Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν...στο Υπουργείο Παιδείας ! ! !

Μακράκης Γιώργος,
Εκπαιδευτικός Π.Ε.-Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου
<Δομίνικος Θεοτοκόπουλος>.


Δυστυχώς για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η προχειρότητα, η ανευθυνότητα και η ανειλικρίνεια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα:

* ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Το προηγούμενο διάστημα το Υπ. Παιδείας είχε δεσμευτεί στη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος και στους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών του εξωτερικού πως όσοι εκπαιδευτικοί συμπληρώνουν τρία χρόνια θα τους ανανεωθεί ο χρόνος παραμονής γι' άλλα δύο έτη. Οι υποσχέσεις αυτές φαίνεται πως έχουν ξεχαστεί καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως το Υπουργείο θα ζητήσει την ανάκληση των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών του εξωτερικού.
Τελικά θα ''πληρώσει'' και η ελληνόγλωσση εκπαίδευση για την οικονομική κρίση;Ο ελληνισμός της Διασποράς, που οι πολιτικοί προεκλογικά πάντοτε τον επικαλούνται, δεν δικαιούται την ελληνική εκπαίδευση;;;
(Σχετική επιστολή προς την αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας κ. Φώφη Γεννηματά και αρμόδια επί του θέματος έχει σταλεί από τη ΔΟΕ)

* ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Εδώ και καιρό η Υπουργός Παιδείας έχει αναφέρει σε δηλώσεις της πως θα προχωρήσει στην κατάργηση των γραφείων εκπαίδευσης με την μεταφορά της οργάνωσης και της διαχείρισης των εκπαιδευτικών θεμάτων αλλά και της εξυπηρέτησης των εκπαιδευτικών από το γραφείο Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης που θα λειτουργεί σε κάθε νομό. Στα τέλη Ιουνίου όμως ανέφερε πως τα γραφεία θα λειτουργήσουν κανονικά,διότι δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμα οι κατάλληλες υποδομές για την ομαλή μετάβαση στη νέα δομή.Τις τελευταίες, όμως, ημέρες πληροφορούμαστε πως στις 31 Ιουλίου 2011 τα γραφεία θα καταργηθούν.
Τελικά υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για να καταργηθούν τα γραφεία ή δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για τη νέα δομή διοίκησης;;;

* ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Στη σχολική χρονιά που μας πέρασε για πρώτη φορά διορίστηκαν εκπαιδευτικοί με το νέο θεσμό της ''τριετίας'' που προέβλεπε τα δύο χρόνια προσωρινή τοποθέτηση και τον τρίτο χρόνο ανάληψη οργανικής θέσης. Δεν υπαγόρευε, όμως, πουθενά πως οι εκπαιδευτικοί οφείλουν στα δύο χρόνια της προσωρινής τοποθέτησης να παραμείνουν στην ίδια σχολική μονάδα. Πληροφορίες αναφέρουν πως το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει εγκύκλιο που θα ενημερώνει τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς να παραμείνουν στην ίδια σχολική μονάδα, εφόσον υπάρχει το αντίστοιχο κενό.
Εάν αυτό πραγματοποιηθεί θα είναι ανέντιμο και άδικο για τους συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς καθώς:

1. Αν το γνώριζαν εξ' αρχής ενδεχομένως να συνέτασσαν διαφορετική δήλωση προτίμησης σχολικών μονάδων.
2. Οι φετινοί νεοδιόριστοι που θα προκύψουν πιθανότατα να έχουν τη δυνατότητα καλύτερης επιλογής θέσεων. Άρα, με αυτόν τον τρόπο θα παγιωθεί μια άδικη κατάσταση επιλογής σχολικών μονάδων.
3. Θα δημιουργήσει αρκετές δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις. Για παράδειγμα, αν σε μια σχολική μονάδα δεν θα υπάρξει λειτουργικό κενό για την επόμενη σχολική χρονιά ο νεοδιόριστος εκπαιδευτικός πού,πότε και πώς θα τοποθετηθεί;;;

(Σχετική ανακοίνωση για το συγκεκριμένο θέμα έχει κοινοποιήσει ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνης)

Ας ελπίσουμε όλα τα παραπάνω να μείνουν μονάχα ως πληροφορίες, σε διαφορετική περίπτωση η αντίδραση του συνδικάτου θα πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου