Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Στην Ισπανία δάσκαλοι, καθηγητές και μαθητές αγωνίζονται ενωμένοι!!


Την ώρα που εντείνεται η κόντρα κυβέρνησης-καθηγητών στην Ελλάδα της διαρκούς λιτότητας, στην Ισπανία όλη η εκπαιδευτική κοινότητα απεργεί και διαδηλώνει για τους ίδιους λόγους. Δάσκαλοι, καθηγητές, μαθητές και φοιτητές στην Ισπανία απείχαν από τα μαθήματα και προχώρησαν σε απεργία την Πέμπτη, διαμαρτυρόμενοι για το «ψαλίδι» στην εκπαίδευση, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής «προσαρμογής» που επιβάλλει η κεντροδεξιά κυβέρνηση Ραχόι.

Η σημερινή απεργία ακολουθεί εβδομάδες κινητοποιήσεων κατά των περικοπών Ραχόι εν μέσω σκανδάλων για τις δωροδοκίες του Λαϊκού Κόμματος (αδελφού κόμματος της ΝΔ στην Ισπανία).
Περισσότερο από το 65% των εκπαιδευτικών σε σχολεία και πανεπιστήμια έλαβαν μέρος στην κινητοποίηση, σύμφωνα με συνδικαλιστικές οργανώσεις, «παραλύοντας» έτσι τον τομέα της Παιδείας.
Περιορισμένα επεισόδια σημειώθηκαν στη Βαλένθια, στην ανατολική Ισπανία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο αστυνομικοί.
Ο προϋπολογισμός για την Παιδεία θα περικοπεί κατά 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα λιγότεροι δάσκαλοι να παραδίδουν μαθήματα σε περισσότερους μαθητές, σε πιο πολυάριθμες τάξεις, ενώ πολλά σχολεία θα αντιμετωπίσουν σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό υλικό.
Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμά της από το 7% του ΑΕΠ της το 2012, στο όριο του 3% που έχει θεσπίσει η ΕΕ ως το 2016.
ΠΗΓΗ: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου