Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Έρευνα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σε 88 σχολεία:Σχεδόν ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα δεν σιτίζεται επαρκώς!



Αποκαλυπτική έρευνα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σε 88 σχολεία της χώρας καταδεικνύει ότι σχεδόν ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα δεν σιτίζεται επαρκώς. Για μερικά παιδιά αυτό είναι το μοναδικό γεύμα της ημέρας …

Οσο κι αν αυτό ακούγεται απίστευτο. Ακόμη και σε ένα παιδί να συμβαίνει αυτό, καταλαβαίνετε τη σοβαρότητα της κατάστασης λέει ο ένας. Μια μέρα ένα παιδί θα πεινάει περισσότερο και κάποιο άλλο λιγότερο. Θα του δώσει το γεύμα του, θα πιει και το δεύτερο γάλα από ένα άλλο παιδί που δεν το θέλει … Κινούνται ομαδικά συμπληρώνει ένας συνάδελφός του.

Είναι εκπαιδευτικοί από σχολεία όπου παιδιά πεινούν και βρίσκουν καταφύγιο στις δωρεές ιδρυμάτων και ιδιωτών. Ηδη ξεπέρασαν τα 1.000 τα αιτήματα από δημοτικά σχολεία της Αθήνας προς το Δημοτικό Βρεφοκομείο της πόλης για μερίδες φαγητού. Η κατάσταση στα σχολεία πάντως αποκαλύπτει μια κοινωνία που μαστίζεται από φτώχεια: σε έρευνα του Ιδρύματος Νιάρχου τρεις στους δέκα μαθητές (29,32%) δηλώνουν ότι αισθάνονται επισιτιστική ανασφάλεια με ύπαρξη πείνας.

Επισιτιστική ανασφάλεια χωρίς πείνα νιώθει το 36,54% και σιτιστική ασφάλεια το 34,15%. Η συγκλονιστική εικόνα αποτυπώνεται από μια πρώτη συλλογή στοιχείων την εφετινή σχολική χρονιά από 88 σχολεία (9.500 ερωτηματολόγια).Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο μεγάλου προγράμματος που έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο το Ιδρυμα Νιάρχου, το οποίο σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis προσφέρει μικρογεύματα σε σχολεία της χώρας όπου έχουν διαπιστωθεί κρούσματα ασιτίας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται (6 εκατ. ευρώ ως σήμερα) αποκλειστικά από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Κατά την πρώτη περίοδο πιλοτικής εφαρμογής του σε 34 σχολεία και σε 6.272 μαθητές συλλέχτηκαν από τις οικογένειες περίπου 4.000 ερωτηματολόγια πέρυσι τον Απρίλιο και επιπλέον 3.400 τον Ιούνιο. Κατά την ανάλυσή τους προέκυψε: Σοβαρή ύπαρξη πείνας δήλωνε ένα 23%. Τρεις μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος έπεσε στο 16%.Σιτιστική ασφάλεια αισθάνεται το 21,91% τον περασμένο Ιούνιο από το 16,25% τον Απρίλιο. Επισιτιστική ανασφάλεια με ύπαρξη πείνας (μέτρια ή σοβαρή) δήλωσε το 52,56% στην αρχή του προγράμματος και το 41,28% στο τέλος του.

Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου