Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Επιστολή της ΔΟΕ προς τους γονείς!!!






Αγαπητοί γονείς,
Δεν είναι η πρώτη φορά που εμείς οιεκπαιδευτικοί των παιδιών σας μετην έναρξη της σχολικής χρονιάς επικοινωνούμε μαζί σας-ως αναπόσπαστο κομμάτι τηςεκπαιδευτικής διαδικασίας – για να μοιραστούμετους φόβους και τις αγωνίες μαςγια τη Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση που ολοένα και περισσότερο βρίσκεται στο στόχαστρο βίαιων περικοπών, συρρίκνωσης, υποβάθμισης και απαξίωσης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που επισημαίνουμε πως βιώνουμε τη δυσκολότερη χρονιά μεταπολιτευτικά. Αυτό δεν είναι ένα λεκτικό σχήμα υπερβολής, αλλά η σκληρή πραγματικότητα έτσι όπωςτη ζούμε όλοι.Οι μνημονιακές πολιτικές αναλγησίας και ισοπέδωσης καταργούν ότι κερδήθηκε με σκληρούς αγώνες τα τελευταία 100 χρόνια, στο βωμό μιας μαύρηςτρύπαςελλειμμάτων που δεν έχει πάτο και στην οποία καταβυθίζεται καθημερινά ο Έλληνας μισθοσυντήρητος πολίτης.
Η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο, οι μισθοί έχουν μεταβληθεί σε προνοιακά επιδόματα, η ακρίβεια καλπάζει ανεξέλεγκτα, το ίδιο και η κερδοσκοπία των μεσαζόντων και των ισχυρών. Στον ιδιωτικό τομέα κυριαρχεί η απόλυτη αυθαιρεσία του εργοδότη ενώ στο δημόσιο υπάρχει τεράστιο κύμα φυγής χωρίς να υπάρχει αναπλήρωσή του ούτε καν στο χώρο τηςεκπαίδευσης.
Είναι χαρακτηριστικό πωςτην τελευταία τριετία στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση συνταξιοδοτήθηκαν
7.517 εκπαιδευτικοί και διορίστηκαν μόλις1.573, με αποκορύφωση τη χρονιά 2012 όπου ενώ έφυγαν σε σύνταξη 1.674 εκπαιδευτικοί, διορίστηκαν μόλις 40! Δηλαδή 1 πρόσληψη για κάθε 42 αποχωρήσεις!!
Μπορεί φέτος η πολιτεία να πέτυχε(!) να στείλει τα σχολικά βιβλία έγκαιρα στιςτάξεις – όπως συμβαίνει σε κάθεχώρα του πολιτισμένου κόσμου – αλλά μια σειρά άλλων προβλημάτων με κυρίαρχο την υποχρηματοδότηση των σχολείων βάζουν εμπόδια στην ομαλή έναρξη και λειτουργία των σχολείων.


Κοινή είναι η αγωνία μας όταν:
-Κάθε Σεπτέμβρη, υπάρχουν χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες από έλλειψη προσωπικού
-Πολλά σχολεία εξακολουθούν να λειτουργούν σε διπλοβάρδια, σε ακατάλληλα σχολικά κτίρια, με έλλειψη σύγχρονης υλικοτεχνικής υποδομής (εργαστήρια, βιβλιοθήκες, υπολογιστές κλπ.)
-Το νηπιαγωγείο συνεχίζει να είναι το αποπαίδι της γενικής εκπαίδευσης. Τα παιδιά μας μένουν εκτός του δημόσιου νηπιαγωγείου.
 -Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή παραμένει γράμμα κενό περιεχομένου
-Υπάρχει συνειδητή υπολειτουργία των Τμημάτων Ένταξης για μαθητές με ιδιαίτερες μαθησιακές ανάγκες.
-Οδηγείται σε απαξίωση το ολοήμερο σχολείο και ουσιαστικά μετατρέπεται σε «παιδοφυλακτήριο»
-Το παιδί μας, γυρίζει εξουθενωμένο από το σχολείο και πρέπει να ξεκινήσει, αμέσως μετά, ένα μαραθώνιο εξωσχολικών δραστηριοτήτων, που πληρώνονται πανάκριβα
-Η συνεχόμενη μετακύληση των ευθυνών της πολιτείας, μας αναγκάζει να βάζουμε όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη στήριξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των παιδιών μας (διδακτικές επισκέψεις, χαρτί φωτοτυπίας,υλικά νηπιαγωγείου)
-Πολλαπλασιάζεται η ένταση των φαινομένων σχολικής αποτυχίας και εγκατάλειψης
-Υπάρχει έλλειψη επιμόρφωσης και κατάργηση της μετεκπαίδευσης των εκπαιδευτικών
-Απέναντι σε αυτή τη βάρβαρη πραγματικότητα, απέναντι σε όλους αυτούς που προσπαθούν να μας πείσουν πως όλοι οι αγώνες είναι μάταιοι και πως πρέπει πειθαρχημένα και άβουλα να υποταχθούμε στην αναλγησία των ισχυρών, ορθώνουμε το ανάστημά μας ως οφειλόμενο χρέος στη νέα γενιά που διαπαιδαγωγούμε.
Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή:
http://www.doe.gr/012/gon060912.pdf



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου