Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013

Ενημερωτικό από το Σύλλογο Π.Ε. 'Δ.Θεοτοκόπουλος'


Θέμα 1ο: «Για τις εγγραφές στα Νηπιαγωγεία και τον αποκλεισμό των προνηπίων».
   
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» καταγγέλλει  την προσπάθεια πλήρους αποκλεισμού μιας ολόκληρης ηλικιακής ομάδας, των προνηπίων,  από τα δημόσια νηπιαγωγεία.
        Τη στιγμή που οι εργαζόμενοι και η λαϊκή οικογένεια υποφέρουν από την ανεργία και τη φτώχεια, την ώρα που χιλιάδες παιδιά και οι οικογένειές τους υποσιτίζονται και έχουν μείνει χωρίς ιατρική περίθαλψη και φροντίδα, το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να αποκλείσει από το Δημόσιο Νηπιαγωγείο τα προνήπια λόγω της τραγικής έλλειψης  υλικοτεχνικής υποδομής και δομών. 
           Είναι πια φανερό σε όλους πως, στα πλαίσια των περικοπών, η τρικομματική Κυβέρνηση θέλει να  σαρώσει και την Προσχολική Αγωγή. Ήδη φέτος πολλά νηπιαγωγεία συρρικνώθηκαν και ανέστειλαν τη λειτουργία τμημάτων τους στη μέση του σχολικού έτους.
               Για την επόμενη χρονιά η Τρόικα επιβάλλει μηδενικούς διορισμούς αλλά και απολύσεις μονίμων εκπαιδευτικών. Αν αποκλειστούν τα χιλιάδες προνήπια από το Νηπιαγωγείο θα συμπτυχτούν εκατοντάδες τμήματα στα νηπιαγωγεία και φυσικά θα χαθούν οι αντίστοιχες οργανικές θέσεις. Αυτό συνεπάγεται για τις νηπιαγωγούς: χάσιμο οργανικής θέσης, μετακίνηση εντός και εκτός διεύθυνσης και περιφέρειας, διαθεσιμότητα και απόλυση.
          Υπενθυμίζουμε ότι η υποχρεωτικότητα του ενός έτους, σαφέστατα αναφέρεται στους γονείς, που τους υποχρεώνει να φέρουν τα παιδιά τους στο Νηπιαγωγείο τουλάχιστον για ένα χρόνο. Το κράτος, αφού οι γονείς το επιλέξουν και απευθυνθούν για εγγραφή σε δημόσιο Νηπιαγωγείο, οφείλει να παρέχει και τα δύο χρόνια φοίτησης (Ν. 1566/1985). Στα πλαίσια αυτά διεκδικούμε η φοίτηση στο Νηπιαγωγείο να είναι 2 χρόνια (νήπια και προνήπια). Ο ένας χρόνος κινδυνεύει να μετατρέψει το Νηπιαγωγείο σε σχολική τάξη με ακαδημαϊκό σχολικό πρόγραμμα. Με τη διετία, εξασφαλίζεται η σταθερή και συνεχής φοίτηση των παιδιών από τα 4 ως το Δημοτικό. Οι έρευνες δείχνουν πόσο σημαντικό είναι αυτό το διάστημα για την ομαλή μετάβαση στο δημοτικό και τη γενικότερη ανάπτυξη και πρόοδο των παιδιών.
  Απαιτούμε να εγγραφούν όλα τα παιδιά 4-6 χρόνων στα δημόσια νηπιαγωγεία και να φοιτήσουν. Να μην αποκλειστούν τα προνήπια ή να μετατίθεται η εγγραφή τους σε χρόνο ακόμα και μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. 
                Η όλη διαδικασία είναι προς όφελος μόνο του Υπουργείου, το οποίο προσπαθεί με λογιστικά κόλπα και με αναβολές, να μειώσει τις αντιδράσεις των γονιών και να τους εξωθήσει σε ατομικές λύσεις, στρέφοντάς τους είτε προς τον ιδιωτικό τομέα –όπου λειτουργούν πολλά Νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί χωρίς νόμιμη άδεια, είτε προς δημόσιους παιδικούς σταθμούς όπου θα πληρώνουν τροφεία, είτε να μη φοιτήσουν καθόλου.
            Ζητάμε να ιδρυθούν τώρα Νηπιαγωγεία και παραρτήματα για να φοιτήσουν ΟΛΑ τα παιδιά. Αν δεν υπάρχουν νηπιαγωγεία ο Δήμος να αναλάβει να ενοικιάσει έστω, ως προσωρινή λύση, κατάλληλα κτίρια. Ενιαία αποκλειστικά Δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους. Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και δωδεκάχρονο σχολείο για όλα τα παιδιά.

     Θέμα 2ο:  «Για τη διανομή μπανάνας στα σχολεία από εταιρεία».

ΟΧΙ στο "νέο σχολείο" της αγοράς, της φιλανθρωπίας, των Μ.Κ.Ο, των προγραμμάτων και της διαφοροποίησης !
      Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» καλεί σε κοινό αγώνα δασκάλων, μαθητών, γονέων και εργαζομένων για ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα τους νέους ανθρώπους και δεν θα τους αντιμετωπίζει σαν αναλώσιμη ύλη για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
     Το υπουργείο Παιδείας σε μια στιγμή που τα ελληνικά φρούτα, πορτοκάλια, μήλα, ακτινίδια και τόσα άλλα μένουν αδιάθετα, και σε μια περιοχή με καλής ποιότητας φρούτων, ως διαμεσολαβητής, κάνει πλάτη στις εισαγωγές της εταιρίας dole. Κάνουν τα σχολεία χώρους για "μπίζνες" και τους εκπαιδευτικούς από παιδαγωγούς και επιστήμονες πλασιέ των εταιρειών.
ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
     Κάθε τέτοιο πρόγραμμα αλλάζει το χαρακτήρα του σχολείου και ανοίγει το δρόμο για το "σχολείο της αγοράς", για το "σχολείο επιχείρηση". Είναι απαράδεκτο οι εταιρείες να χρησιμοποιούν τα σχολεία ως χώρους διαφήμισης και κολυμπήθρα "εταιρικής κοινωνικής ευθύνης". Να δίνουν δηλαδή ένα ψίχουλο για να αποκομίσουν τεράστια κέρδη από τη φοροαπαλλαγή. Είναι φανερό ότι την πολυεθνική DOLE, όπως και όλες τις πολυεθνικές, δεν τις "έπιασε ο πόνος" για τα πεινασμένα παιδιά στα σχολεία. Φροντίζουν να παρεμβαίνουν στα σχολεία, ώστε να κατευθύνουν τη συνείδηση των μελλοντικών καταναλωτών και εργαζομένων, δηλαδή των παιδιών. Η συγκεκριμένη εταιρία δε, έχει κατηγορηθεί στο Εκουαδόρ να χρησιμοποιεί παιδιά για εργάτες στις φυτείες της τόσο νέα, ακόμα και 8 ετών, σε συνθήκες απαράδεκτες και σκληρές. Είναι πασίγνωστο, τέλος, πως οι τόσο ….θρεπτικές μπανάνες προέρχονται από φυτείες στις οποίες η συγκομιδή γίνεται από άγουρη παραγωγή, μεταφέρεται μέσα σε ψυγεία και στη συνέχεια ωριμάζει τεχνητά……
     Είναι μέγιστη υποκρισία Υπουργείο και πολυεθνική να ενδιαφέρονται τάχα για την υγιεινή διατροφή όταν καθημερινά αυξάνονται τα κρούσματα των παιδιών που υποσιτίζονται και λιποθυμούν στα σχολειά μας.
     Τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών δε χρειάζονται ελεημοσύνη, χρειάζονται γονείς με μόνιμη δουλειά, χρειάζονται ζωή, δουλειά και μόρφωση με πλήρη δικαιώματα. Μόνο έτσι μπορεί να λυθεί και το διατροφικό πρόβλημα.
·         Καλούμε το Σύλλογο Διδασκόντων να σταθεί στο ύψος του λειτουργήματός του: Είμαστε παιδαγωγοί, επιστήμονες κι όχι πλασιέ της …κάθε DOLE.
·         Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο κονδύλι από το κράτος στους Δήμους, έτσι που να παρέχεται ένα μικρό γεύμα (σάντουιτς, γάλα, χυμός, κτλ) σε όλα τα παιδιά, αξιοποιώντας τις υποδομές και το προσωπικό των Δήμων – χωρίς την εμπλοκή Μ.Κ.Ο. και χορηγών. 
·         Κανένας γονιός να μη δεχθεί να γίνει συμμέτοχος σε αυτή τη δράση υπουργείου και πολυεθνικής και  δηλώσει συγκατάθεση.

Θέμα 3ο: «Αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας- Εκθέσεις εκπαιδευτικού έργου»
Έχουν παρατηρηθεί σε σχολικές μονάδες του νομού (συγκεκριμένη περιφέρεια),  ερωτηματολόγια με τον τίτλο  ‘‘Εκθέσεις εκπαιδευτικού έργου’’ , τα οποία οι συνάδελφοι καλούνται να συμπληρώσουν.
Λαμβάνοντας υπόψη  την πρόθεση του Υπ. Παιδείας  για την   Ποσοτική -  Μνημονιακή Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού,  με βάση τις αποφάσεις της ΔΟΕ και τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας, καλούμε όλες τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να ΜΗΝ πάρουν μέρος  στη συμπλήρωση τέτοιου είδους ερωτηματολογίου.
 Επιπλέον, καλούμε όλους τους σχολικούς συμβούλους να μη μετέχουν στη διαδικασία οποιασδήποτε μορφής Αυτοαξιολόγησης ή Αξιολόγησης Σχολικής μονάδας και Εκπαιδευτικού Έργου, έμμεσα ή άμεσα.Ψήφισμα για τις απολύσεις και το ‘‘λουκέτο’’ στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δ. Θεοτοκόπουλος» καταδικάζει την πραξικοπηματική έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία οι Υπουργοί της τρικομματικής Κυβέρνησης των Μνημονίων θα μπορούν να προχωρούν σε συγχωνεύσεις φορέων ή να αποφασίζουν για το κλείσιμό τους, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις συμφωνίες τους με την Τρόικα. Ο στόχος είναι προφανής και αφορά στην άμεση διάλυση των δημοσίων φορέων και τις άμεσες ή έμμεσες απολύσεις 14.500 υπαλλήλων μέχρι το τέλος Ιουλίου.  

Σήμερα η Κυβέρνηση αποφάσισε τον "ξαφνικό θάνατο" της ΕΡΤ. Με αυτόν τον πρωτοφανή και προκλητικό τρόπο βάζει "λουκέτο" στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, στην αντικειμενική ενημέρωση και στον πλουραλισμό των ειδήσεων καταφέρνοντας ένα βαρύτατο πλήγμα στην ίδια τη Δημοκρατία. 
Το Δ.Σ. του Συλλόγου εκφράζει τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και καλεί όλους τους εργαζόμενους και τα Συνδικάτα, αλλά και κάθε πολίτη, να αποτρέψουν τα σχέδια Κυβέρνησης και Τρόικας, που επιδιώκουν με συνοπτικές διαδικασίες να διαλύσουν τους δημόσιους φορείς, να συρρικνώσουν τα δημόσια αγαθά και να προσθέσουν χιλιάδες εργαζόμενους στις λίστες των ανέργων. Η επίθεση είναι ενιαία και απαιτείται ενιαία απάντηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου