Παρασκευή 31 Μαΐου 2013
Κυριακή 19 Μαΐου 2013
20 Μαΐου: Η Μάχη της Κρήτης
Με την ονομασία αυτή έμεινε στην ιστορία η αεραποβατική επιχείρηση, που επιχείρησε η Ναζιστική Γερμανία κατά της Κρήτης στις 20 Μαΐου 1941 και η οποία έληξε δώδεκα μέρες μετά, την 1η Ιουνίου, με την κατάληψη της Μεγαλονήσου. Ήταν μία από τις σημαντικότερες μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με πολλές πρωτιές σε επιχειρησιακό επίπεδο.
Η απόφαση για την επίθεση στην Κρήτη ελήφθη από το Χίτλερ στις 25 Απριλίου 1941, λίγες μέρες μετά την παράδοση της ηπειρωτικής Ελλάδας στις δυνάμεις του Άξονα, και έλαβε την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Ερμής» («Unternehmen Merkur»). Ήταν αμυντική και όχι επιθετική επιχείρηση, όπως αποδείχθηκε αργότερα. Οι Γερμανοί είχαν ως στόχο να εξασφαλίσουν τα νοτιοανατολικά τους νώτα, ενόψει της Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα (Εκστρατεία στη Ρωσία) και να εξορμήσουν στη Βόρεια Αφρική, με εφαλτήριο την Κρήτη, όπως πίστευαν οι Σύμμαχοι.
Τις παραμονές της επίθεσης, οι Σύμμαχοι είχαν τακτικό πλεονέκτημα σε ξηρά και θάλασσα, ενώ οι Γερμανοί στον αέρα. Έτσι, το γερμανικό επιτελείο αποφάσισε να διεξαγάγει την επιχείρηση από αέρος με τη χρησιμοποίηση δυνάμεων αλεξιπτωτιστών σε ευρεία κλίμακα, για πρώτη φορά στην παγκόσμια στρατιωτική ιστορία. Επικεφαλής των γερμανικών δυνάμεων τέθηκε ο πτέραρχος Κουρτ Στούντεντ, 51 ετών, βετεράνος πιλότος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Είχε στη διάθεσή του 1190 αεροπλάνα (πολεμικά και μεταγωγικά) και 29.000 άνδρες (αλεξιπτωτιστές και πεζικάριους), ενώ οι Ιταλοί θα συνεισέφεραν 3.000 στρατιώτες.
Την Κρήτη υπερασπίζονταν όσοι έλληνες στρατιώτες είχαν παραμείνει στο νησί και δυνάμεις της Βρετανικής Κοινοπολιτείας (Βρετανοί, Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιωτικοί), που είχαν διεκπεραιωθεί από την κατεχόμενη Ελλάδα. Το γενικό πρόσταγμα είχε ο νεοζηλανδός στρατηγός Μπέρναρντ Φράιμπεργκ, 52 ετών, βετεράνος και αυτός του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι υπερασπιστές της Μεγαλονήσου ανήρχοντο σε περίπου 40.000, αλλά είχαν ανεπαρκή και απαρχαιωμένο οπλισμό, ιδίως οι Έλληνες.
Στην περιοχή των Χανίων είχε εγκατασταθεί ο Βασιλιάς Γεώργιος Β' και η εξόριστη Ελληνική Κυβέρνηση υπό τον Εμμανουήλ Τσουδερό. Οι Σύμμαχοι γνώριζαν με μεγάλες λεπτομέρειες το γερμανικό σχέδιο επίθεσης, αφού είχαν κατορθώσει για πρώτη φορά να σπάσουν του γερμανικό κώδικα επικοινωνιών («Επιχείρηση Αίνιγμα»). Όμως, το πλεονέκτημα αυτό δεν το εκμεταλλεύτηκαν, εξαιτίας των διαφωνιών του Φράιμπεργκ με τους ανωτέρους του στο Λονδίνο. Οι Αμερικανοί δεν είχαν εισέλθει ακόμη στον Πόλεμο.
Η γερμανική επίθεση εκδηλώθηκε στις 8 το πρωί της 20ης Μαΐου 1941, με τη ρίψη αλεξιπτωτιστών σε δύο μέτωπα: στο αεροδρόμιο του Μάλεμε και στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων. Τα πρώτα κύματα των αλεξιπτωτιστών ήταν εύκολη λεία για τους Νεοζηλανδούς και τους Έλληνες που υπεράσπιζαν το Μάλεμε. Στις μάχες έλαβε μέρος και μεγάλος αριθμός αμάχων με ό,τι όπλο είχε στη διάθεσή του, από μαχαίρια ως όπλα από την εποχή της Κρητικής Επανάστασης.

Οι Γερμανοί δεν υπολόγισαν τη συμμετοχή αμάχων στις επιχειρήσεις
Στις 4 το απόγευμα της 20ης Μαΐου ένα νέο κύμα αλεξιπτωτιστών έπεσε στο Ρέθυμνο και μία ώρα αργότερα στο Ηράκλειο. Τώρα, οι μάχες διεξάγονταν σε τέσσερα μέτωπα: Χανιά, Μάλεμε, Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Η πρώτη μέρα της Μάχης της Κρήτης έληξε με μεγάλες απώλειες για τους Γερμανούς και αβέβαια έκβαση. Ο διοικητής των γερμανικών δυνάμεων, πτέραρχος Κουρτ Στούτεντ, απογοητευμένος από την εξέλιξη των επιχειρήσεων, σκέφθηκε ακόμη και την αυτοκτονία, αναλογιζόμενος την υπόσχεση που είχε δώσει στον Φύρερ για μια εύκολη νίκη. Το βράδυ της ίδιας μέρας, μετά από μεγάλες περιπέτειες, ο βασιλιάς Γεώργιος Β' και η εξόριστη ελληνική κυβέρνηση μεταφέρθηκαν με βρετανικό πολεμικό στην Αίγυπτο.
Από τα ξημερώματα της 21ης Μαΐου οι μάχες συνεχίσθηκαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα και στα τέσσερα μέτωπα. Οι Γερμανοί επικεντρώθηκαν στην κατάληψη του αεροδρομίου του Μάλεμε, όπως ήταν ο πρωταρχικός τους στόχος και τα κατάφεραν προς το τέλος της ημέρας. Επωφελήθηκαν από την ασυνεννοησία στις τάξεις των Συμμάχων, αλλά υπέστησαν και πάλι μεγάλες απώλειες. Ανάμεσα στους γερμανούς αλεξιπτωτιστές που κατέλαβαν το Μέλεμε ήταν μια μεγάλη προσωπικότητα του αθλητισμού και της πυγμαχίας, ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών Μαξ Σμέλινγκ, 36 ετών, που έφερε το βαθμό του δεκανέα.
Η κατάληψη του αεροδρομίου ήταν στρατηγικής σημασίας για την εξέλιξη των επιχειρήσεων. Οι Γερμανοί άρχισαν να μεταφέρουν μεγάλες δυνάμεις από την Ελλάδα και με τον σύγχρονο οπλισμό που διέθεταν ήταν θέμα χρόνου η κυριαρχία τους στη Μεγαλόνησο. Στις 28 Μαΐου οι Γερμανοί είχαν απωθήσει τις συμμαχικές δυνάμεις προς τα νότια, καθιστώντας τον αγώνα τους μάταιο. Έτσι, το Λονδίνο αποφάσισε την απόσυρση των δυνάμεων της Κοινοπολιτείας από την Κρήτη και τη μεταφορά τους στην Αίγυπτο. Όσες μονάδες δεν τα κατάφεραν, παραδόθηκαν στους Γερμανούς.
Πολλοί Έλληνες μαχητές και μαζί τους 500 Βρετανοί ανέβηκαν στα απρόσιτα βουνά της Κρήτης για να συνεχίσουν τον αγώνα. Την 1η Ιουνίου, με την παράδοση 5.000 μαχητών στα Σφακιά, έπεσε η αυλαία της Μάχης της Κρήτης.
Οι απώλειες για τους Συμμάχους ήταν: 3.500 νεκροί, 1.900 τραυματίες και 17.500 αιχμάλωτοι. Οι Γερμανοί, σύμφωνα με δικά τους στοιχεία, είχαν 3.986 νεκρούς και αγνοούμενους, 2.594 τραυματίες, ενώ έχασαν 370 αεροπλάνα. Σύμφωνα, όμως, με συμμαχικούς υπολογισμούς, οι γερμανικές απώλειες ξεπέρασαν τις 16.000.
Η Μάχη στην Κρήτη ονομάστηκε και «Νεκροταφείο των γερμανών αλεξιπτωτιστών», εξαιτίας των μεγάλων απωλειών τους, γεγονός που ανάγκασε τον Χίτλερ να διατάξει τον τερματισμό κάθε αεραποβατικής επιχείρησης στο μέλλον. Από την πλευρά τους, οι Σύμμαχοι εντυπωσιάστηκαν από τις μεγάλες δυνατότητες των αλεξιπτωτιστών στη μάχη και δημιούργησαν τις δικές τους αεραποβατικές δυνάμεις
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr
19 Μαΐου: Η Γενοκτονία των Ποντίων
Ένα εκλεκτό τμήμα του Ελληνισμού ζούσε στα βόρεια της Μικράς Ασίας, στην περιοχή του Πόντου, μετά τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η άλωση της Τραπεζούντας το 1461 από τους Οθωμανές δεν τους αλλοίωσε το φρόνημα και την ελληνική τους συνείδηση, παρότι ζούσαν αποκομμένοι από τον εθνικό κορμό. Μπορεί να αποτελούσαν μειονότητα -το 40% του πληθυσμού, αλλά γρήγορα κυριάρχησαν στην οικονομική ζωή της περιοχής, ζώντας κυρίως στα αστικά κέντρα.
Η οικονομική τους ανάκαμψη συνδυάστηκε με τη δημογραφική και την πνευματική τους άνοδο. Το 1865 οι Έλληνες του Πόντου ανέρχονταν σε 265.000 ψυχές, το 1880 σε 330.000 και στις αρχές του 20ου αιώνα άγγιζαν τις 700.000. Το 1860 υπήρχαν 100 σχολεία στον Πόντο, ενώ το 1919 υπολογίζονται σε 1401, ανάμεσά τους και το περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Εκτός από σχολεία διέθεταν τυπογραφεία, περιοδικά, εφημερίδες, λέσχες και θέατρα, που τόνιζαν το υψηλό τους πνευματικό επίπεδο.
Το 1908 ήταν μια χρονιά - ορόσημο για τους λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τη χρονιά αυτή εκδηλώθηκε και επικράτησε το κίνημα των Νεότουρκων, που έθεσε στον περιθώριο τον Σουλτάνο. Πολλές ήταν οι ελπίδες που επενδύθηκαν στους νεαρούς στρατιωτικούς για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της θνήσκουσας Αυτοκρατορίας.
Σύντομα, όμως, οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν. Οι Νεότουρκοι έδειξαν το σκληρό εθνικιστικό τους πρόσωπο, εκπονώντας ένα σχέδιο διωγμού των χριστιανικών πληθυσμών και εκτουρκισμού της περιοχής, επωφελούμενοι της εμπλοκής των ευρωπαϊκών κρατών στο Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ελληνικό κράτος, απασχολημένο με το «Κρητικό Ζήτημα», δεν είχε τη διάθεση να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο με την Τουρκία.

Αντιδρώντας στην καταπίεση των Τούρκων, τις δολοφονίες, τις εξορίες και τις πυρπολήσεις των χωριών τους, οι Ελληνοπόντιοι, όπως και οι Αρμένιοι, ανέβηκαν αντάρτες στα βουνά για να περισώσουν ό,τι ήταν δυνατόν. Μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1916, οι τούρκοι εθνικιστές υπό τον Μουσταφά Κεμάλ είχαν πλέον όλο το πεδίο ανοιχτό μπροστά τους για να εξολοθρεύσουν τους Ελληνοπόντιους. Ό,τι δεν κατάφερε ο Σουλτάνος σε 5 αιώνες το πέτυχε ο Κεμάλ σε 5 χρόνια!
Το 1919 οι Έλληνες μαζί με τους Αρμένιους και την πρόσκαιρη υποστήριξη της κυβέρνησης Βενιζέλου προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα αυτόνομο ελληνοαρμενικό κράτος. Το σχέδιο αυτό ματαιώθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός για να προχωρήσουν στην «τελική λύση».
Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των γερμανών και σοβιετικών συμβούλων του. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000.
Όσοι γλίτωσαν από το τουρκικό σπαθί κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στις 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα. Με τις γνώσεις και το έργο τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου εκείνη την εποχή ελληνικού κράτους και άλλαξαν τις πληθυσμιακές ισορροπίες στη Βόρειο Ελλάδα.
Με αρκετή, ομολογουμένως, καθυστέρηση, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr
Σε αργία δάσκαλος στη Λάρισα με απόφαση του υφ. Παιδείας Παπαθεοδώρου
Σε αυτοδίκαιη αργία, με απόφαση του υφυπουργού Παιδείας Θεόδ. Παπαθεοδώρου, τέθηκε τελικά την περασμένη εβδομάδα δάσκαλος στη Λάρισα που έχει καταδικαστεί πρωτόδικα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας με ποινή φυλάκισης 8 μηνών με αναστολή.
Το παράδοξο είναι πως το υπουργείο Παιδείας δεν τιμώρησε τον εκπαιδευτικό για κάποιο παράπτωμα που να αφορά στην υπηρεσία του και στο σχολείο (με Τμήματα ΔΑΔ για παιδιά με αυτισμό) όπου υπηρετεί αλλά γιατί καταδικάστηκε για «αντίσταση κατά της αρχής» λόγο και για τον οποίο συνελήφθη από αστυνομικούς στην αντιμνημονιακή συγκέντρωση που έγινε στη Λάρισα μετά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου του 2012.
Ο δάσκαλος τέθηκε σε αργία (με μείωση των απολαβών του στο ¼ του σημερινού μισθού) και πλέον παραπέμπεται στο Α” Τμήμα του Πειθαρχικού Συμβουλίου Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης με το… παράπτωμα «της ανάρμοστης για υπάλληλο συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας» όπως σημειώνεται στη διαπιστωτική πράξη (13/05/13) που υπογράφει ο κ. Παπαθεοδώρου. Ο Λαρισαίος δάσκαλος τίθεται ουσιαστικά σε αργία, με βάση όχι τόσο τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα (άρθρο 103 του ν. 3528/07) όσο με τον πρόσφατο ν. 4093/12 (όπως αυτός βελτίωσε το ν. 4057/12) που αφορά στην «έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 – 2016» ή «μνημόνιο 3», όπως καθιερώθηκε.
Ο δάσκαλος τίθεται δηλαδή σε αυτοδίκαιη αργία με βάση τη λογική των «επίορκων» που αδιακρίτως καθιερώνει ο νέος νόμος, εξέλιξη που προκάλεσε τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών καθώς καταργείται το τεκμήριο της αθωότητας, όπως συνέβη στην περίπτωση της Λάρισας, αφού ο εν λόγω δάσκαλος πρώτα τέθηκε σε αυτοδίκαιη αργία και μετά παραπέμπεται στο υπηρεσιακό πειθαρχικό συμβούλιο.
Για τον ίδιο λόγο μάλιστα, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Βασιλική Ζιάκα ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών έτσι ώστε να μην εκκρεμούν σε βάθος χρόνου οι υποθέσεις των εκπαιδευτικών. Υπενθυμίζεται πως η σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων έχει αλλάξει και δεν συμμετέχουν πλέον οι αιρετοί του κάθε κλάδου (σ.σ. στο παρελθόν υπήρξαν και προκλητικά αθωωτικές αποφάσεις) ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση στο Συμβούλιο συμμετέχουν δυο δικαστικοί λειτουργοί και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας Βασίλ. Σακελλαρίου.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Στις 25 Μαρτίου του 2012 για πρώτη φορά σε όλη τη χώρα οι παρελάσεις με αφορμή την εθνική επέτειο, έγιναν με αυστηρά μέτρα ασφαλείας (μεταλλικά κιγκλιδώματα, έντονη αστυνομική παρουσία κλπ) υπό τον φόβο επεισοδίων με αφορμή και τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών για τα νέα οικονομικά μέτρα. Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έγιναν σε όλη τη χώρα ενώ στη Λάρισα, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη διασταύρωση των οδών Κύπρου και Μεγ. Αλεξάνδρου. Με την ολοκλήρωση της παρέλασης, διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό για να προκληθεί αντιπαράθεση και από τα μικροεπεισόδια που ακολούθησαν, δυο διαδηλωτές συνελήφθηκαν ενώ ένας τρίτος μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο. Ένας από τους δυο συλληφθέντες ήταν και ο Λαρισαίος εκπαιδευτικός που στην πραγματικότητα διαδήλωσε ενάντια στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για να τεθεί τελικά σε αυτοδίκαιη αργία ως… επίορκος. Σημειώνεται πως ο δάσκαλος θα βρίσκεται σε αργία έως ότου συνέλθει το Πειθαρχικό Συμβούλιο.
Εφ Ελευθερία (Β. ΚΑΚΑΡΑΣ)
Παρασκευή 17 Μαΐου 2013
Κείμενο από βιβλίο του Γεωργίου Γραμματικάκη το θέμα της 'Εκθεσης στις Πανελλαδικές (Θέματα)
Αρχισε η «μάχη» των Πανελλαδικών εξετάσεων για χιλιάδες μαθητές της Τρίτης Λυκείου, οι οποίοι σήμερα διαγωνίζονται στο μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας και το θέμα που έπεσε είναι συνδυαστικό για το Διαδίκτυο, το περιβάλλον και τη ζωή των ανθρώπων.
Το θέμα που επιλέχθηκε είναι ένα αποσπασμα από το βιβλίο του Γεωργίου Γραμματικάκη «Ενας αστρολάβος της ζωής και του ουρανού».
Σύμφωνα με πληροφορίες οι εξεταστές ζητούσαν να αναπτύξουν οι υποψήφιοι και το ότι ο άνθρωπος, αναγνωρίζοντας τον αντικειμενικό κόσμο του σύμπαντος, μπορεί να σφραγίσει την ιστορική του πορεία είτε θετικά είτε αρνητικά, είτε με αγαθά είτε με πολέμους.
ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ:
ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ:
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΕΙΜΕΝΟ
Τη ζωή στη
Γη ο άνθρωπος ελάχιστα την σέβεται, η ζωή όμως σε άλλους κόσμους διεγείρει το
ενδιαφέρον και τη φαντασία του. Είναι άραγε περιέργεια, κατακτητική διάθεση ή απλώς
ένα διανοητικό παιχνίδι; Ίσως όλα μαζί, ταυτόχρονα όμως κι ένα βαθύ αίσθημα μοναξιάς.
Άλλωστε τη ζωή του εδώ ο άνθρωπος την έχει καταστήσει πιεστική και ανούσια. Περιμένει
λοιπόν ένα χέρι βοηθείας και παρηγοριάς από τους πλανήτες και τα μακρινά
άστρα. Ακόμη όμως και αν δεχθούμε με
αισιοδοξία ότι η ζωή δεν ανθίζει μόνον στη Γη, αλλά ότι αφθονεί στο Σύμπαν,
ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας ορθώνεται. Είναι ανάγκη να συνειδητοποιηθεί
–όσο και αν αντιτίθεται στις ενδόμυχες επιθυμίες μας– ότι με τη ζωή αυτή η επικοινωνία
εμφανίζεται, για το ορατό τουλάχιστον μέλλον, ανέφικτη. Με τη ζωή λοιπόν στο
Σύμπαν είναι αδύνατο να επικοινωνήσουμε, η ζωή όμως γύρω μας ανθίζει. Η ζωή
εδώ, σ’ έναν μικρό και πανέμορφο πλανήτη, ανέδειξε ύστερα από σιωπηλές διεργασίες
που διήρκεσαν δισεκατομμύρια χρόνια μια θαυμαστή ποικιλία έμβιων όντων. Οι θάλασσες
και τα δάση της Γης, τα βουνά και οι πεδιάδες της αποκαλύπτουν κάθε στιγμή τη γοητεία
που κρύβουν τα χιλιάδες όμοια ή ανόμοια δημιουργήματα της εξελίξεως. Η ανεμώνη και
το δελφίνι, ο αίλουρος αλλά και ο γυπαετός, τα ανθρώπινα όντα στις πολλαπλές
φυλετικές τους παραλλαγές, είναι δίπλα μας, συμμέτοχα του ίδιου πλανήτη και του
μέλλοντός του. Αποκαλύπτεται όμως επίσης σε όλη του την τραγική αντίφαση ότι ο
άνθρωπος, αυτή η περιούσια κορύφωση της εξελίξεως, έχει διπλή υπόσταση. Από τη
μια είναι ικανός για μεγάλες πράξεις, έμαθε με την επιστημονική του γνώση να
κατανοεί τον κόσμο αλλά και γέννησε αριστουργήματα στον λόγο και στην τέχνη.
Από την άλλη, ο ίδιος ο άνθρωπος σφραγίζει την ιστορική πορεία του με πολέμους
και αγριότητες, θεοποιεί τα υλικά αγαθά και συντηρεί την αδικία και τις
ανισότητες. Ελάχιστα, τέλος, σέβεται τις πολλαπλές εκφράσεις της ζωής, ενώ η φύση
και οι θάλασσες του πλανήτη είναι συχνά τα θύματα των συμφερόντων του. Η υπερφίαλη
αυτή στάση του ανθρώπου έχει αλλοιώσει έτσι ένα θαυμαστό περιβάλλον, που ωστόσο
υπήρξε καιτο λίκνο της δικής του υπάρξεως.
Είναι λοιπόν καιρός να κατανοήσει ο άνθρωπος ότι η ζωή αλλού ίσως
υπάρχει, αλλά η προσδοκία να την συναντήσει δεν θα πραγματωθεί εύκολα. Η ζωή
όμως στη Γη ανθίζει ακόμα και τον περιμένει. Αν όσο είναι ακόμα καιρός τείνει
το χέρι του προς τη ζωή αυτή, το φυτικό και ζωικό της θαύμα, τον Άλλο και τους
άλλους, ίσως αισθανθεί λίγο πιο άξιος έποικος της Γης. Έτσι είναι σοφότερο να
εξαντλήσουμε τις προσπάθειες για καλύτερη επικοινωνία, εδώστη Γη. Το περίεργο
ωστόσο είναι ότι, όσο η επικοινωνία αυτή πυκνώνει με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο,
το διαδίκτυο και τα κινητά τηλέφωνα, τόσο η μοναξιά μας, η ανθρώπινη, μεγαλώνει
και η αποξένωση κυριαρχεί. Φαίνεται ότι αυτό που απαιτείται είναι κάτι
περισσότερο από την τεχνολογική έκρηξη της εποχής: απαιτείται βαθύτερη παιδεία
και ουσιαστικότερες αξίες του πολιτισμού. Οι εφιάλτες, άλλωστε, από τα
περιβαλλοντικά προβλήματα πληθαίνουν, και
η Γη δεν φαίνεται να αντέχει για καιρό ακόμα την αφροσύνη μας.
Σημασία
επομένως δεν έχει να συναντηθούμε –αν ποτέ συναντηθούμε– στο πολύ μακρινό
μέλλον με κάποια όμοια ή ανόμοια με μας δημιουργήματα της εξελίξεως. Το σπουδαίο
θα ήταν να μπορούμε τότε να υπερηφανευθούμε, σε χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια,
ότι το ανθρώπινο είδος έχει κατακτήσει υψηλά επίπεδα ισότητας και αξιών, και
ότι οι πόλεμοι έχουν εκλείψει και ότι η Γη, το λίκνο της ανθρώπινης ζωής, έχει
επουλώσειτις πληγές στις θάλασσες, τα
δάση ή την ατμόσφαιρά της, και είναι πάλι ένας πανέμορφος πλανήτης. Διάσπαρτα άλλωστε,
εδώ ή εκεί, θα βρίσκονται πάντοτε τα επιτεύγματα των σπουδαίων πολιτισμών, που αιώνες
τώρα συνοδεύουν τη διαδρομή του ανθρώπου.
Η «εξωγήινη μοναξιά», λοιπόν, δεν φαίνεται ότι θα εγκαταλείψει εύκολα
τον άνθρωπο. Η γήινή του ωστόσο μοναξιά, που είναι επικίνδυνη και πιο ανάλγητη,
είναι μεγάλη ανάγκη να απαλυνθεί. Τότε θα αναδειχθεί η μοναδικότητα του κάθε
ανθρώπου, και η αναζήτηση της εξωγήινης ζωής θα αποκτήσει άλλο περιεχόμενο και
νόημα.
Γιώργος
Γραμματικάκης, Ένας Αστρολάβος του Ουρανού και της Ζωής.
Πανεπιστημιακές
Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2013. 2η
έκδοση
(Διασκευή).
A1. Να
γράψετε στο τετράδιό σας την περίληψη του κειμένου που σας δόθηκε
(100-120
λέξεις).
Μονάδες 25
Β1. Να
αναπτύξετε σε μία παράγραφο 100 έως 120 λέξεων το περιεχόμενο του
αποσπάσματος
που ακολουθεί: «…όσο η επικοινωνία […] πυκνώνει με το
ηλεκτρονικό
ταχυδρομείο, το διαδίκτυο και τα κινητά τηλέφωνα, τόσο η μοναξιά
μας, η
ανθρώπινη, μεγαλώνει και η αποξένωση κυριαρχεί».
Μονάδες 10
Β2. α) Να
βρείτε τα δομικά στοιχεία της τρίτης παραγράφου του κειμένου:
«Αποκαλύπτεται
όμως…υπάρξεως».
Μονάδες 3
β) Να βρείτε
μέσα στο κείμενο τέσσερα παραδείγματα μεταφορικής
χρήσης του
λόγου.
Μονάδες 4
Β3. α) Να
γράψετε ένα συνώνυμο για καθεμιά από τις παρακάτω λέξεις του
κειμένου:
ταυτόχρονα,
γέννησε, αισθανθεί, πληθαίνουν, ανάλγητη
Μονάδες 5
β) Να
γράψετε ένα αντώνυμο για καθεμιά από τις παρακάτω λέξεις του
κειμένου:
ανούσια,
εμφανίζεται, ανέφικτη, πυκνώνει, υψηλά
Μονάδες 5
Β4. α) Να
αιτιολογήσετε τη χρήση του ερωτηματικού («Είναι άραγε
περιέργεια,
κατακτητική διάθεση ή απλώς ένα διανοητικό
παιχνίδι;»)
(μονάδες 3), καθώς και της διπλής παύλας («−όσο και αν
αντιτίθεται
στις ενδόμυχες επιθυμίες μας−») που υπάρχουν στην
πρώτη
παράγραφο του κειμένου (μονάδες 2).
Μονάδες 5
ΤΕΛΟΣ 2ΗΣ
ΑΠΟ 3 ΣΕΛΙ∆ΕΣΑΡΧΗ 3ΗΣ ΣΕΛΙ∆ΑΣ – Γ΄ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ∆΄ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ
β) Να
μετατρέψετε την ενεργητική σύνταξη σε παθητική στο απόσπασμα
που
ακολουθεί: «Από την άλλη, ο ίδιος ο άνθρωπος σφραγίζει την
ιστορική
πορεία του με πολέμους και αγριότητες, θεοποιεί τα υλικά
αγαθά και
συντηρεί την αδικία και τις ανισότητες».
Μονάδες 3
Γ1. Σε άρθρο
που πρόκειται να αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του σχολείου
σας να
εκθέσετε τις απόψεις σας σχετικά με:
α) τις
επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η έλλειψη σεβασμού του ανθρώπου
προς το
φυσικό περιβάλλον και
β) τους
τρόπους με τους οποίους μπορεί ο άνθρωπος να αποκαταστήσει τη
σχέση του με
αυτό (500-600 λέξεις).
Μονάδες 40
Πηγή:http://www.iefimerida.grΠέμπτη 16 Μαΐου 2013
Η θεατρική ομάδα του συλλόγου εκπ/κών π.ε. Ρεθύμνου παρουσιάζει την κωμωδία του Γεώργιου Χορτάτση «Κατσούρμπος»
Η θεατρική ομάδα του συλλόγου εκπ/κών π.ε.
Ρεθύμνου παρουσιάζει την κωμωδία του Γεώργιου Χορτάτση «Κατσούρμπος» . Γραμμένη
περίπου στα 1580 αποτελεί την πρώτη θεατρική προσπάθεια του Ρεθύμνιου ποιητή
και πιθανότατα το πρώτο έργο του νεοελληνικού θεάτρου. Μελετώντας τα πρότυπα
των ιταλικών κωμωδιών του 16ου αιώνα και εκμεταλλευόμενος με τρόπο
υποδειγματικό την κρητική διάλεκτο , μεταφυτεύει το θέατρο από την Ιταλία στην
Κρήτη ανανεώνοντας ριζικά τους στόχους και τα κριτήρια της ως τότε λογοτεχνικής
δημιουργίας στο νησί.
Το έργο εκτυλίσσεται στον Χάνδακα , μέσα στο Κάστρο όπου ο έρωτας «δοξεύγει τις καρδιές» κι ανάβει το φιτίλι της κωμωδίας! Δύο νέοι, Ο Νικολός και η Κασσάντρα είναι ερωτευμένοι, αλλά η ψυχομάνα της κόρης ,η Πουλισένα, θέλει να τη δώσει στο γέρο Αρμένη για να του πάρει τα τορνέσα*. Ο γάμος ορίζεται για την ίδια μέρα αλλά ο Νικολός προλαβαίνει το γεγονός αφού βρίσκει κι αυτός τσεκίνια* και τα δίνει στην Πουλισένα. Αυτή τότε ζητάει τη βοήθεια της ρουφιάνας Αρκολιάς και μαζί καταστρώνουν ένα σχέδιο πώς θα κομπώσουν* το γέρο και θα δώσουν την Κασσάντρα στο Νικολό. Το σχέδιο αυτό περιπλέκεται ακόμα περισσότερο όταν μια σειρά από κωμικά πρόσωπα μπαίνουν στη μέση είτε για να το υπηρετήσουν είτε για να το υπονομεύσουν . Ο μπράβος Κουστουλιέρης, αγαπητικός της Πουλισένας, ο λόγιος Δάσκαλος που ανακατεύει τα Λατινικά με τα Ελληνικά δημιουργώντας συνεχώς παρεξηγήσεις , πολιτικές*, ρουφιάνες, φιλάργυροι γέροι , πανούργες υπηρέτριες , πονηροί δούλοι, όλοι μπλεγμένοι σ’ένα τρελό γαϊτανάκι, παίζουν το παιχνίδι που σκαρώνει ο φτερωτός θεός και του χαρίζουν τη νίκη !
*τορνέσι: χάλκινο νόμισμα μικρής αξίας, πληθ. τορνέσα, γενικώς τα χρήματα
*τσεκίνι : χρυσό βενετικό νόμισμα
*κομπώνω: εξαπατώ, ξεγελώ
*πολιτική: πόρνη
Σκηνοθεσία : Νικόλας Αλεξίου
Σκηνικά: Χρήστος Γάκας
Κοστούμια: Στέλλα Δρυγιαννάκη
Σχεδιασμός Αφίσας: Θανάσης Γ. Παπαθανασίου
ΔΙΑΝΟΜΗ
ΕΡΩΤΑΣ, κάνει τον πρόλογο : Βίκυ Μπουρτσουκίδου
ΝΙΚΟΛΟΣ, σκολίτης και αγαπητικός : Στέλιος Ορφανουδάκης
ΚΑΤΣΑΡΑΠΟΣ, δούλος του φαγάς : Κατερίνα Πασχαλίδου
ΠΟΥΛΙΣΕΝΑ, ρουφιάνα : Ελένη Τσαουσάκη
ΚΑΣΣΑΝΤΡΑ, ψυχοπαίδα κι αγαπητική του Νικολό : Αγγελική Λυγινού
ΑΝΝΟΥΣΑ, φαμέγια της Πουλισένας : Βασιλική Μάρκου
ΑΡΜΕΝΗΣ,γέρος κι αγαπητικός της Κασσάντρας : Νίκος Αλεξανδρινός
ΜΟΥΣΤΡΟΥΧΟΣ, δούλος του : Χρύσα Σίσκου
ΚΟΥΣΤΟΥΛΙΕΡΗΣ, μπράβος κι αγαπητικός της Πουλισένας : Γιώργος Σαϊτάκης
ΚΑΤΣΟΥΡΜΠΟΣ, δούλος του ριδικολόζος : Βίκυ Μπουρτσουκίδου
ΔΑΣΚΑΛΟΣ : Δημήτρης Βαρελάς
ΑΡΚΟΛΙΑ, ρουφιάνα : Έλενα Μπιλιούρη
ΑΝΕΖΑ του στενού, ρουφιάνα : Τζένη Ντεμερτζίδου
ΑΡΜΕΝΙΣΣΑ : Βάσια Καρτσιούκα
ΑΝΝΙΤΣΑ, φαμέγια της Αρμένισσας : Μαρία Μπιτσάκου
ΓΙΑΚΟΥΜΟΣ, πατέρας του Νικολό : Αντώνης Νιανιούρης
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:
17,18,19 και 20 Μαϊου στην Αίθουσα του Ελληνικού Ωδείου «Νεραντζέ»
Ώρα έναρξης: 21:00
Είσοδος: 5 ευρώ
Τετάρτη 15 Μαΐου 2013
Ενημερωτικό από το Σύλλογο Π.Ε. ''Δ.Θεοτοκόπουλος''
ΘΕΜΑ: 1ο Τακτική Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση -
Τετάρτη 29 Μαΐου 2013
Συναδέλφισσες
και Συνάδελφοι το Διοικητικό μας Συμβούλιο, σύμφωνα με τα άρθρα 11,12,13,
και 26 του Ν. 1264 και τα άρθρα 13,14, 15, 16 και 17 του καταστατικού μας, σας καλεί σε Τακτική Εκλογoαπολογιστική
Γενική Συνέλευση στις 22 -05 - 2013
και ώρα 4 μ.μ. στο 53ο Δημοτικό σχολείο Ηρακλείου. Αν δεν υπάρξει απαρτία, η
συνέλευση θα πραγματοποιηθεί οριστικά στις 29- 05 - 2013 ημέρα Τετάρτη και ώρα 08.15 π.μ
στην αίθουσα του κινηματογράφου Αστόρια.
Μετά το πέρας της Γ. Συνέλευσης θα
αρχίσει η ψηφοφορία στις αίθουσες του 53ου Δημ. Σχολείου (Λ. Ανδρ.
Παπανδρέου 8) για ΔΣ, Εξελεγκτική Επιτροπή και Αντιπροσώπους στην 82η
Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ. Ώρες ψηφοφορίας 12.30 έως 19.00.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να
ψηφίσουμε είναι να κρατάμε την
αστυνομική μας ταυτότητα.
Επειδή έχουμε εξασφαλίσει άδεια από την
υπηρεσία μας για την πραγματοποίηση της
Γενικής μας Συνέλευσης, η παρουσία όλων μας είναι υποχρεωτική.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠ/ΚΩΝ Α/ΘΜΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
«Δ.
ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ»
ΤΕΤΑΡΤΗ
29/05/2013
ΩΡΑ
ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ 08.15΄ έως 08.30΄
ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ 08.30΄ έως 09.00΄
n Διαπίστωση απαρτίας 08.45΄
n Εκλογή Προεδρείου
n Εκλογή ομάδας αποδελτίωσης προτάσεων
n Χαιρετισμός Προέδρου Γενικής Συνέλευσης
n Ψήφιση κανονισμού εργασιών της Γενικής Συνέλευσης 09.00΄
Απολογισμός Δράσης του Συλλόγου μας για τη συνδικαλιστική χρονιά
2012-2013
n Απολογισμός από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Πλουμή Κώστα 09.00΄
έως 09.15΄
n Οικονομικός
Απολογισμός 09.15΄ έως 9. 20΄
n Τοποθετήσεις
Μελών για τα πεπραγμένα του Δ.Σ.
09.20΄ έως 9.45΄
n Δευτερολογία
Προέδρου – Ψήφιση απολογισμού
09.45΄ έως 10.00΄
ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ
n Συνδικαλιστική
ενημέρωση από μέλος της ΔΟΕ
10.00΄ έως 10.15΄
n Συζήτηση και προτάσεις – τοποθετήσεις μελών σε θέματα
Ημερήσιας Διάταξης της 82ης Γ. Συνέλευσης του κλάδου 10.15΄ έως 12.00΄
■ Ψήφιση προτάσεων –ψηφισμάτων 12.00΄έως 12.15΄
Ενημέρωση από τους αιρετούς ΠΥΣΠΕ & ΑΠΥΣΠΕ 12.15΄έως
12.30΄
Λήξη Συνέλευσης 12.30΄- Έναρξη ψηφοφορίας
12,30΄-19.00΄
ΘΕΜΑ: 2ο Κατάθεση
ψηφοδελτίων
Καλούνται
οι παρατάξεις και όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να καταθέσουν ψηφοδέλτια στις
επερχόμενες εκλογές του Συλλόγου μας,
μπορούν μέχρι την Πέμπτη 23 Μαΐου 2013 και ώρα 21.00μ.μ. να τα καταθέσουν στο
γραφείο του Συλλόγου μας.
ΘΕΜΑ: 3ο Στάση Εργασίας
Σας
υπενθυμίζουμε ότι έχει προκηρυχτεί
τρίωρη (3) Στάσης
Εργασίας για την Πέμπτη 16 Μαΐου 2013 για τις τρεις (3) τελευταίες ώρες της πρωινής
ζώνης και τις τρεις (3) πρώτες της απογευματινής, εκδηλώνοντας την αντίθεσή μας
στη λαίλαπα των μέτρων που πλήττουν την εκπαιδευτική κοινότητα.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΕΜΠΡΑΚΤΑ
ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥΣ
ΘΕΜΑ: 4ο Ψήφισμα συμπαράστασης
Η συνάδελφος Σοφία Ποταμιάνου είναι
αιρετή στο ΠΥΣΔΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Στις τελευταίες κρίσεις διευθυντών
αρνήθηκε να συμμετάσχει στην αξιολόγηση και να βάλει βαθμό στη συνέντευξη των
υποψήφιων. Έβαλε παύλα, υλοποιώντας την απόφαση που είχε πάρει η ΕΛΜΕ
Κεφαλονιάς - Ιθάκης.
Για τη στάση της αυτή, και με αφορμή
καταγγελίες ενιστάμενων πρώην διευθυντών, αντιμετωπίζει την κατηγορία της επιορκίας.
Υπάρχει σε εξέλιξη ΕΔΕ που διενεργείται με εντολή Υπουργείου Παιδείας και
Περιφερειακής Διεύθυνσης Ιονίων Νήσων και αφορά τις εν λόγω κρίσεις. Στο
πλαίσιο της ΕΔΕ τίθεται στο στόχαστρο η πολιτική και συνδικαλιστική επιλογή της
συναδέλφου να βάλει παύλα. Πρόκειται
για ξεκάθαρη προσπάθεια να τρομοκρατηθεί όποιος τοποθετείται με έργα και όχι με
λόγια ενάντια στην αξιολόγηση.
Η συνάδελφος υλοποίησε την απόφαση της
ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης για ακύρωση της αξιολόγησης στην πράξη. Το ενδεχόμενο
δίωξή της αφορά ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα.
Να σταματήσει η ΕΔΕ.
Να μην περάσει η δίωξη.
Καλούμε
τις ΕΛΜΕ, τους Συλλόγους Πρωτοβάθμιας, τα εργατικά σωματεία να εκφράσουν την
αλληλεγγύη τους.
«Το όνειρο της Μανουσιάς» από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Άνοιξη Καλλιτεχνικής Δημιουργίας 2013" που διοργανώνει ο Δήμος Χανίων και η ΚΕΠΠΕΔΗΧ - ΚΑΜ, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και Φορείς Πολιτισμού, την Τετάρτη 22 Μαΐου 2013, στο Θέατρο «Δημήτρης Βλησίδης», ώρα : 19.30, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων θα παρουσιάσει το έργο «Το όνειρο της Μανουσιάς»
Κεντρικό θέμα του έργου είναι η ισότητα των δύο φύλων. Η πρωταγωνίστρια ζει σε ένα χωριό της Κρήτης, σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία. Ο ισχυρός της χαρακτήρας την ωθεί να αμφισβητήσει την κατάσταση αυτή και να διεκδικήσει τα δικαιώματά της.
Τελικά, μέσα από τον αθλητισμό και τις σπουδές, πετυχαίνει το στόχο της για μια ισότιμη θέση στην οικογένεια και την κοινωνία. Πρόκειται για σπονδυλωτό έργο, που παρουσιάζει διάφορες φάσεις από τη ζωή της ηρωίδας (κάθε πράξη παρουσιάζεται από διαφορετική τάξη του Σχολείου).
ΔΟΕ: Απεργιακή συμπόρευση με την ΟΛΜΕ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
για
απεργιακή συμπόρευση ΔΟΕ-ΟΛΜΕ
Η κυβέρνηση των μνημονίων με πρόσχημα την έξοδο της χώρας από
την κρίση, φορτώνει όλο και περισσότερα βάρη στις πλάτες των εργαζόμενων και
των συνταξιούχων. Τρομοκρατεί, απειλεί, στοχοποιεί, επιστρατεύει, όποιον
προσπαθεί να αντισταθεί και να ορθώσει ανάστημα στη βαρβαρότητα.
Η επίθεση στον χώρο της εκπαίδευσης είναι δείγμα αναλγησίας και έλλειψης
σεβασμού απέναντι σε αυτούς που προετοιμάζουν το μέλλον της γενιάς που θα
βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Η επιστράτευση των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
είναι ένα ακόμη δείγμα αυταρχισμού, μια ακόμη επίθεση στο κοινωνικό κράτος που
οικοδομήθηκε με αγώνες των εργαζομένων όλα αυτά τα χρόνια
Η επίδειξη αλαζονείας, βιαιότητας και πολιτικού «τσαμπουκά» απέναντι στους
εργαζόμενους, έχει και τα όριά της.
Η Δ.Ο.Ε. μπροστά σε όλα αυτά τα τραγικά που συμβαίνουν στην
εκπαίδευση, δηλώνει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των συναδέλφων της
Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αντιλαμβανόμενη πως η επίθεση που εξελίσσεται και
προσωρινά δεν στοχοποιεί το χώρο της Πρωτοβάθμιας, είναι επίθεση που σε
κάθε περίπτωση την αφορά.
Με αίσθημα ευθύνης και σεβόμενη την ενενηντάχρονη ιστορία της, δηλώνει πως η
αντίσταση σε όλα αυτά που συντελούνται είναι πράξη ευθύνης.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σε έκτακτη συνεδρίασή του, ομόφωνα, αποφάσισε:
Συμπόρευση με την ΟΛΜΕ, κήρυξη απεργιακής
κινητοποίησης ίδιας μορφής με της ΟΛΜΕ, η οποία ενεργοποιείται άμεσα με το
κάλεσμα της ΟΛΜΕ προς τα μέλη της για «σπάσιμο» της επιστράτευσης στην πράξη.
Ο αγώνας
των εκπαιδευτικών είναι κοινός
Ενωμένοι
θα αντιμετωπίσουμε τη βαρβαρότητα
Δευτέρα 13 Μαΐου 2013
Δ.Θεοτοκόπουλος Π.Ε.: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλ. Ελευθερίας στις 19:00
ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ
ΤΗΝ
«ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ»
ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Ελευθερίας στις 19:00
Το Δ.Σ. του
Συλλόγου Π.Ε. Ηρακλείου «Δ.Θεοτοκόπουλος» με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης
να «επιστρατεύσει προληπτικά» τους συναδέλφους καθηγητές, δηλώνει :
- Τη συμπαράταξη και συμπόρευση των
Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον αγώνα των συναδέλφων της
Δευτεροβάθμιας.
- Καταδικάζει τα αυξανόμενα κρούσματα αυταρχισμού
εναντίον όσων αγωνίζονται για τη διατήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων και
την απόκρουση της κυβερνητικής πολιτικής των μνημονίων.
- Το δικαίωμα στην απεργία, που έχει
κατακτηθεί με τους αγώνες του κόσμου της εργασίας, είναι συνταγματικά
κατοχυρωμένο και θα το υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις.
- Η πράξη αυτή στρέφεται ενάντια στα
στοιχειώδη δικαιώματα του συνόλου των εργαζομένων.
- Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η
εκπαίδευση στην πατρίδα μας και για τα οποία οι εκπαιδευτικοί δε φέρουν
ουδεμία ευθύνη δε λύνονται με «επιστρατεύσεις» και ποινικοποίηση των
συνδικαλιστικών αγώνων αλλά μέσα από διάλογο.
- Η 4η σε λίγους μήνες
επιστράτευση εργαζομένων, συνιστά απαράδεκτη και αντιδημοκρατική
αντιμετώπιση του απεργιακού αγώνα και είναι κατηγορηματικά καταδικασμένη
από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
- Η προσπάθεια της κυβέρνησης να
καλλιεργήσει κλίμα κοινωνικού αυτοματισμού για να εφαρμόσει την πολιτική
της σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας, θα αποτύχει γιατί ολόκληρη η
κοινωνία έχει συνειδητοποιήσει πως αυτή η πολιτική, που επιβάλλουν οι
δανειστές και οι κερδοσκόποι, εκτός από άδικη είναι και αδιέξοδη.
- Είναι θέμα τιμής για το σύνολο των
εκπαιδευτικών, αλλά και παρακαταθήκη για το μέλλον, να καταγράψουν την
κάθετη αντίθεση τους στο έγκλημα που επιτελείται στη δημόσια εκπαίδευση
της χώρας.
- Ο αγώνας για την υπεράσπιση της
Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας, για όλα τα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία
μας συνεχίζεται.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την καταδίκη του αυταρχισμού
της κυβέρνησης και της ποινικοποίησης των απεργιών, στην Πλατεία Ελευθερίας
στις 19:00
Κυριακή 12 Μαΐου 2013
Συγκλονιστική επιστολή του μαθητή Κωνσταντίνου Μανίκα...
Λέγομαι Κωνσταντίνος Μανίκας και είμαι μαθητής της
πρώτης Λυκείου στο 10 Λύκειο Δραπετσώνας…
Αποφάσισα να γράψω αυτό το κείμενο, θέλοντας να εκφράσω τον αποτροπιασμό και
την αγανάκτησή μου για το θράσος και την υποκρισία και αυτών που μας κυβερνούν
καθώς και όλων αυτών των δημοσιογράφων και ΜΜΕ που τους βοηθάνε για να
επιβάλλουν τα άνομα και ανήθικα σχέδια τους σε βάρος των μαθητών και της
νέας γενιάς.
Αφορμή είναι η απεργία των καθηγητών μου , μέσα στην
εξεταστική περίοδο και τα κροκοδείλια δάκρυα πολιτικών και δημοσιογράφων για το
μέλλον μου ,που «κινδυνεύει» απ αυτήν.
Τι λέτε;;;;;
Τι μέλλον έχω , -εξαιτίας σας – κι από ποιους πραγματικά κινδυνεύει;;;;
Τι μέλλον έχω , -εξαιτίας σας – κι από ποιους πραγματικά κινδυνεύει;;;;
Ας δούμε πρώτα, ποιος διαμόρφωσε το μέλλον και την ζωή
όλων, από παλιά.
- Ποιος έφτιαξε το μέλλον του παππού μου και το έντυσε
με τα αποφόρια της ΟΥΝΤΡΑ, στέλνοντας τον μετανάστη στη Γερμανία;
- Ποιος κακοδιαχειρίστηκε και κατάκλεψε αυτόν τον
τόπο;
- Ποιος ανάγκασε την μητέρα μου να δουλεύει απ το πρωί
ως το βράδυ για 530 ευρώ, που αφού πληρώσει λογαριασμούς και φαγητό , δεν
περισσεύουν –όχι για να μου πάρει παπούτσια- αλλά ούτε ένα βιβλίο που θέλω απ
τον πάγκο του παζαριού;;;;;
- Ποιος μείωσε στο μισό τον μισθό του πατέρα μου;
- Ποιος τον συκοφάντησε ,τον απείλησε με επιστράτευση
, απόλυση -αυτόν και όλους τους συναδέλφους του στις μεταφορές- όταν κατέβηκαν
σε απεργίες μόνο και μόνο γιατί ήθελαν να ζήσουν με αξιοπρέπεια;
- Ποιος θέλει να κλείσει την σχολή που διάλεξε ο
αδερφός μου για να πραγματοποιήσει τα όνειρα του, στο Πανεπιστήμιο;
- Ποιος μου έδωσε φωτοτυπίες αντί για βιβλία;
- Ποιος με άφησε να παγώνω χωρίς θέρμανση στην τάξη
μου;
- Ποιος φταίει που μαθητές λιποθυμάνε απ την πείνα;
- Ποιος άφησε τόσους άνεργους;
- Ποιος οδήγησε 4000 ανθρώπους στην αυτοκτονία;
- Ποιος άφησε τους παππούδες μας χωρίς περίθαλψη και
φάρμακα;
Οι καθηγητές μου ή ΕΣΕΙΣ τα κάνατε όλα αυτά;;;;
Λέτε επίσης ότι οι καθηγητές μου , με την απεργία , θα
καταστρέψουν τα όνειρα μου.
Ποιος σας είπε ότι όνειρο μου είναι να είμαι ένας
ακόμα άνεργος στο 67% των νέων ανέργων;
Ποιος σας είπε ότι όνειρο μου είναι να δουλεύω
ανασφάλιστος και χωρίς ωράρια για 350 ευρώ το μήνα –όπως ψηφίσατε στην
τελευταία σας τροπολογία-;
Ποιος σας είπε ότι όνειρο μου είναι να γίνω
οικονομικός μετανάστης ;
Ποιος σας είπε ότι όνειρό μου είναι να γίνω delivery
boy;
Δυο λόγια θέλω να πω και στους δασκάλους μου , σ όλη
τη χώρα.
Δάσκαλοι μου , έχετε υποχρέωση απέναντι σ όλους τους
μαθητές ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ .
Αν υποχωρήσετε στον δίκαιο αγώνα σας τότε πραγματικά θα έχετε παίξει με το μέλλον μου και θα το χετε υποθηκεύσει.
Αν υποχωρήσετε στον δίκαιο αγώνα σας τότε πραγματικά θα έχετε παίξει με το μέλλον μου και θα το χετε υποθηκεύσει.
Όποια υποχώρηση και να κάνετε , όποια νίκη της
κυβέρνησης , θα μου στερήσει το δικαίωμα να χαμογελάω , να ονειρεύομαι , να
ελπίζω, να αγωνίζομαι για καλύτερη ζωή για μια ανθρώπινη κοινωνία.
Στους γονείς , τους συμμαθητές μου και σ όλη την
κοινωνία έχω να πω τα εξής:
Θέλετε αυτοί που μας διδάσκουν να ζουν μες στην
εξαθλίωση;
Θέλετε να μας στοιβάξουν σαν εμπορεύματα στις
αίθουσες;
Θέλετε να κλείσουν τα σχολεία και να χτίσουν φυλακές;
Θα αφήσετε τους δασκάλους μας μόνους τους σε αυτόν τον
αγώνα ;
Έτσι θα μας μάθετε να φωνάζουμε αλληλεγγύη ;
Θέλετε ο δάσκαλος να είναι παράδειγμα σε μας,
αυτοσεβασμού , αξιοπρέπειας μαχητικότητας η παράδειγμα υποδούλωσης;;;
Θέλετε τελικά να ζήσουμε σαν δούλοι ;
Από αύριο κιόλας , καταλήψεις σε όλα τα σχολεία από
μαθητές και γονείς για να στηρίξουμε τους δασκάλους μας μ’ ένα τραγούδι , ένα
σύνθημα : «εμπρός να τσακίσουμε τυράννους φασίστες»
Όλοι μαζί για να αγωνιστούμε για δημόσια δωρεάν και
ποιοτική παιδεία .
Όλοι μαζί για να ανατρέψουμε αυτούς που κλέβουν το
γέλιο μας ,το γέλιο των παιδιών σας.
ΥΓ. όχι από ματαιοδοξία αλλά για να στερήσω από
κάποιους το γελοίο επιχείρημα πως «απλά θέλω να χάσω μαθήματα» , παραθέτω τους
βαθμούς μου…
Εκπαιδευτικοί μύθοι δια στόματος Αρβανιτόπουλου
Στη
σκιά της απεργίας μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις και με τις δυο πλευρές
να τραβούν το σχοινί, η Κ.Ε. αποκαλύπτει σήμερα τους 3 μύθους για το ωράριο των
εκπαιδευτικών, που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.
Αποφασιστικό
ρόλο στην αποκατάσταση της αλήθειας παίζουν εδώ τα στοιχεία που έχει
συγκεντρώσει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πληροφόρησης για την Εκπαίδευση, Ευρυδίκη ,
για το 2012.
Δυστυχώς για τον υπουργό Παιδείας, η διάψευση των
ισχυρισμών του για το ωράριο των εκπαιδευτικών, το οποίο μαγικώ τω τρόπω
αυξάνεται αλλά παραμένει μειωμένο και που άναψε το φιτίλι των αντιδράσεων στο
πάρα πέντε των πανελλαδικών, έρχεται κατ' ευθείαν από τις Βρυξέλλες...
Μύθος 1ος: Διά στόματος Αρβανιτόπουλου.
Το
ωράριο των Ελλήνων εκπαιδευτικών είναι από τα χαμηλότερα των χωρών της Ευρώπης.
Αλήθεια: Μόνο σε 5 χώρες της Ε.Ε οι
εκπαιδευτικοί έχουν ωράριο πάνω από 20 ώρες την εβδομάδα. Στις υπόλοιπες 21
χώρες της Ε.Ε. το ωράριο των εκπαιδευτικών είναι κάτω από 20 ώρες την εβδομάδα.
Μύθος 2ος: Διά στόματος Αρβανιτόπουλου.
Και
μετά την αύξηση του ωραρίου, η Ελλάδα θα βρίσκεται, ως προς τις ώρες
διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, περίπου στο μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε.
Αλήθεια: Και μετά την αύξηση ωραρίου η Ελλάδα
εξακολουθεί να είναι μία από τις λίγες χώρες με το μεγαλύτερο ωράριο των
εκπαιδευτικών. Και πάντως, σαφώς μεγαλύτερο από το μέσο ορο της Ε.Ε. που είναι
οι 15,5 ώρες την εβδομάδα.
Μύθος 3ος: Δεν υπήρξε αιφνιδιασμός των εκπαιδευτικών
για το ωράριο.
Η
τρόικα απαιτούσε μείωση του αριθμού των αναπληρωτών.
Αλήθεια: Η αύξηση του ωραρίου των
εκπαιδευτικών προβλεπόταν σαφώς από το Μεσοπρόθεσμο του Νοεμβρίου και του
Φεβρουαρίου, καθώς και από την έκθεση του ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις στην
ελληνική εκπαίδευση (Αύγουστος 2010), προκειμένου να αντισταθμιστεί η απαίτηση
της τρόικας για μείωση στις προσλήψεις των αναπληρωτών.
Παραπλάνηση. Εντούτοις, η επίσημη ηγεσία του
υπουργείου Παιδείας το διέψευδε κατηγορηματικά, παραπλανώντας όλο τον κλάδο των
καθηγητών. Τόσο ο κ. Αρβανιτόπουλος όσο και ο κ. Παπαθεοδώρου, που συναντήθηκε
με την ΟΛΜΕ, στις 24 Απριλίου, επαναλάμβαναν σε όλους τους τόνους ότι: Δεν
θα χρειαστεί αύξηση του ωραρίου. Το θέμα των ελλείψεων θα το αντιμετωπίσουμε με
εξορθολογισμό στην κατανομή του προσωπικού . Μέσα σε δύο 24ωρα ήρθαν τα πάνω
κάτω. Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 26 Απριλίου κατατέθηκε αιφνιδιαστικά,
στη Βουλή, η επίμαχη τροπολογία και δυο μέρες αργότερα ψηφίστηκε από την
ολομέλεια.
Διάψευση
Τα
επίσημα στοιχεία του Δικτύου Ευρυδίκη , που δημοσιεύει σήμερα η Κ.Ε. , έρχονται
σε πλήρη αντίθεση με τα λεγόμενα του υπουργού Παιδείας, ότι οι Έλληνες
εκπαιδευτικοί έχουν τις λιγότερες ώρες διδασκαλίας. Επιχείρημα που επικαλέστηκε
μάλιστα ο κ. Αρβανιτόπουλος ζητώντας από τους εκπαιδευτικούς να βάλουν πλάτη .
Εκτός της χώρας μας, σε ακόμη 5 χώρες οι εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας
εκπαίδευσης διδάσκουν πάνω από 20 ώρες την εβδομάδα. Στη Λετονία 21 ώρες, στη
Μάλτα 20 ώρες, στην Πορτογαλία 22 ώρες, στην Ιρλανδία 22 ώρες και μόνο στο
Ηνωμένο Βασίλειο Σκοτία, 23 ώρες. Στις υπόλοιπες χώρες, οι ώρες διδασκαλίας των
εκπαιδευτικών κυμαίνονται από 14 ώρες μέχρι 19,5 ώρες την εβδομάδα. Οι
λιγότερες ώρες διδασκαλίας καταγράφονται στη Νορβηγία(14,5), στη Φινλανδία
(14,5), στην Ισλανδία (16), στην Πολωνία (14), στην Αυστρία (17), στο Βέλγιο
και στις τρεις κοινότητες (17,5) και στη Γαλλία (16,5).
Ακόμη
και χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια με τα δικά μας οικονομικά προβλήματα, δεν
έχουν προχωρήσει σε αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών. Στην Ιταλία η
διδασκαλία είναι 18 ώρες την εβδομάδα, στην Ισπανία από 18 έως 21 και στην
Πορτογαλία 22 ώρες. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Σκοτία το ωράριο
αντιστοιχεί με του νεοδιόριστου Έλληνα εκπαιδευτικού, που είναι 23 ώρες. Όμως
εδώ υπάρχει μια διαφορά 5 ωρών στο συνολικό χρόνο εργασίας των εκπαιδευτικών.
Στη Σκοτία ο συνολικός χρόνος εργασίας είναι 35 ώρες και στην Ελλάδα είναι 40
ώρες.
Συγκρίσεις
Γιατί,
εκτός από τις διδακτικές ώρες μέσα στην τάξη, ο εκπαιδευτικός έχει αντίστοιχο
ωράριο πλήρους εργασίας , όπως σε όλο το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Έχει
την υποχρέωση να παραμένει συγκεκριμένες ώρες στο σχολείο για διάφορες
δραστηριότητες, ενώ έχει και επιπλέον εργασία στο σπίτι, που υπολογίζεται σε 2
ώρες ημερησίως. Ο συνολικός χρόνος εργασίας κυμαίνεται μεταξύ 35 και 40 ωρών σε
όλες τις χώρες της Ε.Ε., ανάλογα με τις συμφωνίες των χωρών. Λίγο πιο κάτω από
40 ώρες στο συνολικό χρόνο εργασίας των εκπαιδευτικών, εμφανίζονται μόνο η
Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Σκοτία, η Νορβηγία, η Δανία, η Ισπανία και η Γαλλία.
Με το νέο ωράριο που θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο σε Γυμνάσια και Λύκεια οι
νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί θα έχουν 23 ώρες διδασκαλία στην τάξη, όσοι έχουν
πάνω από 6 χρόνια 21 ώρες, όσοι έχουν πάνω από 12 χρόνια 20 ώρες και όσοι έχουν
πάνω από 20 χρόνια, 18 ώρες την εβδομάδα. Η εφαρμογή του αυξημένου ωραρίου θα
αφήσει εκτός εκπαίδευσης περίπου 12.000 αναπληρωτές που είχαν πέρσι προσληφθεί
σε δημόσια σχολεία, ενώ θα δημιουργήσει και τεράστια εμπλοκή και δυσλειτουργία
σε ολιγοθέσια σχολεία της περιφέρειας. Πρόκειται για το 35% των σχολικών
μονάδων σε όλη τη χώρα, στις οποίες οι καθηγητές ειδικοτήτων δεν θα μπορούν να
καλύψουν το πλήρες ωράριο των 23 ωρών, ακόμη κι αν μετακινούνται συνεχώς όλη
την εβδομάδα.
Η εποπτεύουσα Ευρυδίκη
Το
Δίκτυο Ευρυδίκη είναι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πληροφόρησης για την Εκπαίδευση.
Αποστολή του δικτύου είναι η μελέτη και παρακολούθηση των εκπαιδευτικών
συστημάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η συλλογή και ηλεκτρονική διαχείριση των
πληροφοριών και η διάδοση των αποτελεσμάτων. Εκπονεί συγκριτικές μελέτες για τα
εκπαιδευτικά συστήματα και για θέματα κοινού ενδιαφέροντος σε κοινοτικό
επίπεδο, αναπτύσσει χρήσιμους δείκτες για τους αρμοδίους για θέματα
εκπαιδευτικής πολιτικής και διαχειρίζεται μια μεγάλη βάση δεδομένων για τα
εκπαιδευτικά συστήματα.
ΠΗΓΗ: 12
Μαΐου 2013 Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία
Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)