπορεί να υιοθετήσει και να προτείνει στους αρμόδιους κρατικούς φορείς και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, για έναν  ουσιαστικό τρόπο παρέμβασης-αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων.
Ø   Σε πρώτο επίπεδο μπορούν να πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε επίπεδο σχολικής μονάδας, ενημερωτικές συναντήσεις-συζητήσεις με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς από ειδικούς επιστήμονες, για την καλύτερη αντιμετώπιση των παιδιών που έχουν κακοποιηθεί ή έχουν βιώσει οποιαδήποτε μορφής βίας. Με τις συζητήσεις αυτές θα μπορούν να γίνουν ευδιάκριτα πλέον, από γονείς και εκπαιδευτικούς, τα ενδεικτικά στοιχεία οποιασδήποτε μορφής βίας στα παιδιά και επίσης θα μπορούν να αποκτηθούν βασικές δεξιότητες αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών. Το παραπάνω αποτελεί ένα πρώτο και ουσιαστικό βήμα σε κάθε σχολική μονάδα που λειτουργεί ως ένα από τα βασικότερα κύτταρα της κοινωνίας μας.
Ø   Να δημιουργηθούν, σε δεύτερο επίπεδο, μόνιμες υποστηρικτικές δομές (από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και άλλους ειδικούς επιστήμονες) σε επίπεδο Δήμων. Οι μόνιμες αυτές ομάδες, θα έχουν ως χώρο υποστηρικτικής δράσης τους, για την αντιμετώπιση και πρόληψη φαινόμενων οποιαδήποτε μορφής βίας (ενδοσχολικής ή/και εξωσχολικής), τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι συγκεκριμένες αυτές δομές να είναι μόνιμες κι όχι πρόσκαιρες και προσωρινές. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται ο κίνδυνος, η οποιαδήποτε αντίστοιχη προσπάθεια, να λειτουργήσει ως μια επιδερμική παρέμβαση για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, όπως έγινε πριν χρόνια με την περίπτωση των Ζωνιανών.
Στόχος των παραπάνω προτάσεων είναι να υπάρχει μια ουσιαστική, συνεχής, οργανωμένη και συντονισμένη υποστήριξη των σχολικών μονάδων από ειδικούς επιστήμονες. Η πολιτεία οφείλει να  επενδύσει στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.
ς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου