Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019

Από την εξαγγελία της «κανονικότητας»… στην πολιτική της κομματοκρατίας: Προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ με τροπολογία



Μέσα σ’ ένα μήνα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύει στην πράξη πως η ελληνική δεξιά στη χώρα μας δεν αλλάζει νοοτροπία και πολιτική συμπεριφορά στο πως αντιλαμβάνεται το δημόσιο και τις υπηρεσίες προς τους πολίτες. Παραμένει εγκλωβισμένη και δέσμια του παρασιτικού κρατισμού, της πελατειακής συναλλαγής και της άλωσης του κράτους για τα «δικά» μας παιδιά.

Δεν πρόλαβαν ν’ αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας και ήδη άλλαξαν διοικήσεις φορέων, καθαίρεσαν προέδρους ανεξάρτητων αρχών, πάγωσαν προκηρύξεις θέσεων που βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη, διπλασίασαν αριθμό και μισθό μετακλητών υπαλλήλων και παράλληλα τοποθέτησαν επικεφαλή στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών άτομο που δε διαθέτει τυπικά αλλά και ουσιαστικά προσόντα για τη κομβική αυτή θέση.

Δεν σταμάτησαν όμως μέχρι εκεί. Με νέα τροπολογία καταργούν στην πράξη τον ΑΣΕΠ, καθώς παρακάμπτουν τις διαδικασίες που προβλέπονται για προκήρυξη θέσεων μέσω της ανεξάρτητης αρχής και προχωρούν, χωρίς ίχνος ντροπής, σε απευθείας διορισμό 50 ατόμων «για την αντιμετώπιση έκτακτων ή απρόβλεπτων κινδύνων που σχετίζονται με την προστασία της αγροτικής, κτηνοτροφικής και αλιευτικής παραγωγής…» με συμβάσεις δωδεκάμηνης διάρκειας. 
Η τροπολογία φέρει την υπογραφή των Υπουργών, Χρ. Σταϊκούρα (Οικονομικών), Μ. Βορίδη (Αγρ. Ανάπτυξης) και Π. Θεοδωρικάκου ( Εσωτερικών) και οι προσλήψεις θα γίνουν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αναλυτικότερα, με βάση το άρθρο 1 του ν. 3812 προβλέπονται για τις έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες του δημοσίου προσλήψεις με απευθείας και σύντομες διαδικασίες. Ωστόσο, οι συμβάσεις αυτές δεν μπορούν να ξεπεράσουν χρονικά τους δύο (2) μήνες και ο ΑΣΕΠ θα ελέγχει μετέπειτα τον επείγοντα του χαρακτήρα τους. Οι προσλήψεις που γίνονται με απευθείας διορισμό παρακάμπτοντας τον ΑΣΕΠ έχουν δωδεκάμηνη (12) διάρκεια. Επομένως οι θέσεις αυτές δεν καλύπτουν έκτακτες αλλά πάγιες και διαρκείς ανάγκες. 

Αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο από τις δυνάμεις (πολιτικές, συνδικάτα, φορείς κ.ά.) που προασπίζονται τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την εφαρμογή διαδικασιών με αντικειμενικά κριτήρια μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη και διορισμό στο δημόσιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου