Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Γιώργος Δημητρακόπουλος:Σχετικά με τη «διάταξη της ντροπής» και τον ΟΡΙΣΜΟ (όχι ΕΠΙΛΟΓΗ) προσωρινών Διευθυντών Εκπαίδευσης

Η «πολιτική», η «ατομική» ευθύνη και το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος

Σχετικά με τη «διάταξη της ντροπής» και τον ΟΡΙΣΜΟ (όχι ΕΠΙΛΟΓΗ) προσωρινών Διευθυντών Εκπαίδευσης παραθέτω κάποιες σκέψεις μου για την πολιτική και την ατομική ευθύνη. Έτσι, για να μην νομίζουν κάποιοι πως όλοι έχουμε πειστεί πως η ΑΤΟΜΙΚΗ ευθύνη εξαντλείται στην τήρηση των μέτρων υγιεινής για τη μη μετάδοση του κορωνοϊού…
1. Είναι πασιφανές πως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση συνολικά φέρουν την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ευθύνη για την επιστροφή στο παρελθόν που κατά σύμπτωση (;;;) φτάνει πάλι σε μέρες δεξιάς διακυβέρνησης (2004). Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως η ιδεολογία της ελληνικής δεξιάς είναι το «κράτος - λάφυρο» για την εξυπηρέτηση των πελατειακών συμφερόντων…
2. Για τη στελέχωση του «Συμβουλίου της ντροπής» ασφαλώς και δεν είναι πολιτική η ευθύνη, δεν είναι - αν θέλετε - κυρίως πολιτική! Και αυτό για τον απλούστατο λόγο πως δεν αρκεί η νομοθέτησή του, αλλά πρέπει να βρεθούν και «πρόθυμοι»…  Πρόθυμοι ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ Πανεπιστημίου, αυτοί οι «φωτισμένοι» που διδάσκουν παιδαγωγικές αρχές και συνταγματικούς κανόνες στους φοιτητές (αλλά και συνάδελφοι - Περιφερειακοί Διευθυντές στη σημερινή τους ιδιότητα) οι οποίοι θα δεχτούν να παίξουν αυτό το ρόλο.. Το ρόλο, δηλαδή, της διεκπεραίωσης των εντολών που θα λάβουν από τα Πολιτικά Γραφεία. Χωρίς να έχουν καμιά δυνατότητα παρέμβασης,  αφού γνωρίζουν από ΠΡΙΝ πως δεν υπάρχει ούτε αποτίμηση των τυπικών προσόντων ούτε ακόμη και αυτή η περιβόητη συνέντευξη…  Άρα, γιατί πηγαίνουν σε μια τέτοια διαδικασία, αφού δεν είναι υποχρεωμένοι; Απλά για να κάνουν τη βρόμικη δουλειά, αυτή που δεν θέλει να κάνει απευθείας η Πολιτική Ηγεσία. Πρόκειται, λοιπόν, για κλασική περίπτωση «ατομικής» ευθύνης.
3. Οι υποψήφιοι Προσωρινοί Διευθυντές; Δεν έχουν καμιά ευθύνη; Έτσι απλά θα κάνουν μια αίτηση; Δεν γνωρίζουν από πριν πως ΔΕΝ υπάρχει πλαίσιο αποτίμησης τυπικών και ουσιαστικών προσόντων; Ασφαλώς και το γνωρίζουν… Άρα γιατί θα προστρέξουν; Μα έχουν φιλοδοξίες, μπορεί να αντιτάξει κάποιος… Θεμιτές, απαντώ εγώ… Πραγματικά το πιστεύω… Όμως, γιατί να προστρέξει κάποιος σε μια καταφανώς αδιαφανή διαδικασία όταν μπορεί σε λίγους μήνες να διεκδικήσει την ίδια θέση με ένα πλαίσιο κανόνων που θα θεσπιστεί τότε και, μάλιστα, από την ίδια κυβέρνηση; Η ΑΤΟΜΙΚΗ ευθύνη για τον ευτελισμό των θεσμών σε όλο της το μεγαλείο…
4. Αλήθεια, θα υπάρξουν και συνδικαλιστικά στελέχη που θα λάβουν μέρος σε αυτή τη διαδικασία που ευτελίζει τους θεσμούς, καταρρακώνει κάθε έννοια αξιοκρατίας, ισονομίας, διαφάνειας, αρχών που αποτελούν πυλώνες του Συντάγματος αλλά και αρχών που υπερασπιζόμαστε καθημερινά όσοι υπηρετούμε το συνδικαλιστικό κίνημα;
5. Στο σημείο αυτό να επισημάνω πως το Σύνταγμα στο ακροτελεύτιο άρθρο του (120), αναδεικνύοντας την ΑΤΟΜΙΚΗ ευθύνη ορίζει πως «ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων» (παρ. 2), καθώς και «η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων… (παρ. 4).
6. Επειδή όλοι ομνύουμε στην τήρηση του Συντάγματος μένει να δούμε πώς εννοεί ο κάθε πολίτης (εκπαιδευτικός στην περίπτωσή μας) το σεβασμό του σε αυτό!

ΥΓ. Αν κάποιος συμφωνεί με τις παραπάνω σκέψεις, μπορεί και να κοινοποιήσει τη σχετική ανάρτηση…

Γιώργος Δημητρακόπουλος
Πρόεδρος του Συλλόγου της Νίκαιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου