Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Ζει, ζει, ο Τεμπονέρας ζει…το σύνθημα των μαθητικών χρόνων



Ζει, ζει, ο Τεμπονέρας ζει…


Από τα πρώτα συνθήματα που θυμάμαι πως φώναξα στις πρώτες «ανώριμες» κινητοποιήσεις που συμμετείχα. «Ανώριμες» γιατί ως μαθητής των πρώτων τάξεων του γυμνασίου δε γνώριζα και πολλά πράγματα για το περιεχόμενο και τις συνέπειες που θα επέφερε ο νόμος Αρσένη το 1998-1999.  Ωστόσο, το αγωνιστικό κλίμα που επικρατούσε στα συστεγαζόμενα λύκεια έδινε την καλύτερη αφορμή να πετάμε μαζί με τους συμμαθητές μου τις σχολικές τσάντες πάνω από τα κάγκελα του σχολείου με σκοπό τη συμμετοχή μας στις μαζικές διαδηλώσεις της εποχής.

«Ανώριμες» επειδή πολλά από τα συνθήματα που φωνάζαμε τότε οι μικρότεροι και οι τελευταίοι της πορείας δεν τα κατανοούσαμε πλήρως. Πάντως, ένα από τα συνθήματα που μου έκανε εντύπωση στις κινητοποιήσεις ήταν για τον Τεμπονέρα.  Ζει, ζει, ο Τεμπονέρας ζει… φωνάζαμε δυνατά. Αγνοούσα μέχρι τότε τον αδικοχαμένο αγωνιστή καθηγητή, που είχε γίνει σύνθημα και συνάμα σύμβολο αγώνων και κινητοποιήσεων.  Το ανώριμο, λοιπόν, αυτών των στιγμών στις πρώτες ενεργές διαδηλώσεις  γίνεται ανεπαίσθητα ώριμο, όταν αντιλαμβάνεσαι πως ένας καθηγητής-αγωνιστής δολοφονήθηκε υπερασπιζόμενος τα ιδανικά και τις αξίες του.

Ο Νίκος Τεμπονέρας είχε χτυπηθεί θανάσιμα στην Πάτρα στις 8 Ιανουαρίου 1991 με λοστούς,  έπειτα από την επίθεση των γνωστών ταγμάτων εφόδου της ΟΝΝΕΔ εκείνης της εποχής. Ο Νίκος Τεμπονέρας συμμετείχε ενεργά στις μαθητικές κινητοποιήσεις ενάντια στο συντηρητικό νομοσχέδιο του τότε Υπουργού Παιδείας Βασίλη Κοντογιαννόπουλου και όταν δολοφονήθηκε βρισκόταν στο υπό κατάληψη Σχολικό Συγκρότημα 3ου & 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας. Οι τραμπούκοι της ΟΝΝΕΔ με πρωτοστάτη τον δράστη της δολοφονίας Γιάννη Καλαμπόκα, που ήταν δημοτικός σύμβουλος της Νέας Δημοκρατίας, εισέβαλλαν στα σχολεία και χτυπούσαν με μανία τους καθηγητές και τους γονείς με στόχο να σπάσουν τη κατάληψη.


Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΔΟΕ – ΟΛΜΕ συνδιοργανώνουν συγκέντρωση την Τρίτη 9 Ιανουαρίου και ώρα 18:00 μ.μ. στο σχολικό συγκρότημα «ΒΟΥΔ» στην Πάτρα. Στη συγκέντρωση θα συμμετέχει και αντιπροσωπεία από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ, η οποία καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, τιμώντας τη μνήμη του αγωνιστή Νίκου Τεμπονέρα, να δώσουν το «παρών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου