Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Θέμα 1ο : Σε διάλυση το Υπουργείο Παιδείας Θέμα 2ο : Η κατάσταση στο Ηράκλειο και τα σχολεία Αναμορφωμένου προγράμματος σπουδών

ΠΈΜΠΤΗ, 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 2011
Θέμα 1ο : Σε διάλυση το Υπουργείο Παιδείας Θέμα 2ο : Η κατάσταση στο Ηράκλειο και τα σχολεία Αναμορφωμένου προγράμματος σπουδών
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΑΜΠΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΉΣ ΑΙΡΕΤΌΣ
ΠΥΣΠΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΗΛ:6972495042
Email: ofiii@yahoo.gr



Θέμα 1ο : Σε διάλυση το Υπουργείο Παιδείας

Βρισκόμαστε ήδη στην τρίτη εβδομάδα της σχολικής χρονιάς, μιας χρονιάς, η οποία χαρακτηρίζεται η χειρότερη των τελευταίων 60 χρόνων! Για πρώτη φορά δεν υπάρχουν βιβλία στα σχολεία, η ψυχολογία των εκπαιδευτικών, όπως και των γονιών, βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, λόγω της οικονομικής αφαίμαξης και του γενικότερου κοινωνικοπολιτικού κλίματος.
Στα παραπάνω προστίθεται με τρόπο κωμικοτραγικό η προχειρότητα, η ανευθυνότητα και τελικά η διοικητική διάλυση του Υπουργείου Παιδείας. Στα πολλά γεγονότα του τελευταίου χρόνου έρχεται να προστεθεί η τελευταία ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας, όπου ανακοίνωσε το βράδυ τους αναπληρωτές δασκάλους που προσλαμβάνονται στην παράλληλη στήριξη και την επόμενη μέρα, λόγω λαθών ξαναέβγαλε τους πίνακες διορθωμένους!!! Είναι τραγικό να παίζουν κάποιοι ανεγκέφαλοι με την ψυχολογία και τα χρήματα των συναδέλφων μας! Κάποιοι είχαν πάει ήδη στους νομούς πρόσληψής τους όταν διορθώθηκαν οι πίνακες. Πρέπει το συνδικάτο να απαιτήσει την αποζημίωση των συναδέλφων μας! Επίσης, απαιτούμε την παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, καθώς το φετινό μπάχαλο είναι αποκλειστικά δική τους ευθύνη.




Θέμα 2ο : Η κατάσταση στο Ηράκλειο και τα σχολεία Αναμορφωμένου προγράμματος σπουδών

Η κατάσταση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο Ηράκλειο μπορεί να χαρακτηριστεί ως κωμικοτραγική! Τα κενά σε όλες τις ειδικότητες έχουν εκτιναχτεί σε αστρονομικά επίπεδα. Πολλά σχολεία δε λειτουργούν, και πολλά άλλα υπολειτουργούν. Χαρακτηριστικό της περιφρόνησης που δείχνει το Υπουργείο Παιδείας στο Ηράκλειο ή της έλλειψης ουσιαστικής πίεσης προς το Υπουργείο είναι το γεγονός ότι το Ηράκλειο είναι ο μόνος νομός της Κρήτης με τόσο μεγάλες ελλείψεις
Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η πολιτική που επιχειρείται να ασκηθεί σε επίπεδο τοπικό και μόνο, στα σχολεία με << ενιαία αναμορφωμένα προγράμματα>>. Συγκεκριμένα προτείνεται κατά τρόπο παράνομο και αντιπαιδαγωγικό το ολοήμερο να μοιράζεται εκ περιτροπής στους συναδέλφους που έχουν πλεονάζουσες ώρες. Με αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχει υπεύθυνος ολοημέρου, πράγμα που είναι παράνομο και ανεπίτρεπτο!! Ο έτερος τρόπος που προτείνεται είναι η συνταγή- ντροπή του << μισού>> δασκάλου!! Η εκπαίδευση στο Ηράκλειο δεν πρέπει να δεχτεί μεθοδεύσεις μπακαλίστικου τύπου, ενώ στους άλλους νομούς όλα κυλούν φυσιολογικότατα.
Η λύση είναι οι πλεονάζουσες ώρες να διατίθενται για ενισχυτική διδασκαλία, η οποία είναι πολύ σημαντική υπόθεση για τα παιδιά που έχουν δυσκολίες, κι ας επιχειρείται να παρουσιαστεί από κάποιους ιθύνοντες, ως η ώρα του τεμπέλη! Αυτά τα παιδιά έχουν ανάγκες και πρέπει να τους δώσουμε τη βοήθεια που έχουν πραγματικά ανάγκη! Για το θέμα οφείλουν οι σχολικοί σύμβουλοι να πάρουν άμεσα θέση, καθώς εκείνοι είναι οι αρμόδιοι για το πρόγραμμα του κάθε σχολείου! Το θέμα είναι πρωτίστως, παιδαγωγικό και όχι διοικητικό.
Αντί λοιπόν οι διοικούντες να χάνουν το χρόνο τους μοιράζοντας τις ώρες, σκοτώνοντας παράλληλα και την ουσία της εκπαίδευσης, καθώς ο δάσκαλος για να αποδώσει πρέπει να είναι ψυχή τε και σώματι στο χώρο εργασίας του, ας ασχοληθούν με την ουσία των προβλημάτων.Η άσκηση πίεσης προς την κατεύθυνση που πρέπει, είναι ο μόνος δρόμος,ζητώντας να καλυφθούν όλα τα κενά του Ηρακλείου. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά προχειρότητες και χάσιμο χρόνου σε βάρος της εκπαίδευσης!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου