Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Ενημέρωση και η τοποθέτησή μου στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ 17-02-2015


Ενημέρωση:
Την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε το πρώτο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης. Το βασικό θέμα της συνεδρίασης ήταν μια πρώτη εκτίμηση των εξελίξεων στο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό πεδίο και το πρόγραμμα δράσης της ΑΔΕΔΥ για το επόμενο διάστημα.
Ωστόσο, δεν υπήρχε κάποια ουσιαστική απόφαση και η συζήτηση κυμάνθηκε κυρίως ως προς τις διαπιστώσεις από τη συνάντηση που είχαν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αλλά και μια πρώτη αξιολόγηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Πιθανότατα, σύντομα, να πραγματωθεί συνάντηση των Δ.Σ. των Ομοσπονδιών, θα ακολουθήσουν νέες συναντήσεις με αρμόδιους Υπουργούς και σε βάθος χρόνου θα ακολουθήσουν Γενικές Συνελεύσεις στα σωματεία υπό την ευθύνη των Ομοσπονδιών.
Τοποθέτηση:
Οι εθνικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας στις 25 Ιανουαρίου 2015 ανέτρεψαν με τη βούληση και την ψήφο των Ελλήνων πολιτών την πιο αυταρχική κυβέρνηση των τελευταίων ετών.
Μια κυβέρνηση που συνδέθηκε με τη συνολική υποβάθμιση και αποσάθρωση των βασικών δομών του λεγόμενου κοινωνικού κράτους (Παιδεία, Υγεία, Ασφάλιση, Συνταξιοδοτικό), με τις χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο τομέα, με τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας, με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Μια κυβέρνηση που συνδέθηκε με τη φτωχοποίηση του ελληνικού μια κυβέρνηση με ακροδεξιό πρόσημο που επένδυε συνεχώς στο φόβο και στην καταστολή.                             
Ας ελπίσουμε, λοιπόν, η νέα κυβέρνηση που αποφάσισε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ελληνικού λαού και στην υλοποίηση μια σειράς αιτημάτων που έχει διαμορφώσει στα συλλογικά της όργανα η ΑΔΕΔΥ.
Από ‘κει και πέρα συνάδελφοι το Συνδικάτο έπειτα από τη λογική και παρατεταμένη αδράνεια λόγω των εθνικών εκλογών οφείλει άμεσα να ανασυνταχθεί, να αυτό-οργανωθεί και είναι πάλι έτοιμο να διεκδικήσει σύμφωνα με το πλαίσιο αιτημάτων της ΑΔΕΔΥ. Πρέπει, λοιπόν, στο κύκλο των συναντήσεων με τους νέους Υπουργούς να ορίσουμε την ατζέντα των αιτημάτων χωρίς καμία χρονοκαθυστέρηση.
Από τη δική μας μεριά ως ΑΝΕΞΑΡΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΕΚ-ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ αυτά που λέγαμε χτες, θα λέμε και σήμερα. Τη δεδομένη χρονική στιγμή θεωρούμε πως η αλλαγή που πραγματώθηκε σε επίπεδο πολιτικής εξουσίας και η ταυτόχρονη ψυχολογική ανάταση του κόσμου, οφείλει το Συνδικάτο να κεφαλαιοποιήσει την Ελπίδα του ελληνικού λαού και να πιέσει τη νέα κυβέρνηση για τη σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών –οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων–. Πρέπει το Συνδικάτο να ορίσει μια σειρά από προτεραιότητες στο πλαίσιο των διεκδικήσεων προς όφελος των εργαζομένων, όπως :
·        Άμεση επιστροφή στις θέσεις τους για όλους τους εργαζόμενους που οδηγήθηκαν στην απόλυση και στη διαθεσιμότητα.
·        Κατάργηση του Ν. 4250/2014 για την «αξιολόγηση» και τον υποτιθέμενο επανέλεγχο των συμβάσεων που μοναδικό στόχο είχαν να οδηγήσουν χιλιάδες εργαζόμενους στη διαθεσιμότητα και στην απόλυση. Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών (Ν. 4024/11, Ν. 4142/13, Ν. 3848/10, Ν.3679/10, Π.Δ.152/13).
·        Κατάργηση των μνημονιακών νόμων για το πειθαρχικό δίκαιο των Δημοσίων Υπαλλήλων (Ν.4057/2012 και Ν.4093/12) και σε κάθε περίπτωση άμεση κατάργηση των διατάξεων που αφορούν την «υποχρεωτική αργία», την «αναξιοπρεπή συμπεριφορά» και αναστολή των αργιών που έχουν επιβληθεί. Μέσω αυτών, διαμορφώθηκε ένα ασφυκτικό πλαίσιο τρομοκράτησης των εργαζομένων με «βιομηχανία» πειθαρχικών διώξεων που αφορούσαν κατά κανόνα την πολιτική και συνδικαλιστική δράση και καταργούσαν το τεκμήριο της αθωότητας.
·        Νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με στόχο την επαρκή στελέχωση των Δημόσιων Υπηρεσιών με προτεραιότητα σε Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση και όλων των δομών που συμβάλλουν στην άμβλυνση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης.
·        Το «ξεπάγωμα» της μισθολογικής ανέλιξης και την κατάρτιση νέου Μισθολογίου που θα οδηγήσει στην αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών που υπέστησαν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο τα τελευταία χρόνια.
·        Την άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την εφαρμογή ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος.
·        Υπεράσπιση της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
·         Επαναλειτουργία της ΕΡΤ και επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων.
Τέλος, όσον αφορά τις κινητοποιήσεις που διεξάγονται στις μεγάλες πόλεις θεωρούμε πως η ΑΔΕΔΥ πρέπει να τις στηρίξει με το δικό της διεκδικητικό πλαίσιο, όχι με τη λογική στήριξης της κυβέρνησης αλλά με τη λογική πως το συνδικαλιστικό κίνημα μένει ανυποχώρητο και δεν μπορεί να συναινέσει άλλο σε μια παράταση της λιτότητας και των μνημονίων, σε μια νεοφιλελεύθερη και καταστροφική πολιτική.
Εμείς καλούμε κάθε παράταξη να αφήσει στην άκρη τις πολιτικές σκοπιμότητες και τους δογματισμούς και να συμφωνηθεί ένα οργανόγραμμα με τις άμεσες διεκδικήσεις, τις μορφές δράσης και τη συμμετοχή μας στα συλλαλητήρια κατά της λιτότητας.
Μακράκης Γιώργος- Γενικός Σύμβουλος ΑΔΕΔΥ

με την Ανεξάρτητη Ενωτική Εκ-Κίνηση Δημοσίων Υπαλλήλων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου