Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Τελικά καμία ενοποίηση τμημάτων...Στη Σχολή Επιστημών Υγείας το τμήμα Βρεφονηπιοκομίας-Ανοίγει ο δρόμος για τη δίχρονη προσχολική αγωγή & εκπαίδευση


Τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου τέθηκε στη διαβούλευση από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας το σχέδιο νόμου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.  Στο σχέδιο αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα πως το Τμήμα Βρεφονηπιοκομίας ( ΑΤΕΙ Προσχολικής Αγωγής) εντάσσεται στη Σχολή  Επιστημών Υγείας.

Συγκεκριμένα: 

Η Σχολή Επιστημών Υγείας συγκροτείται από τα παρακάτω τμήματα:

1)    Τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών
2)    Τμήμα Δημόσιας Υγείας
3)    Τμήμα Εργοθεραπείας
4)    Τμήμα Μαιευτικής
5)    Τμήμα Νοσηλευτικής
6)    Τμήμα Προσχολικής Αγωγής
7)    Τμήμα Φυσικοθεραπείας

Συνεπώς, αποδεικνύεται πως δεν υπάρχει καμία πλέον δυνατότητα ενοποίησης των τμημάτων Βρεφονηπιοκομίας με τα παιδαγωγικά τμήματα Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης των Σχολών Επιστημών Αγωγής. Κατ’ επέκταση δεν υπάρχει καμία αλλαγή τόσο στο εργασιακό πλαίσιο όσο και στο επιστημονικό πεδίο της κάθε κατηγορίας αντίστοιχα (νηπιαγωγών –βρεφονηπιοκόμων).

Η εκπαιδευτική κοινότητα όλο αυτό το διάστημα με επιχειρήματα και ορθή στρατηγική δίχως τυμπανοκρουσίες και διχαστικές λογικές διατύπωσε τις θέσεις για την Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση και αποδείχτηκε πως κατόρθωσε να πείσει τους αρμόδιους φορείς  για τους κινδύνους και τις συνέπειες μιας πιθανής ενοποίησης.

Προφανώς υπήρχαν και συνδικαλιστικές δυνάμεις που με τη ρητορική και την πρακτική τους φανέρωσαν γι’ άλλη μια φορά πως δεν μπορούν να απεμπολήσουν την παρωχημένη, στρεβλή και παλαιοκομματική τακτική. Ωστόσο, η εκπαιδευτική κοινότητα αντιλαμβάνεται το ρόλο που διαδραματίζουν οι άλλοτε διαχειριστές της συνδικαλιστικής εξουσίας.

Πάντως, σημασία έχει το επόμενο χρονικό διάστημα το εκπαιδευτικό κίνημα να εντείνει τους αγώνες σε διάφορα επίπεδα για τη θεσμοθέτηση και εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Η παραπάνω εξέλιξη αλλά και οι διαβουλεύσεις μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και Ομοσπονδίας με τελευταίο γεγονός πως από το επόμενο σχολικό έτος σε παραπάνω από 240 περιοχές θα εφαρμοστεί η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση δείχνει πως βρισκόμαστε κοντά στη δικαίωση και κατάκτηση ενός διαχρονικού αιτήματος του Κλάδου. 

Το γεγονός αυτό θα αποτελέσει μια σημαντική τομή τόσο για το Δημόσιο Νηπιαγωγείο όσο και για τη Δημόσια Εκπαίδευση συνολικά. Είναι στο χέρι μας ! ! !Με τις προτάσεις και τους αγώνες μας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου