Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Η πρωτολογία μου στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου ''Δ.Θεοτοκόπουλος''

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Όπως όλοι γνωρίζουμε βρισκόμαστε σε μια περίοδο παρατεταμένης οικονομικής, κοινωνικής κρίσης και κρίσης αξιών και θεσμών.

Βιώνουμε εδώ και τρία χρόνια τις πιο βαθιές συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές από τις συγκυβερνήσεις και τους δανειστές που οδηγούν:

Ø στη ριζική εκθεμελίωση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων
Ø στην εκτίναξη των ποσοστών ανεργίας με τις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Ø στη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού
Ø στην αποσάθρωση βασικών ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων
Ø στη διάλυση βασικών δημόσιων κοινωνικών αγαθών όπως της Δημόσιας Εκπαίδευσης και της Υγείας
Ø στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας
Ø στην προσπάθεια εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας

Η πολιτική αυτή που διαλύει το κοινωνικό κράτος και που υπονομεύει τις ίδιες τις δημοκρατικές ελευθερίες διαφαίνεται πως δεν έχει τέλος.

Μέσα σ αυτές τις δύσκολες πολιτικοκοινωνικές συνθήκες συγκροτήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές του Μαΐου.
Ένα συμβούλιο δημιουργικής ανατροπής, Ενότητας και Συνεργασίας.

Το πρώτο στοίχημα του νέου Δ.Σ. ήταν η αναχαίτιση του σχεδίου του Υπ. Παιδείας που συγχώνευε και καταργούσε σχολικές μονάδες και συγκεκριμένα 7 ΔΗΜΟΤΙΚΆ ΣΧΟΛΕΊΑ  στο νομό μας. Εκτιμήσαμε πως:
1.    Η απόφαση αυτή ερχόταν σε αντίθεση με τις γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και των τοπικών κοινωνιών. 
2.   Καταγγείλαμε τις ενέργειες της Διεύθυνσης της Π.Ε. Ηρακλείου, που κινήθηκε παράτυπα και μονοπρόσωπα, καθώς δεν ενημέρωσε τα μέλη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου (ΠΥΣΠΕ) για την εισήγησή της.
3.   Πραγματοποιήσαμε τρεις παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση μαζί με το γονεϊκό κίνημα και τις τοπικές κοινωνίες και κατορθώσαμε ν ανοίξουν τα 6 από τα 7 σχολεία.
 Ήταν μια πρώτη και σημαντική νίκη του τοπικού συνδικαλιστικού κινήματος.
Το διάστημα του καλοκαιριού:
·        Τοποθετηθήκαμε για τον αποκλεισμό των προνηπίων από τα νηπιαγωγεία και τονίσαμε την ανάγκη καθιέρωσης της δίχρονης προσχολικής αγωγής, ένα βασικό αίτημα του Κλάδου.
·        Συμμετείχαμε σε όλες τις δράσεις και τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έγιναν για την υπεράσπιση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και των εργαζομένων.
·        Με ψηφίσματα συμπαρασταθήκαμε σε απεργούς συναδέλφους της Δ.Ε. για τις απειλές διώξεων εις βάρος τους.
·         Συμμετείχαμε ενεργά στα συλλαλητήρια που διοργάνωσαν η Ένωση Γονέων Δήμου Ηρακλείου, η ΕΛΜΕ, μαζί με τους συλλόγους γονέων και τους μαθητές των ΕΠΑΛ -  ΕΠΑΣ  για τις απολύσεις των καθηγητών των Τεχνικών Λυκείων και την ιδιωτικοποίηση ουσιαστικά της Τεχνικής Εκπαίδευσης.
·        Καταθέσαμε αίτημα στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ηρακλείου προκειμένου στην εγκύκλιο των αποσπάσεων να προβλέπονται αποσπάσεις εντός Δημοτικών Διαμερισμάτων. Το αίτημά μας όμως δυστυχώς απορρίφθηκε.
·        Τοποθετηθήκαμε άμεσα και ξεκάθαρα για τις υποχρεωτικές μετατάξεις, την κινητικότητα και τις απολύσεις των καθηγητών.
·        Στείλαμε δύο επιστολές στα εκλεγμένα μέλη του Δ.Σ. της ΔΟΕ και ζητούσαμε να συγκροτηθεί άμεσα το συμβούλιο της Ομοσπονδίας, καθώς ο Κλάδος μας ήταν ακέφαλος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ζητούσαμε, επιπλέον, να διενεργηθούν έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις και Ολομέλεια Προέδρων για τον καθορισμό της αγωνιστικής πορείας του Κλάδου(21-08-2013 και 28-08-2013).
·        Αναβαθμίσαμε και ανανεώσαμε την ιστοσελίδα του Συλλόγου μας για την άμεση ενημέρωση των συναδέλφων και την προώθηση των θέσεων και των δράσεων του Συλλόγου.
·        Στηρίξαμε οικονομικά την ‘‘κιβωτό της Γάζας’’ αγοράζοντας βιβλία με τον τίτλο: «Τα παιδιά της Παλαιστίνης». Τα βιβλία αυτά θα διατεθούν το επόμενο διάστημα στα σχολεία.
Επιπλέον, Πραγματοποιήσαμε  2 Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις μέσα στο καλοκαίρι (στις 16 και 22-07 )με σκοπό την ενημέρωση των συναδέλφων για τις αρνητικές εξελίξεις που υπήρχαν για τη Δημόσια Εκπαίδευση την περίοδο του καλοκαιριού.


 Είχαμε ήδη αντιληφθεί πως η επίθεση που δέχτηκε η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δεν θ αργήσει να χτυπήσει και την Πρωτοβάθμια.


Γνωρίζοντας λοιπόν πως η κυβέρνηση θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο την ολοκληρωτική αποδόμηση του Δημόσιου Σχολείου αποφασίσαμε  και καλέσαμε σε Ενημερωτική συνάντηση:
ü στη 1-9 τους βουλευτές του νομού μας και τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων εκτός της Χ.Α.  που τους αναφέραμε τα Προβλήματα που αντιμετωπίζει η Π.Ε.
ü στις 9-9 την ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και τους επισημάναμε τη δύσκολη σχολική χρονιά που διαφαινόταν και την ανάγκη για κοινές δράσεις.
ü Συντάξαμε ανοιχτή ενημερωτική επιστολή στους γονείς που διαβάστηκε την ημέρα του αγιασμού στα Σχολεία

Επιπλέον Πραγματοποιήσαμε στις 4-9 έκτακτη γενική συνέλευση για να ενημερώσουμε τη βάση των συναδέλφων και να διαμορφώσουμε όλοι μαζί τις πρώτες μας αγωνιστικές κινήσεις.

Με το επίσημο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν:
v χιλιάδες κενά ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΉΤΩΝ σε όλη την Ελλάδα
v κανένας μόνιμος διορισμός εκπαιδευτικού παρά τα εκατοντάδες οργανικά κενά.
v Ελάχιστες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
v Κλειστά ολοήμερα τμήματα σε δημοτικά και νηπιαγωγεία.
v Συγχωνεύσεις τμημάτων και αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα σε 28.
v Για μεγάλο χρονικό διάστημα τα ειδικά σχολεία παρέμεναν κλειστά χωρίς εκπαιδευτικό προσωπικό
v Ουσιαστική υποβάθμιση των υποστηρικτικών δομών της δημόσιας εκπαίδευσης
v Ελάχιστες αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, γεγονός που διαλύει εκατοντάδες οικογένειες συναδέλφων.

Μέσα σε αυτές τις τραγικές συνθήκες και τη συνεχιζόμενη επιθετική και ανάλγητη πολιτική του Υπ. Παιδείας και τις κυβέρνησης, η απόφαση των γενικών μας συνελεύσεων του Σεπτεμβρίου ήταν πως πρέπει να δοθεί μια ηχηρή απάντηση που θα είχε τα χαρακτηριστικά της αναχαίτισης των μνημονιακών πολιτικών και της ανατροπής της κυβέρνησης.

Η απόφασή μας είχε την κατεύθυνση της Συμπόρευσης με την ΟΛΜΕ, τη δημιουργία δηλαδή ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου, με πενθήμερες απεργίες που θα πίεζαν την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΣΕ με στόχο ένα πλατύ ξεσηκωμό της ελληνικής κοινωνίας εναντίον των βάρβαρων πολιτικών.
Μάλιστα να αναφέρω σ αυτό το σημείο πως ο Σύλλογος μας είχε μια πρώτη κοινή συνάντηση με το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ηρακλείου με στόχο την πραγματοποίηση κοινών δράσεων.

Η δική μας απόφαση όπως και άλλων πολλών Συλλόγων Δεν υιοθετήθηκε από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Επομένως ακολουθήσαμε τις δύο 48ωρες απεργίες που πραγματοποιήθηκαν.

Σήμερα η πολιτική της αποκαθήλωσης θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων συνεχίζεται.

Πρόσφατα, δημοσιεύτηκε κοινή υπουργική απόφαση που προαναγγέλλει προσλήψεις νηπιαγωγών μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα του ΟΑΕΔ. Καταργούν το Σύνταγμα, καταργούν τους πίνακες πρόσληψης και νομιμοποιούν τους μισθούς πείνας των 400 ευρώ στους Εκπαιδευτικούς. Δημιουργούν έναν εργασιακό Μεσαίωνα.

Είναι ξεκάθαρο πως έχουν βάλει στόχο την πλήρη κατάργηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, έχουν επιλέξει το δρόμο της διάλυσης της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Οι προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ συναδέλφων δασκάλων και νηπιαγωγών για τα τμήματα ένταξης καθώς επίσης και για τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία προκαλεί ερωτήματα σχετικά με το μέλλον αυτών των δομών.

Υπάρχει ξεκάθαρος φόβος διακύβευσης των οργανικών μας θέσεων και διάθεση υποχρεωτικών μετακινήσεων από σχολική μονάδα σε άλλη ή ακόμα και υποχρεωτικών μετακινήσεων από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ (λειτουργικές υπεραριθμίες στο νομό). Είναι πρόσφατο το παράδειγμα των αρκετών υπεραριθμιών.
Θέλουν να φτάσουν στο σημείο να μας πουν: πως περισσεύουμε, πως είμαστε ΠΛΕΟΝΑΖΟΝΤΕΣ και στην Π.Ε. προκειμένου να καλύψουν τους μνημονιακούς στόχους για συρρίκνωση του Δημόσιου τομέα.

Αυτό που έλειπε από τη Δημόσια Εκπαίδευση είναι το παρουσιολόγιο που εισάγει το Υπ. Παιδείας.

Εμείς όμως συνάδελφοι τους απαντάμε:
*    Είμαστε παρόντες και αγωνιζόμαστε καθημερινά με βαθιά εν συναίσθηση και φιλότιμο απέναντι στους μαθητές μας, απέναντι στην αυριανή γενιά της χώρας μας.

*    Εμείς κρατάμε το Δημόσιο Σχολείο ανοιχτό..

*    Το παρουσιολόγιο τους το επιστρέφουμε..

Απόντες είναι εκείνοι, που Βάζουν λουκέτο στο Δημόσιο Σχολείο, που βάζουν μαύρο σε κάθε δημόσιο κοινωνικό αγαθό.

Μέσα σε όλα αυτά συνάδελφοι η ΔΟΕ και ειδικά ο Πρόεδρος που στο πρόσωπό του εκπροσωπείται ένας Ολόκληρος Κλάδος οφείλει να έχει καθαρό μέτωπο. Δυστυχώς δεν το έχει, καθώς έχει καταδικαστεί  όχι για τη συνδικαλιστική του διαδρομή αλλά για παράτυπες πράξεις που έκανε ως Γ. γραμματέας (κυβερνητική θέση) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου το 2005  και για το λόγο αυτό έχει καταδικαστεί.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας έκρινε λοιπόν πως οφείλει να παραιτηθεί.
Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας πρέπει να εμπνέει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία.

Σήμερα συνάδελφοι, πρέπει να χαράξουμε τα επόμενα βήματά μας για την αγωνιστική πορεία του Κλάδου.

Σήμερα συνάδελφοι, πρέπει να επιστρέψει η αισιοδοξία, πρέπει να οραματιστούμε ξανά, να αποτινάξουμε την κατήφεια και την ψυχολογική εξόντωση που έχουμε υποστεί όλοι μας.
Σας καλώ να τοποθετηθείτε προκειμένου να διαμορφώσουμε μαζί το πρόγραμμα δράσης του Συλλόγου μας.

Σας καλώ ό,τι και αν αποφασίσουμε να το στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις, καθώς μόνο μέσα από την ΕΝΟΤΗΤΑ και την ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΕΤΟΧΗ στις δράσεις μπορούμε να πετύχουμε την ανατροπή της υπάρχουσας πολιτικής κατάστασης που ισοπεδώνει τις ζωές μας.

O Πρόεδρος του Συλλόγου, Μακράκης Γιώργος





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου