Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ρεθύμνου: «Σχετικά με την είδηση για κλιμάκιο ελεγκτών δημόσιας διοίκησης στο Ρέθυμνο»

Σύλλογος Εκπ/κων Ρέθυμνο 14/4/2013
Α/θμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου. Αριθ. Πρωτ :86
Καστρινογιαννάκη 43
Τηλ./Fax: 28310-22612 Προς:
http://www.seperet.gr/ - Όλα τα μέλη του συλλόγου μας 
e-mail: sepereth@gmail.com Κοινοποίηση:
- Δ.Σ. της ΔΟΕ
 

                                 

«Σχετικά με την είδηση για κλιμάκιο ελεγκτών δημόσιας διοίκησης στο Ρέθυμνο»

Από την Παρασκευή επικρατεί κλίμα αναστάτωσης, φόβου και τρομοκράτησης στον εκπαιδευτικό χώρο και στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο. Αφορμή υπήρξε η είδηση της έλευσης κλιμακίου της δημόσιας διοίκησης με σκοπό τον έλεγχο των δημοσίων υπηρεσιών της περιοχής μας και μάλιστα με τηλ. ενημέρωση (;) διευθυντών σχολικών μονάδων από την Πέμπτη το βράδυ. 


Η κίνηση αυτή, αν ισχύει, εντάσσεται στο κυνήγι μαγισσών της τρικομματικής κυβέρνησης με σκοπό να νομιμοποιήσει στην συνείδηση του κόσμου τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Αλλά να τους θυμίσουμε πως η δημόσια εκπαίδευση αντιμετώπιζει κυρίως πρόβλημα έλλειψης εκπαιδευτικών και όχι κοπανατζήδων. Από την αρχή της χρονιάς, η έλλειψη εκπαιδευτικών, η έλλειψη χρηματοδότησης, οι συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων έχουν δημιουργήσει μία ασφυκτική κατάσταση. Το σχολείο κρατιέται ακόμα όρθιο μόνο και μόνο χάρη στο φιλότιμο και την ουσιαστική δουλειά των εκπαιδευτικών. Ας τελειώνουν επιτέλους με την τυπική τήρηση του ωραρίου και ας μας βοηθήσουν να λειτουργήσουμε τα σχολεία.


Σε κάθε περίπτωση, συνάδελφοι, δεν χρειάζεται ούτε φόβος, ούτε αναστάτωση. Αφενός η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί (ούτε την Περιφέρεια επισκέφθηκε το υποτιθέμενο κλιμάκιο ούτε το Δήμο Ρεθύμνου, ούτε καμιά σχολική μονάδα του νομού μας). Αφετέρου εφόσον είμαστε στην υπηρεσία μας, βρισκόμαστε στις τάξεις μας, τηρούμε το διδακτικό μας ωράριο και συμμετέχουμε σε ότι χρειαστεί στη σχολική μας μονάδα (πρόβες για γιορτές, κατασκευές σκηνικών, αθλητικές και εορταστικές εκδηλώσεις κ.α.) δεν υπάρχει ούτε νομικό ζήτημα.
Σε ότι αφορά επομένως τους διευθυντές των σχολικών μονάδων πρώτον να μην ενδίδουν σε υποτιθέμενες ενημερώσεις και προτάσεις διαχείρισης τέτοιων περιπτώσεων εκτός επίσημης ενημέρωσης από την υπηρεσία, δεύτερον οφείλουν να τηρούν όσα προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις σχετικά με το εργασιακό και διδακτικό μας ωράριο.

Ως Σύλλογος ενημερώνουμε και επισημαίνουμε τα εξής για άλλη μία φορά:

α) Ο Ν.2517/97 καθορίζει το διδακτικό μας ωράριο ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας (καθορίζεται έως 10 έτη υπηρεσίας στις 24 ώρες, από 10 έως και 15 έτη στις 23 ώρες, από 15 έως 20 έτη στις 22 ώρες και από 20 έτη και πάνω στις 21 ώρες).
β) Ο Ν.1566/85 κάνει σαφή διάκριση ανάμεσα στο εργασιακό και το διδακτικό μας ωράριο. Δηλ. ενώ το εργασιακό ωράριο καθορίζεται ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας το εργασιακό ωράριο ορίζεται έως τις 30 ώρες την εβδομάδα για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου. Διευκρινίζεται επομένως ότι όταν ο συνάδελφος έχει ολοκληρώσει το διδακτικό του ωράριο δεν είναι υποχρεωμένος να παραμείνει στη σχολική μονάδα παρά μονάχα αν του έχει ανατεθεί συγκεκριμένο έργο από το σχολείο.


Ως Δ.Σ. του Συλλόγου μας καλούμε:

α) Τους Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, να μην κρατούν τους συναδέλφους πέραν της άσκησης του διδακτικού τους ωραρίου και να μη συμβάλλουν στο κλίμα τρομοκράτησης που προσπαθούν παντοιοτρόπως να μας επιβάλλουν με υπηρεσιακά σημειώματα κ.λ.π. 
β) Τους συναδέλφους αν υπάρξει οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής της παραμονής τους μέχρι τις 2 ώρα, δίχως να συντρέχουν λόγοι, να ενημερώσουν άμεσα το ΔΣ του συλλόγου μας και φυσικά να ζητούν έγγραφη εντολή που να αναφέρει τη σχετική νομοθεσία. Δεν είναι κανένας συνάδελφος υποχρεωμένος να παίρνει υπηρεσιακό σημείωμα για να αποχωρεί από τη σχολική μονάδα όταν έχει ολοκληρώσει το διδακτικό του ωράριο και δεν του έχει ανατεθεί οποιαδήποτε εργασία
και γ) Το ΔΣ της ΔΟΕ να πάρει θέση επί του θέματος.


Η όλη διαδικασία διευκρινίζεται από την κείμενη νομοθεσία. Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια είναι εκ του πονηρού και οδηγεί στην τρομοκράτηση των συναδέλφων. Μια ενέργεια που καταδικάζουμε και δεν θα αφήσουμε να περάσει.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο πρόεδρος O Γεν. Γραμματέας

Γιώργος Τρούλης Αλέξανδρος Αλεξάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου